Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

00:25

Nadziewane pieczarki - najlepsza przekąska na imprezę

Lubicie pieczarki? Ja uwielbiam! Pod każdą postacią, w zupie, marynowane, grilowane! Mój mąż tak bardzo lubi pieczarki, że czasami zjada na surowo, ja niestety aż taka odważna nie jestem ;)
Uwielbiam za to robić pieczarki na przystawkę. Na imprezę to idealne danie. Robią się szybciutko, a smakują naprawdę bardzo wybornie! Dziś podam wam przepis na nadziewane pieczarki, które robiłam w sobotę na imprezkę domową.

Oczywiście, nie byłabym sobą gdybym oprócz przepisu nie podała wam przynajmniej 5 powodów, dla których warto sięgać po pieczarki jak najczęściej :)

1. Dbają o nasz układ immunologiczny - to świetna wiadomość dla wszystkich tych, którzy mają z tym problem, czyli dla mnie też. Mam bardzo słabą odporność, a mój układ immunologiczny wymaga ciągłego wzmacniania (choruję na Hashimoto) więc powinnam jeść jak najwięcej pieczarek - co oczywiście czynię :)

2. Zawierają mnóstwo magnezu, żelaza, selenu, potasu i cynku. To świetnie! Tak więc jedząc pieczarki wzmacniamy włosy, skórę i paznokcie!


3. Są idealne dla wszystkich odchudzających się, bo mają mnóstwo błonnika i białka. Dodatkowo warto wiedzieć, że przyspieszają metabolizm - także na diecie jedzcie pieczarki!

4. Pieczarki mają sporo witaminy B12. Witamina ta wpływa bardzo dobrze na koncentrację oraz na włosy. Brak jej w organizmie zauważymy, gdy zaczniemy gubić włosy garściami, czego oczywiście nie polecam. Oprócz pieczarek warto łykać witaminę B12.

5. Pieczarki są pyszne! I kropka!

A teraz obiecany przepis.

Nadziewane pieczarki - najlepsza przekąska na imprezę


Nadziewane pieczarki - najlepsza przekąska na imprezę

Nadziewane pieczarki - najlepsza przekąska na imprezę

Składniki:

pieczarki
pokrojona wędlina (u mnie szynka bez glutenu)
plasterki żółtego sera
ulubione zioła

Pieczarki myjemy, obłamujemy nóżki. Do wnętrza kapelusza wkładamy pokrojoną cienko wędlinę, przykrywamy plasterkiem sera. Na koniec można posypać szczyptą ulubionych ziół (u mnie był tymianek).
Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Można oczywiście zamiast wędliny wypełnić pieczarki czymś innym np. cebulką albo kurczakiem, co kto lubi. Ja akurat lubię wersję z serem i wędliną.

SMACZNEGO!

Więcej zdrowych przekąsek znajdziesz tutaj:

KUPUJ Z RABATEM








1 komentarz:

  1. Nie robiłam jeszcze takiej przekąski, ale na pewno wypróbuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger