Chciałam wam dzisiaj podać przepis na zakwas bezglutenowy. Tak jak obiecałam, przed świętami będę Wam podrzucać przepisy na świąteczne potrawy. Taki przepis na zakwas też się może przydać.
Przepis jest sprawdzony, zawsze wychodzi, świetnie smakuje szczególnie żurek z tym zakwasem, ale można go wykorzystać także do zrobienia barszczu białego i czerwonego.
Do słoja albo naczynia glinianego wrzucamy 1/4 objętości słoika chleb bezglutenowy, 3 ząbki czosnku, dwa liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy ciepłą nieprzegotowaną wodą pod sam wierzch, przykrywamy ręcznikiem papierowym lub cienką ściereczką i zabezpieczamy gumką recepturką. Zakwas powinien pracować tak do tygodnia. Po kilku dniach można zebrać osad. Jak już ładnie pachnie to tak 6-7 dzień przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Można go trzymać ok 4 tygodni. Na tym zakwasie robię żurek, barszcz biały czy czerwony.
I na koniec kilka rad:
Pamiętajcie, by zaglądać do tego zakwasu! Gdy zacznie pachnieć to znak, że już się zrobił.
Zakwas robimy w dobrzy przygotowanym (najlepiej wygotowanym) słoiku, jeśli słoik będzie zabrudzony zakwas może spleśnieć.
Na początku może się pojawić piana i zakwas zacznie kipieć, nie przejmujcie się tym, po prostu zdejmujcie piane i tyle.
W kolejnym poście podam Wam przepis na pyszny pasztet oczywiście gluten free :)
Przepis na ten pasztet postaram się podać Wam jutro :)
Czytaj także:
Rosół leczniczy
Przepisy na soki z wyciskarki...
Czytaj także:
Rosół leczniczy
Przepisy na soki z wyciskarki...
świetny pomysł na na zakwas bezglutenowy. Z pewnością trzeba spróbować
OdpowiedzUsuń