Bardzo lubię proste przepisy. Najlepiej dwu-, trzy- składnikowe. Takie też sałatki wychodzą mi najlepiej. Dziś u mnie na obiedzie królowała kasza gryczana z sosem mięsnym. Do kaszy najbardziej pasuje mi ogórek kiszony, ale ponieważ ogórki "wyszły" postanowiłam zrobić szybką surówkę. W lodówce miałam jednak tylko jedno warzywo - białą, długą rzodkiew. Dla mnie to nie problem, bo jak mawia mój mąż "potrafię zrobić coś z niczego" ;)
Tak więc powstała surówka z białej rzodkwi.
Surówka z białej rzodkwi - EKSTRA PRZEPIS!
Składniki:
biała, długa rzodkiew
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy francuskiej
szczypta soli
szczypta pieprzu
Rzodkiew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy jogurt, musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe!:)
Jeśli nie jesteś przekonana do rzodkwi, to musisz wiedzieć, że ma ona nie tylko niesamowity, lekko pikantny smak, ale także mnóstwo właściwości.
Rzodkiew biała zawiera:
- witaminę C, która pomaga oczyścić organizm z toksyn
- mnóstwo minerałów, w tym: cynk, fosfor, fluor, magnez, mangan, miedź, molibden, potas, selen, sód, wapń i żelazo
- sporo błonnika
- witaminy z grupy A i B
Warto także wspomnieć, że biała rzodkiew ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest diabetykom. W 100 g rzodkwi znajduje się raptem 16 kalorii!
Rzodkiew biała ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, a więc zimą jak znalazł! :)
Warzywa na stół! Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań.
Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania...
CZYTAJ TAKŻE: 9 sposobów na zatrzymanie wody w organizmie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz