11:04

Naleśniki bezglutenowe i bezmleczne na budyniu - PRZEPIS!

 Witajcie w niedzielę! :)

Jeszcze do niedawna nie lubiłam niedziel. Chyba dlatego, że zwiastowały koniec weekendu. Od pewnego czasu jednak lubię ten dzień, bo niesie spokój i pozwala mi poleżeć dłużej w łóżku, a potem poszaleć trochę w kuchni. To zapewne za sprawą tego, że ostatnio moje dni powszednie są bardzo intensywne. 

Codziennie rano wstaję i praktycznie zaraz po otworzeniu oczu muszę działać na najwyższych obrotach. Nie mam czasu na robienie iście instagramowych dań, nie mam czasu na bloga (pewnie zauważyłaś, że ostatnio rzadko tutaj bywam), nie mam czasu na wieczorne czytanie! AAaaa! To mnie chyba wkurza najbardziej! Niczym babuleńka z bajki zasypiam z okularami na nosie zaraz po przeczytaniu kilku zdań z książki.



Marzę w końcu o wakacjach, kiedy w pracy zrobi się spokojniej, za oknem słonecznie, a dni będą długie. Jakoś tak zauważyłam, że latem mam też więcej siły. Czyżby to zasługa witaminy D? Hmmm, kto wie...

No, ale dobra... dość melancholii, czas na przepis na obłędnie pyszne naleśniczki dla każdego! Nie tylko dla tych co nie trawią glutenu i laktozy! :)

Te naleśniki odkryłam niedawno na jednym z profili, które obserwuję na insta. Moje dzieci polubiły je praktycznie od razu. Nawet ostatnio byłam u siostry i jej dzieciaki, chociaż nie mają żadnych pokarmowych alergii, wsuwały je i były zachwycone, że są takie lekkie i aromatyczne. No są, no co wam będę mówić, są!


Naleśniki bezglutenowe i bezmleczne na budyniu


Do zrobienia 4 (czasem wychodzi mi nawet 5 zależy od wielkości patelni!) naleśniczków będziesz potrzebować tylko 3 składników:

1 jajko

1 budyń (najlepiej waniliowy lub śmietankowy)

100 ml mleka (u mnie napój owsiany jak widać na zdjęciu)



Wykonanie jest bardzo proste.

Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką, aż dobrze się połączą.

Wylewaj na patelnię i smaż z obu stron.

Moje rady:

👉Lepiej używaj budyniu bez cukru.

👉Wylewaj cienką warstwę, nie bój się naleśniki i tak będą sprężyste i na pewno nie będą się łamać.

👉Budynie owocowe np. malinowe... jakoś słabo się nadają do tego przepisu, ale może ja tylko tak trafiałam.

👉Po połączeniu składników ciasto jest mocno lejące się, ale nie przejmuj się tym, tak ma być! Po prostu przed wylaniem na patelnię musisz je dobrze wymieszać, bo na dnie miski osadza się mąka.



Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zapraszam po więcej inspirujących przepisów TUTAJ.

Jestem też na instagramie! Zajrzyj do mnie!


4 komentarze:

  1. Wow, wygląda bosko - chętnie spróbuję, akurat mam w koszyku na Allegro budynie bio, bez cukru <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj koniecznie i daj znać jak Ci smakują! :)

      Usuń
  2. Takich jeszcze nie robiliśmy :) Zapisujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Diety i ich sekrety , Blogger