Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

19:32

9 powodów dla których musisz jeść pora!

Por to warzywo, które pochodzi z Bliskiego Wschodu. Pory uwielbiane były przez Nerona, bo wierzył, że mają zbawienny wpływ na struny głosowe. Do Polski por został sprowadzony przez Królową Bonę. Nie wiem czy wiecie, ale por jest warzywem niezwykłym, leczniczym. Ja pora dodaję gdzie tylko się da - do sałatek, do zup, do surówek. Zachęcam też do jedzenia pora moich bliskich. Was także dzisiaj spróbuje przekonać do tego niezwykłego warzywa.

por


Pory są bardzo dobrym źródłem witaminy C i A. Zawierają też sporo przeciwutleniaczy, które bardzo dobrze wpływają na skórę i włosy. Oto 10 korzyści dla zdrowia i urody z jedzenia porów.


9 powodów dla których musisz jeść pora!



1. Pory detoksykują skórę

Pory są naturalnym środkiem moczopędnym, oczyszczają skórę poprzez wyłapywanie szkodliwych substancji i wypłukiwanie ich z organizmu. Może są niepozorne, ale doskonale oczyszczają, dzięki czemu Twoja skóra wygląda promiennie.

2. Pory chronią skórę przed słońcem

Zielone liście pora zawierają 100 razy więcej beta-karotenu i dwa razy więcej witaminy C niż w białych częściach. Pory zawierają także witaminy A  i E, które, chronią Twoją skórę przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i szkodliwe promieniowanie.

3. Pory wpływają na wygląd włosów

Pory są dobrym źródłem minerałów takich jak mangan i żelazo. Pierwiastki te mają z kolei wpływ na wygląd naszych włosów. Żelazo wspomaga porost włosów, mangan natomiast wpływa na ich strukturę. Brak w diecie tych dwóch pierwiastków sprawia, że włosy są matowe, łamliwe i szybciej wypadają.



4. Pory chronią naczynia krwionośne

Pory zawierają dużo witaminy K, która ma wpływ na krzepnięcie krwi.  Niski poziom witaminy K może wywoływać krwawienie.
Zawarty w porach flawonoid – kaempferol chroni wyściółki naczyń krwionośnych przed wolnymi rodnikami. Kaempferol stymuluje produkcję tlenku azotu, który działa jak środek rozluźniający naczynia krwionośne, co z kolei ma wpływ na ciśnienie.
Pory zawierają kwas foliowego, który jest potrzebny właściwie każdej komórce naszego ciała. Kwas foliowy: reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Brak kwasu foliowego u kobiet w ciąży może powodować poważne wady rozwojowe płodu.

5. Pory poprawiają trawienie

Regularne jedzenie porów wzmacnia żołądek, nerki i jelita. Włókniste warzywa, takie jak pory, pozwalają naszemu żołądkowi lepiej trawić. Poza tym po zjedzeniu pora uczucie sytości zostaje na dłużej.

6. Pory wpływają na utratę wagi

Pory pomagają w odchudzaniu - mają mało kalorii i tłuszczu. Pory potrafią naturalnie tłumić apetyt, wysoka zawartość błonnika, zapewnia uczucie sytości. Pory  regulują aktywność jelitową i zmniejszają wzdęcia, poprawiają przemianę materii, pomagają w detoksie.

→ Produkty spożywcze spalające tłuszcz i redukujące cellulit ←

7. Pory poprawiają wzrok

Pory są dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny. Te związki są niezbędne dla zdrowia naszych oczu. Chronią one nasz wzrok przed szkodliwym promieniowaniem. Regularne jedzenie porów chroni oczy przed zaćmą.

8. Pory wpływają na cholesterol

Jedzenie porów wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu, pomaga również wypłukać dodatkowy cholesterol z organizmu i obniża produkcję cholesterolu w wątrobie. Pory mają właściwości antyseptyczne, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje. W ten sposób pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i zwiększyć poziom cholesterolu HDL.

9. Pory wspomagają układ nerwowy

Magnez, fosfor i kwas foliowy są ważnymi składnikami odżywczymi potrzebnymi do zdrowego funkcjonowania układu nerwowego. Pory bogate są w te witaminy i minerały. Jest tego jeszcze jeden plus – pory pomagają poprawić koncentrację i pamięć.

A na koniec mała niespodzianka. Przepis na sałatkę z pora! Częstujcie się!

Sałatka z pora – moja ulubiona!


1 duży por
500 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
3 ogórki kiszone
6 jajek
2 łyżki chrzanu
3 łyżki majonezu
100 g twardego sera żółtego
pieprz i sól do smaku

Pora kroję w plasterki, posypuję cukrem i odstawiam na kilka minut do zmięknięcia. Pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle przez kilka minut. Jajka gotuje na twardo. Gdy por puści sok, odcedzam wodę wrzucam go do miski i dodaje do niego, kukurydza, przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę ogórki, jajka, ser żółty. Mieszam z majonezem i chrzanem dodając sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Jedzcie pora! :)

1 komentarz:

  1. Por jest jednym z najzdrowszych warzyw. Ja bardzo często przygotowuję sobie takie bio przekąski np do serialu wieczorem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger