Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

21:27

Naleśniki bezglutenowe tiramisu, bez cukru, bez mleka

Dziś przychodzę do Was znowu ze słodkim przepisem. Tym razem będą to naleśniki tiramisu. Jadłaś? Jeśli jeszcze nie, to zachęcam. Roboty przy nich nie dużo, a znikają w jednej chwili! Przepis na pewno spodoba się wszystkim, którzy są na diecie, bo jest bez cukru. Pokochają go także bezglutenowcy, bo nie zawiera glutenu. Jeśli natomiast nie jadasz mleka — mam dobrą wiadomość, bo będzie to także twój ulubiony przepis na naleśniki bez mleka

Zaczynamy?

Najpierw przygotowujemy naleśniki bezglutenowe. Przepis na najlepsze naleśniki bezglutenowe znajdziesz TUTAJ. Dlaczego są najlepsze? Nie tylko ja tak uważam. Wiele prób i wiele zmarnowanych składników za mną, zanim odkryłam ten przepis. Te naleśniki nie wysychają i nie łamią się! 

Naleśniki bezglutenowe tiramisu

naleśniki bezglutenowe tiramisu

1 szkl wody

1 szkl mleka roślinnego

1 szkl mąki ryżowej

1 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

4 jajka

Łyżka oleju

Szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy na gorącej patelni z obu stron. Ciasto na te naleśniki jest mocno wodniste, ale takie ma być! Przed wylaniem na patelnię trzeba dobrze je wymieszać, bo może się rozwarstwiać!

Naleśniki muszą dobrze wystygnąć. W tym czasie ubijamy mleczko kokosowe. Jak to zrobić?

Potrzebujesz mleczka kokosowego z puszki. Pamiętaj jednak, kupując takie mleczko, by miało ono nie mniej niż 90%. Przed otworzeniem trzeba schować je do lodówki na minimum 2 godziny. Tylko wtedy mleczko kokosowe oddzieli się na część twardą i płynną. Część twardą wyjmujemy łyżką z puszki i ubijamy z 2 łyżkami słodzika (u mnie erytrol). 


Na koniec zaparzamy kawę. Przygotowujemy bezglutenowe biszkopty.

Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia bezglutenowych naleśników tiramisu. 

Każdego naleśnika smarujemy ubitym mleczkiem kokosowym. Na środek kładziemy biszkopta nasączonego kawą. Zawijamy i gotowe. Najlepiej smakują schłodzone.




Na koniec jeszcze podam wam listę wszystkich niezbędnych do tego przepisu składników:

mąka ryżowa
mąka ziemniaczana
mleko roślinne
woda
kakao
olej
sól
mleczko kokosowe z puszki
słodzidło, np. erytrol
biszkopty bezglutenowe
zaparzona szklanka kawy

Po więcej pysznych bezglutenowych przepisów zapraszam TUTAJ.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Genialny przepis! Jak dobrze, że do Ciebie zajrzałam (chociaż mogłam to zrobić przed weekendem:P). Już sam ich wygląd sprawia, że chce się je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że mój przepis przypadł ci do gustu :)

      Usuń

Copyright © 2016 DS , Blogger