Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

12:15

Dietetyczne torty - zdrowa alternatywa dla słodkich deserów

Nadal rezygnujesz ze słodyczy? W naszych czasach zupełnie nie masz takiej potrzeby! Ciasta niskokaloryczne są przygotowywane z minimalną ilością cukru, mąki, tłuszczów (a często nawet bez nich!), zatem są dostępne są dla każdego.  Ciasto dietetyczne można przygotować w domu - tylko warto pamiętać, że jest to bardzo kłopotliwa sprawa, nawet w większym stopniu, niż wypiekanie klasycznego deseru, dlatego też dobrą opcją może stać się zamówienie gotowego deseru u prywatnych cukierników lub w cukierniach. Na stronie Tortownia na Bema w zakładce torty bezowe znajdziecie mnóstwo torów, które nie zawierają w składzie mąki pszennej i są bezglutenowe.


 Spód dietetycznego ciasta: z jakich produktów można go upiec?



Podstawą większości tortów są biszkopty. W klasycznych wersjach przygotowania ciast wykorzystuje się mąkę i cukier klasy premium. W cieście dietetycznym warto z nich rezygnować lub używać ich minimalnej ilość. Natomiast doskonałym składnikami do wypieku biszkoptów są:


  • mąka pełnoziarnista (zmniejszona zawartość kalorii);
  • mielone płatki owsiane (idealne w prawidłowym odżywianiu);
  • mąka orzechowa (nie zawiera glutenu);
  • skrobia kukurydziana lub mąka kukurydziana (ciasta będą puszyste i zdrowe);
  • płatki migdałowe i kokosowe (zdrowe i smaczne);
  • marchewki lub mus jabłkowy;
  • ubite białka (zamiast jajek).


Tort, nawet pomimo tego, że dietetyczny, powinien być jednak słodki. Zamiast cukru do biszkoptów mogą być dodawane miód, fruktoza lub stewia (roślina używana jako słodzik) w proszku.


Dietetyczne nadzienie i krem do tortów


Aby ciasto było dietetyczne i niskokaloryczne, należy wybrać odpowiednie nadzienie, a także krem do jego dekoracji. To od tych składników będzie zależał smak przyszłego arcydzieła, a także jego wygląd. Czy da się tu zrezygnować z tłustych i zbyt słodkich rozwiązań? Jak najbardziej! Wśród zdrowych i niskokalorycznych dodatków można wymienić:


  • jogurt
  • twaróg
  • serek mascarpone
  • śmietankę lub śmietanę z niewielką zawartością tłuszczu
  • galaretkę owocową lub jagodową
  • dżemy z fruktozą.


Odpowiednie nadzienie warto wybierać w oparciu o swoje preferencje smakowe. Trzeba także pamiętać, że produkty mleczne, a przede wszystkim twaróg lub krem ​​jogurtowy z łatwością zastąpią masło lub budyń.


A co w przypadku, kiedy uwielbiasz czekoladę? Czy ciasto czekoladowe może być również zdrowe? Tak, jeśli podczas wypiekania i dekorowania tortu użyjemy wysokiej zawartości kakao (minimum 70%). Jest mniej kaloryczne, a ponadto ma naprawdę wyśmienity smak. 


Zamiast tradycyjnej dekoracji kremowymi różami do zdobienia ciast dietetycznych są stosowane świeże lub żelowane jagody i owoce. Desery pięknie udekorowane truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

2 komentarze:

Copyright © 2016 DS , Blogger