Dziś mnie naszło na przyprawy. Ciekawa jestem czy kupujecie gotowe mieszanki czy improwizujecie? Ja rzadko kupuję gotowe mieszanki, staram się dodawać do potraw pojedyncze przyprawy i szukać swojego smaku, ale nie zawsze mi to dobrze wychodzi. Z gotowymi przyprawami jest tak, że nie da się nimi zepsuć smaku dania. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość i tyle. Z improwizacją natomiast różnie to u mnie bywa. Często niestety jest tak, że gdy bardzo się staram to zawsze coś spieprzę!
Ponieważ od pewnego czasu stałam się strasznie wybredna jeśli chodzi o jedzenie, praktycznie wszystko przygotowuję w domu sama. Piekę chleb, mięso, robię pasty na kanapki, paprykarze... cuda wianki. Na moje nieszczęście przepisy mam w głowie. No bo jak się piecze dwa razy w tygodniu chleb, albo mięso to już człowiek zna proporcje. Na codzeń robię to wszystko spontanicznie, odruchowo, bezmyślnie i wychodzi. Gdy mamy mieć gości - ręce zaczynają się trząść coś się za długo wypiecze, coś się za krótko wysmaży, albo za dużo sypnie i koniec. Dlatego gdy mamy mieć gości częściej korzystam z gotowych np. przypraw, żeby nie przesolić, przepieprzyć...itd.
➤ Czosnek niedźwiedzi na detoks i odchudzanie!
Z drugiej jednak strony - nie jem glutenu - w przyprawach natomiast ten gluten dość często jest przemycany. Dlatego wymyśliłam sobie, że zamiast kupować gotowe mieszanki przypraw niewiadomego pochodzenia, zrobię swoje domowe przyprawy. Znalazłam trzy fajne przepisy i tymi przepisami chcę się z wami dzisiaj podzielić.
Trzy domowe przyprawy, które musisz zrobić sama!
Jakich przypraw najczęściej używacie? Ja jeśli już używam gotowych mieszanek to przyprawę do kurczaka, przyprawę do gyrosa i przyprawę do pizzy. Z resztą sobie jakoś radzę :)
Przyprawa do kurczaka
1 łyżka stołowa mielonego imbiru
1 łyżka stołowa białego pieprzu
2 łyżki stołowe aromatu cytrynowego
1 łyżka stołowa papryki słodkiej
1 łyżka stołowa soli
2 łyżki stołowe czarnego pieprzu
1 łyżka stołowa chilli
Przyprawa curry
1 łyżka stołowa kolendry
1 łyżka stołowa imbiru
1 łyżka stołowa gorczycy w proszku
1 łyżka stołowa kminku
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
1/2 łyżki stołowej chilli
1/2 łyżki stołowej cynamonu
szczypta czosnku w proszku
szczypta kardamonu i soli
Przyprawa do pizzy
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
Pamiętajcie o tym, by każdą z tych przypraw dokładnie wymieszać i trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku, by nie przeszły wilgocią.
Przepisy te pochodzą z książki, do której często ostatnio zaglądam - Ziołolecznictwo Ojców Boniftratrów, którą zresztą każdemu polecam, oprócz takich fajnych przepisów jest tam mnóstwo cennych rad na to jak poradzić sobie z różnymi dolegliwościami z pomocą ziół.
Jak wam się podobają takie mieszanki?
Zrobicie? ;)
Ciekawy artykuł. Zapamiętam sobie te informacje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bawić się przyprawami. Sama mieszam podobne
OdpowiedzUsuńTa przyprawa do kurczaka naprawdę mi się podoba. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń