Dzisiaj chciałam wam podsunąć przepis na mega fajną sałatkę - KAPSALON. Ta sałatka bije rekordy popularności w sieci, że też ja wcześniej na nią nie trafiłam! Nie wiem jak to się stało, przecież ja uwielbiam sałatki! 😂 Co prawda mój przepis jest mocno zmodyfikowany, nie jest to oryginalny kapsalon, bo musi być przecież i bez glutenu i bez mleka, to i tak jesteśmy wszyscy zachwyceni tym daniem i robimy je zawsze, gdy przychodzą do nas goście!
Jeśli już ją jedliście, napiszcie czy wam smakowała, jeśli jeszcze nie mieliście okazji - naprawdę zachęcam. Zanim jednak podam wam przepis mam dla was taką ciekawostkę. Wiecie jaka jest historia powstania tej dziwnej sałatki?
SKĄD POCHODZI KAPSALON?
Źródło zdjęcia |
Słowo „kapsalon” oznacza w języku niderlandzkim „salon fryzjerski”. To danie zostało wymyślone przez fryzjera z Zielonego Przylądka, Nathaniëla Gomesa w 2003 roku. Mężczyzna pracował w dzielnicy Delfshaven w Rotterdamie i pewnego dnia podszedł do pobliskiego stoiska shawarma o nazwie El Aviva, aby poprosić ich o połączenie wszystkich jego ulubionych składników w jedno danie.
Inni klienci, widząc, że Nathaniël codziennie pytał o to danie, również zaczęli je zamawiać. Stał się więc popularny w całym kraju, zwłaszcza w barach z przekąskami.
Oczywiste jest, że kapsalon można uznać za produkt mieszanki kultur, która występuje w Holandii. W niektórych miejscach na przykład mięso shawarma można zastąpić kurczakiem lub nawet kebabem. W 2017 roku w mieście Katmandu (stolica Nepalu) danie to zyskało dużą popularność po tym, jak zostało przygotowane przez szefa kuchni jako „danie typowo holenderskie”.
KAPSALON - MÓJ PRZEPIS
opakowanie gotowych frytek (w oryginalnym przepisie samemu robimy frytki z ziemniaków)
pół kg. piersi z indyka (moje dzieci ostatnio lubią, więc to ze względu na nie akurat indyk)
przyprawa kebab-gyros bez glutenu
200 g sera (u mnie bez deka mleka)
pół główki sałaty lodowej
długi ogórek
2 pomidory
Składniki na sos czerwony:
2 łyżki keczupu
2 łyżki majonezu
Składniki na sos biały:
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
opakowanie jogurtu wegańskiego (u mnie ave vege kokosowo-migdałowy)
sól, pieprz do smaku
Jak już wcześniej stwierdzono, samo istnienie tego dania jest wyraźnym znakiem związku różnorodności, obrazu języków i synchronizacji kultur. Dlatego nie zdziwcie się jak zobaczycie różne wersje tej sałatki. W oryginalnej wersji powinna się składać z ziemniaków zrobionych na frytki, cielęciny, sałaty, pomidorów i ogórka. Powinna być też polana specjalnie przygotowanymi sosami. Mój kapsalon z racji tego, że musi być bezglutenowy i przygotowany tak, by dzieci także zajadały go ze smakiem, a nie wydłubywały jedynie frytki - odbiega nieco od oryginału, ale i tak jest pyszny! Tego smaku nie da się zapomnieć!
Kapsalon wykonanie:
Frytki włóż do piekarnika i zrób wedle instrukcji na opakowaniu.
Indyka podsmaż na łyżce oleju z przyprawą gyros.
Gdy frytki się upieką na chrupiąco, przesyp do aluminiowej foremki, wysyp na nie mięso, całość posyp serem i włóż do piekarnika na jakieś 5 minut do rozpuszczenia sera. Ja zrobiłam z serem wegańskim (Bez deka mleka), więc mój ser nie rozpuści się jak np. gouda, ale nie ma to znaczenia, bo i tak jest pyszne!
Wyjmij kapsalon z piekarnika. Polej czerwonym sosem.
Na wierzchu połóż ogórki, pomidory i sałatę (u mnie jeszcze była kukurydza, ale to jak wspominałam dla dzieci, bo bardzo ja lubią). Polej białym sosem.
Podawaj na gorąco.
I jak, narobiłam smaka!? 😂
Ciekawy przepis. Sam widok zachęca do spróbowania. :)
OdpowiedzUsuńApetyczna sałatka i ciekawa jej historia. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Dla mojej córki z celiakią będzie to bardzo fajna opcja na danie trochę w stylu "fast food".
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuń