16:32

Podam Ci 10 powodów dla których warto jeść karczocha!

Karczoch - roślina znana już w czasach antycznych. Ceniona za właściwości dobroczynne na rzecz organizmu. Przez wielu nazywana naturalnym lekiem na wątrobę i nerki. 
Karczocha można spotkać w niektórych sklepach np. w Lidlu czy Biedronce. Przyznaj się ile razy przeszłaś obok oglądając go z daleka? Przyznaj ile razy wzięłaś go do ręki, ale szybko odłożyłaś, bo nie wiesz co z nim zrobić?

karczoch
Obraz Heather Buchanan z Pixabay 


To prawda - karczocha trzeba umieć przyrządzić. Karczocha trzeba polubić. Karczoch nie każdemu przypadnie do gustu. Jedno jest pewne - bez względu na to czy go lubisz, warto wiedzieć o nim więcej. Taka wiedza za jakiś czas może uratować Ci życie!

10 powodów dla których warto jeść karczocha



Karczoch to roślina o wysokości do 1,5 m, z dużymi liśćmi podzielonymi na segmenty. Główki  kwiatu karczocha są koloru niebiesko-fioletowego, otoczone nibylistkami, u których podstawy znajduje się część jadalna.
Karczoch zawiera mnóstwo cennych składników: cynarynę, flawonoidy, olejki eteryczne, triterpeny, steroidy, polisacharydy, witaminy z grupy B.



Karczoch właściwie wykorzystywany jest jako surowiec zielarski w całości. Wykorzystuje się bowiem jego liście, korzeń oraz główkę. Oto 10 najważniejszych właściwości karczocha:

1. Karczoch to naturalny środek na choroby wątroby i zaburzenia wydzielania żółci.

2. Karczoch ma bardzo niski indeks glikemiczny więc jest idealnym warzywem na każdej diecie.

3. Karczoch opóźnia procesy starzenia.

4. Karczoch zwalcza problemy trawienne i pomaga w niestrawności.

5. Karczoch jest idealnym sposobem na  leczenie zespołu jelita drażliwego.

6. Karczoch to naturalny sprzymierzeniec w walce z cukrzycą.

7. Karczoch wspomaga przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu.

8. Karczoch pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi.

9. Karczoch bardzo dobrze wpływa na cerę i pomaga w leczeniu trądziku.

10 . Karczoch ma działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie organizmu.


Źródło: Zioła w domu, C Manez, M T Lopez, Jedność, 2012



Jak jeść karczochy?

Karczochy można gotować, zapiekać lub jeść marynowane. Przyznam, że ja najbardziej lubię tą trzecią wersję. Karczoch niestety jest niewdzięcznym warzywem do oprawiania. Wiele osób, które próbowało samodzielnie przygotowywać karczocha skarży się, że po obraniu niewiele z tego karczocha zostaje. To fakt. Dlatego ja, jeśli już karczocha jem, to takiego wyjętego ze słoika bądź puszki.

Sałatka grecka z karczochem


główka sałaty lodowej
karczoch marynowany
kilka pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
ser feta
opakowanie sosu sałatkowego greckiego

Przygotowanie - tak jak tradycyjna sałatka grecka. Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrajmy na pół, fetę kroimy w kostkę. Dorzucamy oliwki, zalewamy całość sosem greckim. 

4 komentarze:

  1. Karczoch niestety kojarzy mi się tylko z dodatkiem na pizzy, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czas włączyć do diety więcej karczocha <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Karczochy dobrze przyrządzone naprawdę nie są takie złe jak się uważa :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Diety i ich sekrety , Blogger