Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam najłatwiejszy w świecie dip jaki tylko może być. Dwuskładnikowy! W pięknym różowym kolorze. Tego dipu nie trzeba doprawiać! Ja jestem zachwycona, tym bardziej, że od jakiegoś czasu kocham buraki.
Chciałam was dzisiaj zainspirować do robienia dipów. Ja wiem, że w sklepach jest mnóstwo różnego rodzaju sosów i smarowideł, ale czy wiesz ile tam jest konserwantów?! Najlepiej samemu zrobić dip, to naprawdę bardzo proste! Sprawdź sama!
Podrzucam dzisiaj pomysły na trzy proste dipy. Bez wymyślnych składników. Wystarczy mieć blender, ewentualnie widelec. Wszystkie składniki prawdopodobnie znajdziesz w swojej lodówce. Zrób, a zakochasz się!
DIP do przekąsek - trzy proste przepisy!
DIPy to proste sosy, musy czy tam smarowidła jak kto woli. Idealnie sprawdzają się do krakersów, chipsów, na kanapkę, a niektóre idealnie pasują nawet do mięs.
PS. Ten pierwszy to jest mój ulubiony :)
DIP z Burakiem
jeden duży burak gotowany
pół opakowania sera feta
Ser i buraka wkładamy do blendera, miksujemy na gładką masę i gotowe. Ten dip ma piękny kolor. Zachwyca smakiem. Nie musisz go już niczym doprawiać! Można ewentualnie posypać go po wierzchu pestkami słonecznika, albo rozgniecionymi orzeszkami.
CZYTAJ TAKŻE: PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CHIPSAMI TYPU STIX
DIP guacamole
2 awokado (muszą być miękkie)
1 limonka
papryczka chili lub słodka jeśli wolisz łagodniejszy smak
ząbek czosnku
mała cebula
mały pomidor
świeża kolendra
sól
Awokado rozdrabniamy widelcem tak by nie do końca powstała z nich papka. Ważne jest, by awokado było naprawdę dojrzałe i miękkie. Papryczkę kroimy drobno, to samo robimy z cebulką i pomidorem. Z pomidora dobrze jest wcześniej wyjąć pestki, bo sok z niego może mocno rozwodnić nasz dip. Doprawiamy ziołami, dokładnie mieszamy i gotowe!
DIP serowy
2 op. serka topionego
szklanka startego sera żółtego
około pół szklanki mleka (u mnie roślinne)
sól, pieprz, oregano
Serek roztapiamy na patelni, dodajemy do niego ser tarty na tarce, powolutku dolewamy mleko. Mleka trzeba dodać tyle, by sos nie był zbyt rzadki i dał się nakładać na krakersa, a nie z niego spływał. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i gotowe.
Lubisz domowe dipy?
Jaki jest twój ulubiony smak?
Kiedyś pisałam już podobny artykuł o domowych sosach, to Cię może zainteresować:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz