Pewnie każdy chociaż raz w życiu ją miał. Jeśli jesteś tym szczęśliwcem, który nie wie co to palenie w przełyku, to ciesz się, bo to nic przyjemnego! Ja czasami miewam zgagę. Da się wytrzymać jeśli nie jest to częste i zna się sposób jak w miarę szybko się jej pozbyć.
Najgorzej było z nią wygrać, gdy byłam w ciąży. Nie wszystkie bowiem zioła można pić, gdy pod sercem rośnie dziecko i nie wszystkie domowe sposoby zadziałają, gdy brzuch pod nosem, ale próbować warto!
Dziś podam wam moje sprawdzone sposoby na zgagę, mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie!
Zgaga co to takiego?
Zgaga to choroba, która objawia się paleniem, pieczeniem w przełyku. Zwykle towarzyszy jej odbijanie. Bezpośrednią przyczyną zgagi jest zmiana napięcia mięśni w okolicy wpustu do żołądka na tle nerwowym lub nadkwasowości soku żołądkowego.
Zgaga może pojawić się nagle i wcale nie jest łatwo się jej pozbyć. Zgaga pojawia się po nadużyciu alkoholu, po przejedzeniu, czasami jest objawem cukrzycy.
Co zrobić jeśli mamy zgagę?
Jak sobie z nią radzić?
Po pierwsze musimy bezdyskusyjnie zmienić sposób odżywiania. Wykluczamy z diety: alkohol, czarną kawę, kwaśne owoce,papierosy, smażone, tłuste potrawy.
Czytaj także: Jak miód manuka uratował mnie przed...
Ratunku możemy też szukać w ziołach i naturalnych sposobach, które są naprawdę bardzo skuteczne. Oto kilka moich podpowiedzi.
Zgaga - moje domowe sposoby
1. Sok z surowych ziemniaków.
Dwa ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyciśnij sok, który pij 3-4 razy dziennie po 1/3 szklanki.
2. Sok z surowej kapusty
Podobnie będzie działać sok z surowej kapusty. Niestety do wyciśnięcia soku z kapusty trzeba mieć wyciskarkę, tu nie będzie już tak łatwo jak ziemniakami.
3. Migdały
Migdały ją jednym z tych produktów, które alkalizują! Warto zatem zjeść kilka migdałów o posiłku.
4. Ziołowe napary
Nie popijaj posiłków zwykłą herbatą, spróbuj naparu z rumianku, kopru włoskiego, anyżku. Warto też pić siemię lniane zalane ciepłą wodą i odstawione do rozpuszczenia.
5. Mieszanka ziołowa na zgagę
Na zgagę warto zrobić sobie taką mieszankę ziołową, którą pijemy przed posiłkiem. Mieszanka wystarczy na długo. Zrób ją w dużym słoju lub w puszce i trzymaj w ciemnym miejscu.
40 g kwiatu nagietka
30 g liści szałwii
20 g ziela skrzypu
20 g piołunu
20 g liścia melisy
20 g kłącza tataraku
20 g korzenia kozłka
Wszystkie zioła wymieszać dokładnie. Trzymać w suchym, ciemnym miejscu. 1 łyżkę zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać 3 minuty, zdjąć z ognia. Parzyć 10 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić przed każdym posiłkiem pół szklanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz