Truskawki w ciąży? A dlaczego nie? Kiedy ja byłam w ciąży obżerałam się owocami ile wlezie. Wierzcie lub nie, ale potrafiłam zjeść np. kilogram mandarynek, aż do wystąpienia uczulenia na skórze. Tego oczywiście nie polecam, bo co za dużo to niezdrowo, ale warto jeść wszystkie warzywa i owoce w ciąży.
Mam ciężarną koleżankę i kilka dni temu żaliła mi się, że mama ciągle jej zwraca uwagę co ma jeść, a co nie. Tego nie jedz bo pryskane, tego nie jest bo za zimne, tego nie jedz bo za gorące itd... Fakt dzisiaj trudno ocenić czy owoce, które kupujemy na targu są faktycznie z pola czy z tira, ale ja uważam, że nawet jeśli kupimy owoce z Hiszpanii czy z jakiegoś innego kraju, to lepiej jeść takie owoce niż łykać suplementy, szczególnie w ciąży.
Moim zdaniem truskawki są najlepsze dla kobiet, a tym bardziej tych w ciąży! Dlaczego? Truskawki moje drogie mają w sobie ogrom witamin i składników mineralnych, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm.
Wśród witamin znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Truskawki zawierają też bardzo ważny (szczególnie dla kobiet w ciąży) kwas foliowy, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan.
Truskawki są owocami sezonowymi i jak dla mnie bardzo szybko się kończą dlatego kupuję je codziennie, szczególnie teraz, gdy są stosunkowo tanie. Truskawki miksuję lub zamrażam w całości. Uwielbiam zimą wyciągnąć z lodóweczki kubeczek z truskawkowymi lodami, moje dzieciaki też to uwielbiają.
Dlatego, kobietki jeśli nie przepadacie za truskawkami to zaraz postaram się was do nich przekonać ;)
Truskawki – właściwości:
Chronią oczy - dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i witaminie C.
Wspomagają rozwój płodu – dzięki kwasowi foliowemu
Regulują ciśnienie krwi – dzięki dużej porcji potasu jaką posiadają
Chronią przed rakiem – dzięki zawartości kwasu elagowego
Pomagają schudnąć i oczyścić organizm z toksyn – dzięki temu, że maja mało cukru i sou, który zatrzymuje wodę w organizmie
Wzmacniają odporność – dzięki witaminie C
A na koniec truskawkowe maseczki. Zrób chociaż raz, a nie pożałujesz!
• Cera sucha – zmiksuj truskawki blenderem i zmieszaj z 2 łyżkami miodu, łyżką śmietany kremówki lub ze zgniecionymi bananami. Tak powstała maseczka nie tylko przywróci właściwy poziom nawilżenia, lecz także złagodzi wszelkie podrażnienia skóry.
• Cera dojrzała – zmiksowane truskawki połącz z łyżką oleju sojowego. Papkę nałóż na twarz na 20 minut. Maseczka rozświetli cerę i delikatnie spłyci zmarszczki.
• Cera tłusta i trądzikowa – rozgnieć dojrzałe truskawki widelcem i zmieszaj je z ubitym białkiem z jaj. Połóż na twarz na 15-20 min. Następnie usuń z twarzy letnią wodą. Truskawki rozjaśniają i odświeżają cerę, a białko jaj pomaga obkurczyć rozszerzone pory i ustabilizować wydzielanie łoju.
• Cera zmęczona – zgnieć truskawki z sokiem z cytryny. Maseczka ożywi i rozjaśni cerę.
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl
Uwielbiam truskawki :) Świetny wpis :)
OdpowiedzUsuń