Kiedy chcemy zdrowiej się odżywiać, powinniśmy pamiętać o tym, że
pełnowartościowe jedzenie nie musi być monotonne. W kuchni znajdziemy wiele
dodatków, które odmieniają smak potraw i stanowią źródło cennych witamin. Takim
produktem są między innymi orzeszki pistacjowe. Wyróżniaj je wysoka zawartość
błonnika oraz magnezu i witamin z grupy B. Ponadto zachwycają smakiem, dodając
daniom aromatu. Warto dowiedzieć się, jak wykorzystać je w codziennej kuchni i
zyskać zdrowe urozmaicenie potraw przygotowywanych zarówno na słodko, jak i na
słono.
Właściwości
orzeszków pistacjowych, które warto znać
Niesolone pistacje ze sprawdzonych sklepów są zdrowym dodatkiem do różnego
rodzaju dań, odmieniając ich smak, a także zapewniając więcej składników
odżywczych. Warto wspomnieć, że orzeszki pistacjowe to cenne źródło błonnika
oraz białka roślinnego. W efekcie będą idealną propozycją dla wegetarian i
wegan. Ponadto wyróżniają się wysoką zawartością zdrowych tłuszczów
(jednonienasyconych i wielonienasyconych) i niewielką ilością węglowodanów.
Dzięki temu dobrze sprawdzą się w diecie osób, które chcą ograniczyć liczbę
spożywanych kalorii, zyskując jednocześnie poczucie nasycenia.
Wspomniane zdrowe tłuszcze mają pozytywny wpływ na pracę serca i mogą pomóc
w obniżeniu poziomu cholesterolu. Z kolei wysoka zawartość pozostałych
składników odżywczych, takich jak potas, magnez czy witaminy z grupy B, może
przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, utrzymując
dobrą kondycję układu nerwowego i regulując ciśnienie krwi. Ważną zaletą
nieprażonych i niesolonych orzeszków pistacjowych jest również niski indeks
glikemiczny, dzięki czemu nie powodują one gwałtownego wzrostu cukru od razu po
spożyciu.
Jak
wykorzystać orzeszki pistacjowe w codziennej diecie?
Niesolone orzeszki
pistacjowe to niezwykle wszechstronny składnik, który z łatwością łączy się
z różnymi potrawami. Bardzo dobrze sprawdzą się między innymi w daniach
przygotowywanych na słono, podkreślając ich smak i dodając wyrazistości.
Wówczas ciekawą propozycją będzie sałatka z pistacjami i mieszanką zielonych
warzyw - warzywa warto dobrać według własnych preferencji, a całość wykończyć
dressingiem na bazie soku z cytryny. Ponadto orzeszki pistacjowe to świetny
dodatek do kuchni azjatyckiej i potraw takich jak curry, stir-fry czy bułeczki
bao. Zmielone pistacje sprawdzą się również jako alternatywa dla tradycyjnej
panierki, bardzo dobrze komponując się z rybami lub drobiem.
Wielu osobom pistacje niesolone kojarzą się z deserami i potrawami
przygotowywanymi na słodko. Trudno się temu dziwić - lody pistacjowe cieszą się
niesłabnącą popularnością od wielu lat. Warto jednak wspomnieć, że orzeszki
można również wykorzystać w ciastach lub babeczkach. Dzięki temu w łatwy sposób
odmienimy smak znanych wypieków, takich jak sernik czy ciasto marchewkowe. Co
więcej, w codziennej kuchni ciekawą propozycją jest owsianka z owocami i
orzeszkami pistacjowymi. Tego typu śniadanie zapewni wyjątkowe doznania smakowe
oraz poczucie sytości przez długi czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz