Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

13:52

3 przepisy ze szprotkami w sosie pomidorowym jakich nie znałaś!

Lubicie rybę? Ja w każdej postaci, ale... muszę mieć na nią dzień! Odkąd choruję na niedoczynność tarczycy i przyjmuję hormony, są takie dni kiedy ryba mi po prostu śmierdzi i na sam dźwięk tego słowa robi mi się niedobrze. 

Na szczęście są też takie dni, kiedy ledwo otworzę oczy, a powietrze pachnie rybą i po prostu muszę ją zjeść! Taki dzień jest właśnie dzisiaj :)

Dlatego na śniadanie zaserwowałam mojej rodzince pyszne grzanki z pastą fasolowo-szprotkową. 

Lubicie rybę z puszki? W sosie paprykowym? Albo pomidorowym? Jak taką rybę jecie? Ja przyznam, że do tej pory rozgniatałam widelcem i po prostu smarowałam nią chleb. Odkąd jednak trafiłam na ten przepis, który za chwilę wam podam, uwielbiam szprotki z fasolą!

Ta fasolowo-szprotkowa pasta zainspirowała mnie do poszukania jeszcze innych przepisów na dania z rybą z puszki. Znalazłam! I dzielę się dzisiaj z Wami inspiracjami.

3 przepisy ze szprotkami w sosie pomidorowym jakich nie znałaś!

Szprotki w zupełnie innej odsłonie, są naprawdę smaczne. Zresztą, nie tylko szprotki. Do tych przepisów, które podaję można wykorzystać każdą inną rybkę z puszki. Ważne, by była w sosie pomidorowym albo paprykowym. Enjoy! :)

Penne z sosem arrabbiata, groszkiem i szprotkami od Kasztanowej Kuchni


Potrzebne będą (na 2 porcje):

- makaron penne (około 200 g)

- sos arrabbiata

- szprotki (mogą być z puszki)

- zielony groszek (może być z puszki)

- sól, pieprz


- składniki na sos: kilka pomidorów (lub pomidory w puszce wraz z zalewą), 2-3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób wykonania:

1) Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.

2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy.... CZYTAJ WIĘCEJ


Pasta ze szprotek od Mojej pachnącej kuchni


Składniki

2 puszki szprotek w sosie pomidorowym

2 jajka ugotowane na twardo

1 duża marchewka

1 cebula

pieprz

 

Wykonanie

Marchewkę zetrzeć na tarce... CZYTAJ WIĘCEJ


Pasta kanapkowa ze szprotek i fasoli


✔2 puszki szprotek w puszce w sosie pomidorowym (może być też makrela albo sardynki, warunek tylko by były w czerwonym sosie)

✔puszka białej fasoli

✔2 łyżki majonezu

✔pieprz i sól do smaku

✔papryka w proszku (opcjonalnie)

.

Rybkę wyjmujemy z puszki i rozgniatamy widelcem... CZYTAJ WIĘCEJ

3 komentarze:

  1. Ja uwielbiam szprotki nawet solo, te propozycje też mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam szprotek.. czas spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiadają się pyszności!! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger