20:18

Najlepsze krokiety bezglutenowe z kapustą i grzybami polecają się na święta!

Szukacie już pomysłów na świąteczne smakołyki? Ja wczoraj znalazłam przepis na pierniczki bezglutenowe. Napaliłam się jak szczerbaty na suchary, miały być takie proste, szybkie, same ochy i achy. 15 minut roboty, a co mi tam! Zrobiłam. Jak się to to upiekło... to jedyne co mi wyszło to zapach. Szkoda, bo chciałam was uraczyć nowym przepisem na pierniczki. Niestety tamte prawie poszły do kosza, a wyszło mi ich chyba z 20. Piszę prawie, bo znam kilka sztuczek na to jak uratować ciasto, które nie wyszło. W kolejnym poście zdradzę co zrobiłam z tymi nieudanymi piernikami, a tymczasem  kolejny przepis z serii świątecznych. U mnie obowiązkowo na świętach barszcz i krokiety, uszka albo paszteciki. Dziś padło na krokiety! Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać jak wam wyszło!

Aha i pamiętajcie żeby przepisy brać zawsze tylko ze sprawdzonych blogów, nie warto łapać przepisu, bo autor napisał, że w 10 minut zrobicie mega pierniczki! ;)


Najlepsze krokiety bezglutenowe


Tych krokietów nie zrobisz w 10 minut, ale za to będziesz wracać do tego przepisu nie tylko w święta, gwarantuję! 


Składniki:

500g kiszonej kapusty

50g suszonych grzybów

1 średnia cebula

sól, pieprz

1 łyżka oleju

Kapustę kiszę sama, bo uważam, że nie ma lepszej kapusty jak ukiszona własnoręcznie. Jeśli będzie zainteresowanie, to w kolejnym poście podam wam mój przepis na najlepszą kiszoną kapustę ever! Taką ukiszoną kapustę ja najpierw obgotowuję 15 minut, ale wiem, że nie wszyscy tak robią, ja uważam, że jest o wiele lepsza jak jest obgotowana, bo jest wtedy mięciutka i smaczna. Gdy kapusta zmięknie odlewam ją z wody. Wody po kapuście absolutnie nie wylewam! Robię na niej kwaśnicę, jestem zwolenniczką zero waste :)

Grzybki też obgotowuję do miękkości około 10-15 minut. Gdy zmiękną odlewam i kroję w kosteczkę. Na łyżce oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, dodaję grzyby, kapustę i obsmażam całość doprawiając solą i pieprzem do smaku. Mój gotowy farsz wygląda tak:

Gdy farsz wystygnie wypełniam nim naleśniki. Jak przygotowuję najlepsze na świecie naleśniki bezglutenowe? Podawałam przepis na moim Instagramie, ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy ma Insta, więc wrzucam przepis też tutaj:

🔸️IDEALNE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE🔸️

📍0.5 szkl wody

📍0.5 szkl mleka roślinnego

📍0.5 szkl mąki ryżowej

📍0.5 szkl mąki ziemniaczanej

📍2 jajka

📍Łyżka oleju

📍Szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy na gorącej patelni z obu stron. Ciasto na te naleśniki jest mocno wodniste, ale takie ma być! Przed wylaniem na patelnię trzeba dobrze je wymieszać, bo może się rozwarstwiać!

Gotowe krokiety u mnie wyglądają tak, chociaż jeśli chcesz możesz je jeszcze obsmażyć w panierce, ja tego nie robię ze względu na dietę mojego męża, który nie powinien jeść smażonego.


Po więcej inspiracji bezglutenowych zapraszam TUTAJ.


A może masz ochotę na takie prawdziwki? 👇


Szukasz jakiegoś bezglutenowego przepisu świątecznego?

Daj znać w komentarzu, zobaczymy co się da zrobić... 😏

3 komentarze:

  1. Dlaczego Mąż nie może jeść smażonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo mu wątroba dokucza, ma też złe wyniki cholesterolu. Dlatego lekarz zalecił żeby ograniczać smażone potrawy i mięso. Ze względu na męża jemy więc mniej smażonego, więcej warzyw i dań wegańskich.

      Usuń
    2. To wspaniały materiał na artykuł Autorko.

      Usuń

Copyright © 2016 Diety i ich sekrety , Blogger