Przychodzę dzisiaj do was z przepisem na placek, ale nie byle jaki placek! Bezglutenowy rzecz jasna, a do tego z mąką kasztanową. Jeśli jeszcze nie macie tej mąki, to koniecznie się w nią zaopatrzcie! Ja ostatnio odkryłam ją w jednym ze sklepów, w których zaopatruję się w mąki i zakochałam się!
O właściwościach mąki kasztanowej będzie później, najpierw przepis.
Placek ziemniaczany z mąką kasztanową
pół kg ziemniaków
1/4 małej kapusty
pół cebuli
duża marchewka
warzywa suszone
2 kopiaste łyżki mąki kasztanowej
jajko
sól, pieprz
Cebulę kroimy drobno, ziemniaki, marchewkę i kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy jajko i pozostałe składniki. Mieszamy tak, by powstało ciasto na placek.
Placek smażymy na małej patelni, na łyżce oleju do zrumienienia z obu stron.
Na drugiej patelni przygotowujemy sos mięsny:
pół cebuli
mięso mielone z szynki
mieszanka warzyw mrożonych
sól, pieprz
3 łyżki koncentratu
łyżka oleju
Na łyżce oleju smażymy na początek cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy trochę warzyw mrożonych. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone i smażymy. Na koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym.
Sos nakładamy na placek. Po wierzchu można posypać tartym serem.
A teraz słów kilka o mące kasztanowej.
Mąka kasztanowa to nic innego jak zmielone kasztany jadalne. Próbowaliście ich kiedyś? Jeśli nie to polecam, w dużych marketach można znaleźć na wagę, zerknij też
tutaj. Takie kasztany należy naciąć na krzyż i włożyć do piekarnika. Podczas pieczenia będą się jakby to powiedzieć - otwierać. Należy jednak pamiętać, że mogą wybuchać, więc nie można ich zostawić i sobie iść nie wiem, poczytać lub wziąć prysznic. Zalecam, aby być w pobliżu, by w razie czego szybko zareagować. Swego czasu jadłam często takie kasztany i chociaż mam już wprawę w ich przygotowaniu, to zdarzało mi się, że zbombardowały mi piekarnik :)
Jak smakują kasztany jadalne? Hmmm, mi w smaku przypominają ziemniaki z ogniska. Tyle tylko, że są słodkie. Musisz spróbować! Ten smak cię zaskoczy!
Kasztany kasztanami.... ale mąka kasztanowa, to jest dopiero sztos!
Będąc na diecie bezglutenowej od kilku lat, próbowałam już różnych mąk i różnych przepisów. No i niestety przyznaję, że najczęściej korzystałam z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Czasem dochodziła kukurydziana i owsiana. Trudno jest zrobić puszyste ciasto, mając do dyspozycji jedynie mąkę bez glutenu. Dlatego zaczęłam szukać. Po dzisiejszej pierwszej nieśmiałej próbie z mąką kasztanową, chyba pojawią się kolejne. Szczególnie, że mąka kasztanowa jest naprawdę bardzo wartościowa.
A mąka kasztanowa wygląda tak:
W smaku da się wyczuć charakterystyczną słodycz :)
Właściwości mąki kasztanowej
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo- naczyniowego,
- obniża ciśnienie krwi
- zapobiega anemii
- wpływa na prawidłową budowę i metabolizm kości
- zwiększa odporność
- zapobiega chorobom serca i układu krążenia
- poprawia pracę mózgu
- chroni przed działaniem wolnych rodników
Mąka kasztanowa ma świetny skład, zawiera m.in.:
Fosfor
Potas
Sód
Wapń
Żelazo
Magnez
Cynk
Miedź
Oraz witaminy: Witamina C, B1,B2, B6, B12, A, Niacyne
To nie jest mój jedyny przepis z mąką kasztanową. Obiecuję! Na pewno kolejne przepisy będą bardziej odważne, może użyję jej do ciasta? :)
Ja tę mąkę kupiłam w Sklepie Internetowym
BioSklep. Polecam, bo jest w bardzo dobrej cenie :)
Zapraszam do śledzenia mojego bloga! Niebawem kolejne przepisy!
Dobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuńFajne przepisy dla najmłodszych jak brakuje człowiekowi pomysłu.
OdpowiedzUsuń