Por to warzywo, które pochodzi z Bliskiego Wschodu. Pory uwielbiane były przez Nerona, bo wierzył, że mają zbawienny wpływ na struny głosowe. Do Polski por został sprowadzony przez Królową Bonę. Nie wiem czy wiecie, ale por jest warzywem niezwykłym, leczniczym. Ja pora dodaję gdzie tylko się da - do sałatek, do zup, do surówek. Zachęcam też do jedzenia pora moich bliskich. Was także dzisiaj spróbuje przekonać do tego niezwykłego warzywa.
Pory są bardzo dobrym źródłem witaminy C i A. Zawierają też sporo
przeciwutleniaczy, które bardzo dobrze wpływają na skórę i włosy. Oto 10
korzyści dla zdrowia i urody z jedzenia porów.
9 powodów dla których musisz jeść pora!
1. Pory detoksykują skórę
Pory są naturalnym środkiem moczopędnym, oczyszczają skórę
poprzez wyłapywanie szkodliwych substancji i wypłukiwanie ich z organizmu. Może
są niepozorne, ale doskonale oczyszczają, dzięki czemu Twoja skóra wygląda
promiennie.
2. Pory chronią skórę przed słońcem
Zielone liście pora zawierają 100 razy więcej beta-karotenu
i dwa razy więcej witaminy C niż w białych częściach. Pory zawierają także witaminy
A i E, które, chronią Twoją skórę przed
uszkodzeniem przez wolne rodniki i szkodliwe promieniowanie.
3. Pory wpływają na wygląd włosów
Pory są dobrym źródłem minerałów takich jak mangan i żelazo.
Pierwiastki te mają z kolei wpływ na wygląd naszych włosów. Żelazo wspomaga
porost włosów, mangan natomiast wpływa na ich strukturę. Brak w diecie tych
dwóch pierwiastków sprawia, że włosy są matowe, łamliwe i szybciej wypadają.
4. Pory chronią naczynia krwionośne
Pory zawierają dużo witaminy K, która ma wpływ na
krzepnięcie krwi. Niski poziom witaminy
K może wywoływać krwawienie.
Zawarty w porach flawonoid – kaempferol chroni wyściółki naczyń
krwionośnych przed wolnymi rodnikami. Kaempferol stymuluje produkcję tlenku
azotu, który działa jak środek rozluźniający naczynia krwionośne, co z kolei ma
wpływ na ciśnienie.
Pory zawierają kwas foliowego, który jest potrzebny
właściwie każdej komórce naszego ciała. Kwas foliowy: reguluje wzrost i
funkcjonowanie wszystkich komórek, uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu
czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Brak kwasu foliowego u
kobiet w ciąży może powodować poważne wady rozwojowe płodu.
5. Pory poprawiają trawienie
Regularne jedzenie porów wzmacnia żołądek, nerki i jelita.
Włókniste warzywa, takie jak pory, pozwalają naszemu żołądkowi lepiej trawić. Poza
tym po zjedzeniu pora uczucie sytości zostaje na dłużej.
6. Pory wpływają na utratę wagi
Pory pomagają w odchudzaniu - mają mało kalorii i tłuszczu.
Pory potrafią naturalnie tłumić apetyt, wysoka zawartość błonnika, zapewnia
uczucie sytości. Pory regulują aktywność
jelitową i zmniejszają wzdęcia, poprawiają przemianę materii, pomagają w
detoksie.
→ Produkty spożywcze spalające tłuszcz i redukujące cellulit ←
7. Pory poprawiają wzrok
Pory są dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny. Te związki są
niezbędne dla zdrowia naszych oczu. Chronią one nasz wzrok przed szkodliwym
promieniowaniem. Regularne jedzenie porów chroni oczy przed zaćmą.
8. Pory wpływają na cholesterol
Jedzenie porów wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu, pomaga
również wypłukać dodatkowy cholesterol z organizmu i obniża produkcję
cholesterolu w wątrobie. Pory mają właściwości antyseptyczne, które pomagają
organizmowi zwalczać infekcje. W ten sposób pomagają obniżyć poziom
cholesterolu LDL i zwiększyć poziom cholesterolu HDL.
9. Pory wspomagają układ nerwowy
Magnez, fosfor i kwas foliowy są ważnymi składnikami
odżywczymi potrzebnymi do zdrowego funkcjonowania układu nerwowego. Pory bogate
są w te witaminy i minerały. Jest tego jeszcze jeden plus – pory pomagają
poprawić koncentrację i pamięć.
A na koniec mała niespodzianka. Przepis na sałatkę z pora!
Częstujcie się!
Sałatka z pora – moja ulubiona!
1 duży por
500 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
3 ogórki kiszone
6 jajek
2 łyżki chrzanu
3 łyżki majonezu
100 g twardego sera żółtego
pieprz i sól do smaku
Pora kroję w plasterki, posypuję cukrem i odstawiam na kilka minut do zmięknięcia. Pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle przez kilka minut. Jajka gotuje na twardo. Gdy por puści sok, odcedzam wodę wrzucam go do miski i dodaje do niego, kukurydza, przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę ogórki, jajka, ser żółty. Mieszam z majonezem i chrzanem dodając sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Jedzcie pora! :)
Por jest jednym z najzdrowszych warzyw. Ja bardzo często przygotowuję sobie takie bio przekąski np do serialu wieczorem.
OdpowiedzUsuń