Witamina C jest niezbędna nie tylko dla naszego zdrowia i odporności, ale także na naszej skóry. Dzięki witaminie C nasza skóra nie starzeje się tak szybko - wiedziałaś? Wszystko dzięki temu, że wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, które spowalniają procesy starzenia.
Wiele osób wierzy w to, że witaminy C najwięcej jest w cytrynie. Niestety to nie do końca prawda. Cytryna owszem zawiera sporo witaminy C, ale są owoce, które zawierają jej jeszcze więcej, np. dzika róża.
Na świecie znane są owoce, które jeśli chodzi o zawartość witaminy C zostawią cytrynę daleko w tyle. O nich dzisiaj wam napiszę słów kilka.
Witamina C - w tych owocach jest jej najwięcej
Jagody Goji - 100 gramach jagód aż 2500 mg witaminy C
Jagody Goji chociaż w krajach azjatyckich znane są już od 2500 lat, to Polsce od niedawna dopiero propagowane są ich prozdrowotne właściwości.
Jagody Goi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6 oraz E. Ponadto bogate są w: fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen. Jednak w jagodach najważniejszy jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. To dzięki niemu jagody mają właściwości antynowotworowe, stymulujące układ odpornościowy, przeciwutleniające.
Jagody Goji dobrze wpływają na wzrok, ciśnienie i cholesterol, poza tym pomagają obniżyć poziom cukru oraz chronią wątrobę przed uszkodzeniem.
Owoce camu camu - w 100 gramach jest 2000–3000 mg witaminy C
Owoce camu camu nie są zbyt popularne w Polsce, dopiero je odkrywamy. Tych owoców nie kupimy na targu. Ponieważ są bardzo wrażliwe i wymagają specjalnych warunków przechowywania owoce camu camu można kupić jedynie w postaci proszku, soku albo tabletek.
Czytaj także: 10 zaskakujących faktów o witaminie C, o których nie wiesz!
Czytaj także: 10 zaskakujących faktów o witaminie C, o których nie wiesz!
Oprócz witaminy C, camu camu zawierają: ryboflawinę, niacynę, beta karoten, wapń, sód, potas.
Owoce camu camu wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed nowotworami, spowalniają procesy starzenia się organizmu, zapobiegają chorobom serca, wpływają bardzo dobrze na wzrok.
Śliwka kakadu - w 100 gramach owoców jest nawet 5300 mg witaminy C
Śliwka kakadu bije na głowę wszystkie owoce pod względem zawartości witaminy C. Z tego co czytałam nie ma na świecie owocu, który miałby więcej witaminy C niż kakadu. Niesamowite!
Oprócz witaminy C w śliwce kakadu znajdziemy:
- kwas foliowy
- żelazo
- kwas galusowy – ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz antymutagenne
- kwas elagowy – działa przeciwnowotworowo
Ten artykuł nie został wyssany z palca, napisałam go na podstawie artykułu ze strony Edu science.
Na stronie tej doszukałam się jeszcze kilku fajnych ciekawostek: śliwka pochodzi z Australii, a dokładniej z jej najbardziej wysuniętej na północ części – Arnhem Land. Przez tysiące lat śliwka kakadu była dla Aborygenów pożywieniem o leczniczych właściwościach.
Śliwkę kakadu znajdziesz np. w tej mgiełce do twarzy:
Mgiełka |
Mgiełka to jeden z tych produktów z wysokiej półki, które nie mają w składzie żadnych szkodliwych substancji. Jednocześnie cena jest na tyle wysoka, że nie każdy może sobie na nią pozwolić.
Ja jednak im jestem starsza, tym bardziej przekonuję się o tym, że na własnym zdrowiu i urodzie nie warto oszczędzać. Kosmetyki z chemicznymi składami coraz bardziej mi szkodzą i potem długo nie mogę doleczyć skóry. Także z mojego punktu widzenia nie warto smarować twarzy byle czym.
Z tego co się doczytałam o tym produkcie (zresztą mówi o tym także producentka w filmie poniżej) ta woda ma skład taki sam jak woda, która znajduje się w komórkach naszej skóry. Dzięki temu, że jest taka "lekka" łatwo wnika w głąb skóry i dostarcza jej kolagen oraz witaminę C uzupełniając braki wody. Mało tego! Ta woda może być używana w każdej chwili w ciągu dnia, by nawilżyć naskórek i pozbyć się uczucia przesuszenia czy ściągnięcia. Dzięki temu, że ma taki genialny i NATURALNY skład rozświetla skórę oraz usuwa przebarwienia i niedoskonałości powstałe na skórze. Kurczę, mnie to przekonało! Posłuchajcie co jeszcze o tej wodzie mówi ta blondyna z filmiku, ja słuchałam ze szczęką przy podłodze ;)
Polecam obejrzeć ten filmik:
Bardzo ciekawe, nie wiedziałam tego. W ogóle myślałam, że kiwi jest na pierwszym miejscu :)
OdpowiedzUsuńOla, a ja byłam przekonana, że papryka! Ale widać człowiek uczy się całe życie :)
UsuńJest mnóstwo owoców bardzo bogatych w różne składniki i minerały. Tutaj też jednak musimy pamiętać o tym że nadmiar też może zaszkodzić. Warto dbać o to by przyjmować naturalnie jak najwięcej najlepszych składników, które wchłonie nasz organizm.
OdpowiedzUsuńTeż już słyszałam o tym, że cytryna wcale nie ma tak dużo witaminy C. Niestety wiele ludzi nadal o tym nie wie. Twój wpis jest bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuń