10:30

10 zdrowotnych właściwości malin

Jedliście już maliny?

Ja miałam okazję wczoraj pierwszy raz spróbować, ehhh niebo w gębie! Uwielbiam maliny! Moje dzieci też. Niestety maliny podobnie jak inne owoce i warzywa w tym roku są strasznie drogie. Cóż, nic na to nie poradzimy, nie będziemy się może objadać wiadrami, ale zachęcam do podjadania, bo maliny są sezonowe, a sezon na nie trwa krótko. Jedzenie malin niesie za sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ja znam aż 10 powodów dla których warto sięgać po maliny i o tym chciałam wam dzisiaj napisać.

10 zdrowotnych właściwości malin

10 zdrowotnych właściwości malin


1. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, witamin i minerałów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami.

2. Skoro już mowa o nowotworach, w malinach znajduje się kwas elagowy – to taka substancja, która chroni nasze komórki przed rakiem.

3. Maliny mają działanie przeciwzapalne, to dlatego poleca się zimą picie soku malinowego i jedzenie konfitury z malin. Gdy tylko bierze nas przeziębienie koniecznie sięgajmy po maliny!

4. Oprócz wzmacniania odporności maliny mają działanie napotne, czyli rozgrzewają organizm i powodują, że poprzez to wydalamy z organizmu toksyny.

5. Maliny regulują poziom cukru we krwi. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy się odchudzają!

6. W 100 g malin jest tylko 52 kalorie – więc można jeść maliny garściami! Na diecie sa idealna przekąską.



7. Zawierają mnóstwo błonnika i pomagają przyspieszyć metabolizm.

8. Czytałam kiedyś, że olej z pestek malin jest świetnym naturalnym filtrem UV.

9. Maliny obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce, mają działanie przeciwmiażdżycowe.

10. Zawierają mnóstwo potasu, miedzi i żelaza, dzięki temu wspomagają leczenie anemii, wpływają pozytywnie na gospodarkę wodno-elektrolitową. Są polecane szczególnie osobom, które mają problemy z nerkami i woreczkiem żółciowym.

Objadajcie się więc malinami ile wlezie!
Jedzcie na surowo, dodawajcie do lodów, ciast.

Ja w tym roku będę robić nalewkę z malin według takiego przepisu, może się komuś przyda:

10 zdrowotnych właściwości malin


1 kg malin,
0,5 l spirytusu (60% lub 96%),
około 0,4 litra miodu (w zależności od słodkości malin i upodobań

Maliny umieszczamy w słoiku zalewamy płynnym miodem. Odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po tygodniu zalewamy spirytusem i znowu odstawiamy na tydzień. Po kolejnym tygodniu odcedzamy owoce, a nalewkę zlewamy do butelek. Nalewkę najlepiej odstawić do piwniczki na minimum kilka tygodni. Wiadomo, że im dłużej postoi, tym lepsza. Ja otwieram butelkę nie wcześniej jak po 3 miesiącach.


Oprócz jedzenia malin, picia soczków tudzież nalewek malinowych polecam też używanie malin jako naturalnych kosmetyków. Wystarczy zgnieść 3-4 maliny (choćby w dłoniach) i wetrzeć w skórę. Kwasy owocowe zawarte w malinach pomogą wygładzić i rozjaśnić cerę. Fajnie jest tez do malin dodać, np. łyżkę jogurtu naturalnego. Jogurt jeszcze dodatkowo wzmocni działanie tych owoców.

Lubicie maliny?
Macie jakieś fajne przepisy z malinami w roli głównej?

Jeśli lubisz domowe przepisy, to zachęcam do zajrzenia do tej książki z przepisami na najlepsze nalewki i wina lecznicze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Diety i ich sekrety , Blogger