Ostatnio na tapecie temat koronawirusa. Ja do tej pory tego tematu nie poruszałam na łamach bloga. Wydaje mi się, że w sieci jest wystarczająco dużo informacji. Jednak dziś dostałam pytanie od jednej z moich czytelniczek i postanowiłam na to pytanie odpowiedzieć publicznie.
Czy owoce i warzywa trzeba dezynfekować, by się nie zarazić koronawirusem? Jeśli tak, to w jaki sposób to robić?
To bardzo dobre pytanie! W sieci pojawiło się mnóstwo przepisów na płyn do dezynfekcji rąk. Wszyscy o tym piszą, bo ten temat jest bardzo na czasie. Płynu takiego nie można już praktycznie nigdzie kupić. A co z owocami i warzywami? Czy przed jedzeniem też powinniśmy je dezynfekować?
A czy wcześniej zanim pojawił się koronawirus nie myłaś owoców i warzyw?
Czy zanim wybuchła pandemia nie stosowałaś zasad higieny?
Myślę, że każdy z nas doskonale wie, że owoce i warzywa przyniesione ze sklepu wymagają dokładnego mycia. Bez względu na to czy istnieje koronawirus czy nie, zasady higieny obowiązują cały czas! Ja przed podaniem dzieciom posiłku zawsze dokładnie myję ręce i nie ma znaczenia czy podaję im zupę czy owoce. Warto o tym pamiętać zawsze! Nie podawajcie dzieciom żadnego owocu bez mycia! Nieważne, że to banan czy mandarynka! Czy zjadacie je w całości, czy obieracie! Przed podaniem, przed obraniem owoce należy dokładnie myć pod bieżącą wodą!
A teraz przykłady dezynfekcji owoców i warzyw.
Jak dezynfekować owoce i warzywa przed koronawirusem
Fot. https://www.publicdomainpictures.net/ |
1. Ocet
Ocet to jeden z lepszych środków do dezynfekcji owoców i warzyw. Wlewamy wodę do miski, dodajemy pół szklanki octu, wkładamy warzywa i owoce i pozostawiamy na 20 minut.
2. Ocet + sok z cytryny + woda
Można sobie zrobić spray z octy, cytryny i wody. Zmieszaj w równych proporcjach te trzy składniki, przelej do pojemniczka i spryskuj owoce oraz warzywa przed spożyciem. Po spryskaniu pozostaw na ręczniku papierowym na jakieś 10 minut. Przed zjedzeniem myj owoce i warzywa pod bieżąca wodą.
3. Olejek herbaciany
Ostatnim znanym mi sposobem jest dezynfekcja w olejku herbacianym. Dodaj łyżeczkę olejku herbacianego do wody, zanurz w niej owoce i warzywa przed spożyciem. Dokładnie umyj.
Warto pamiętać!
Nie tylko koronawirus, ale i inne wirusy, bakterie, grzyby znajdujące się na owocach i warzywach giną, gdy zostają poddane obróbce cieplnej.
CZYTAJ TAKŻE: Jak się pozbyć pestycydów z owoców i warzyw?
Super, że o tym piszesz, teraz szczególnie ludzie przykładają do tego wagę:-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńInternet zalała teraz fala przeróżnych informacji na temat koronawirusa. Naprawdę nie chciałam się do tego dokładać i nie zamierzam każdego posta poświęcać tej aktualnej "zarazie", ale jeśli mogę komuś pomóc takim wpisem, to proszę - dzielcie się :)
ZDROWIA!