Nadal rezygnujesz ze słodyczy? W naszych czasach zupełnie nie masz takiej potrzeby! Ciasta niskokaloryczne są przygotowywane z minimalną ilością cukru, mąki, tłuszczów (a często nawet bez nich!), zatem są dostępne są dla każdego. Ciasto dietetyczne można przygotować w domu - tylko warto pamiętać, że jest to bardzo kłopotliwa sprawa, nawet w większym stopniu, niż wypiekanie klasycznego deseru, dlatego też dobrą opcją może stać się zamówienie gotowego deseru u prywatnych cukierników lub w cukierniach. Na stronie Tortownia na Bema w zakładce torty bezowe znajdziecie mnóstwo torów, które nie zawierają w składzie mąki pszennej i są bezglutenowe.
Spód dietetycznego ciasta: z jakich produktów można go upiec?
Podstawą większości tortów są biszkopty. W klasycznych wersjach przygotowania ciast wykorzystuje się mąkę i cukier klasy premium. W cieście dietetycznym warto z nich rezygnować lub używać ich minimalnej ilość. Natomiast doskonałym składnikami do wypieku biszkoptów są:
- mąka pełnoziarnista (zmniejszona zawartość kalorii);
- mielone płatki owsiane (idealne w prawidłowym odżywianiu);
- mąka orzechowa (nie zawiera glutenu);
- skrobia kukurydziana lub mąka kukurydziana (ciasta będą puszyste i zdrowe);
- płatki migdałowe i kokosowe (zdrowe i smaczne);
- marchewki lub mus jabłkowy;
- ubite białka (zamiast jajek).
Tort, nawet pomimo tego, że dietetyczny, powinien być jednak słodki. Zamiast cukru do biszkoptów mogą być dodawane miód, fruktoza lub stewia (roślina używana jako słodzik) w proszku.
Dietetyczne nadzienie i krem do tortów
Aby ciasto było dietetyczne i niskokaloryczne, należy wybrać odpowiednie nadzienie, a także krem do jego dekoracji. To od tych składników będzie zależał smak przyszłego arcydzieła, a także jego wygląd. Czy da się tu zrezygnować z tłustych i zbyt słodkich rozwiązań? Jak najbardziej! Wśród zdrowych i niskokalorycznych dodatków można wymienić:
- jogurt
- twaróg
- serek mascarpone
- śmietankę lub śmietanę z niewielką zawartością tłuszczu
- galaretkę owocową lub jagodową
- dżemy z fruktozą.
Odpowiednie nadzienie warto wybierać w oparciu o swoje preferencje smakowe. Trzeba także pamiętać, że produkty mleczne, a przede wszystkim twaróg lub krem jogurtowy z łatwością zastąpią masło lub budyń.
A co w przypadku, kiedy uwielbiasz czekoladę? Czy ciasto czekoladowe może być również zdrowe? Tak, jeśli podczas wypiekania i dekorowania tortu użyjemy wysokiej zawartości kakao (minimum 70%). Jest mniej kaloryczne, a ponadto ma naprawdę wyśmienity smak.
Zamiast tradycyjnej dekoracji kremowymi różami do zdobienia ciast dietetycznych są stosowane świeże lub żelowane jagody i owoce. Desery pięknie udekorowane truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
A potem dupa rośnie 🙂
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda, nie wiem czy ktoś by się oparł.
OdpowiedzUsuń