Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

21:31

Niestrawność fermentacyjna - jak sobie z nią poradzić?

Dziś będzie o niestrawności, inaczej zwanej dyspepsją. Niestrawność to nieprawidłowo przebiegający proces trawienia, który może wynikać z chorób przewodu pokarmowego takich jak: choroba wrzodowa, nieżyt żołądka, nieżyt jelit, stany zapalne trzustki i pęcherzyka żółciowego, nieprawidłowe wydzielanie żółci. Niestrawności sprzyja spożywanie niektórych pokarmów. 

Niestrawność - pierwsze objawy

niestrawność


Niestrawność może pojawić się u każdego bez względu na wiek. Pierwsze objawy niestrawności są nietrudne do zdiagnozowania. Ból i pieczenie w nadbrzuszu, nudności i wymioty, zgaga, odbijanie się po posiłkach i uczucie jakby jedzenie chciało się cofnąć, mogą pojawić się także wymioty, biegunka, wzdęcia.


Czy niestrawności da się w jakiś sposób uniknąć? Oczywiście, można się wspomagać dietą. Warto zwracać bardziej uwagę na to co jemy. Tłuste, smażone mięso czy częste jedzenie grillowanych potraw może przyczynić się do niestrawności. Aby sobie pomóc najlepiej unikać produktów, które mogą wzmagać niestrawność oraz spożywać duże ilości błonnika, który pomoże jelitom i ograniczy wchłanianie tłuszczu.

Niestrawność - jakich pokarmów unikać?


Są takie produkty, owoce, warzywa, które mogą powodować niestrawność, tych rzeczy trzeba unikać. Jakie to produkty?

Tłuste mięsa, smażone, pieczone, grillowane
Produkty smażone na głębokim tłuszczu, np. frytki
Pikantne potrawy i warzywa (np. cebula, czosnek, ostra papryka)
Grzyby
Sery pleśniowe
Majonez, sosy na bazie majonezu

Niestrawności można się nabawić także pijąc zbyt małe ilości płynów. 
Jeśli będziemy jeść zbyt zachłannie i szybko, przejadając się także spodziewajmy się bólu brzucha i niestrawności. Pamiętajcie - wszystko z umiarem.

Niestrawność - na ratunek mieszanki ziołowe 


niestrawność
Czytaj więcej


Na koniec podam wam trzy mieszanki ziołowe, które ulżą w niestrawności. Jednak pamiętajcie, że samo picie ziół nie wystarczy. Warto obserwować swój organizm, by wiedzieć po czym mamy niestrawność i wykluczyć z diety te pokarmy, po których czujemy się gorzej.

Mieszanka łagodząca

Rumianek - 50 g
Mięta - 50 g
Dziurawiec - 50 g
Kłącze tataraku - 20 g
Owoc kolendry - 20 g
Korzeń arcydzięgla - 20 g
Melisa - 50 g
Krwawnik - 50 g

Zmieszaj wszystkie zioła w pojemniku. Pij sporządzony odwar 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. 1 łyżkę ziół zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Po 3 minutach odstaw i przykryj. Zaparzaj jeszcze przez 10 minut.

Mieszanka na dobre trawienie

Kwiat nagietka - 50 g
Nasienie lnu - 50 g
Ziele dziurawca - 50 g
Koszyczek rumianku - 50 g
Ziele tymianku - 50 g
Owoc kopru włoskiego - 50 g

Zioła wymieszaj w pojemniku. 1 łyżkę ziół zalewaj szklanką wody i odstaw na kilkanaście minut, po 10-15 minutach doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, zaparzaj pod przykryciem 10 minut. Taki napar najlepiej pić 3 razy dziennie przed posiłkiem.


Zajrzyj też do mojego wcześniejszego artykułu, w którym pisałam o ziołowych naparach na trawienie.

Źródło przepisów

3 komentarze:

  1. Nie ma jak leczenie ziołami. Bardzo się cieszę, że natknęłam się na taki solidny tekst!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam podobne problemy, ale ograniczyłam te produkty, które wypisałaś u góry i znacznie się poprawiło :)
    Pozdrawiam <3

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem nie trzeba syntetycznych leków, wystarczą zioła. Leki roślinne mogą mieć taką samą moc działania jak syntetyczne leki. Kiedy mam wybór, zawsze wybieram to co naturalne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger