12:29

Sosy z trzech stron świata - Trzy fantastyczne przepisy!

Uwielbiam kuchnię orientalną! Uwielbiam dania, japońskie, chińskie, indyjskie.. jeśli ty też - zapraszam na mój dzisiejszy post. Dzisiaj podam trzy fantastyczne przepisy na sosy. Taką mam od rana ogromną ochotę na kurczaka z grilla z sosem arachidowym, że zaraz śmigam do kuchni! :)
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad... to już masz! ;)

Sosy z trzech stron świata

sosy z trzech stron świata

Sos prawie jak Tariyaki (Japonia)


1 łyżka mąki kukurydzianej
5 łyżek cherry lub innego słodkiego wina
3 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
1 kopiasta łyżka cynamonu
150 ml sosu sojowego

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smarujemy sosem mięso (lub rybę np. łososia) i wkładamy na 2 godziny do lodówki, by się przegryzło. Tak zamarynowane mięso układamy na grillu. W czasie grillowania można smarować jeszcze sosem mięso dla wzmocnienia smaku.

Ta wersja sosu to taka jakby imitacja sosu Teriyaki, ale jak widać o stokroć zdrowsza! ;)




Sos arachidowy (Indonezja)


100 g orzeszków arachidowych
2 łyżki sosu sojowego
szczypta ostrej papryki
100 ml mleczka kokosowego
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego mieszamy. Gdy składniki będą już gładkie stopniowo dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy dalej. Sos powinien mieć kremową konsystencję. Takim sosem polewamy mięso - ja uwielbiam do tego sosu grillowanego kurczaka (najlepiej piersi). Jeśli jest po sezonie grillowym kurczaka smażę na specjalnej patelni. 

Sos czosnkowo-paprykowy (Azja)


4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu hoisin
sok z 1 limonki
3 łyżki sosu chilli

Ten sos jest idealny do marynowania mięsa. Wyciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Marynuj mięso przynajmniej przez 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej cała noc! :)

Macie jeszcze jakieś pomysły na sosy z różnych stron świata?
Podzielcie się przepisami w komentarzach! :)


1 komentarz:

Copyright © 2016 Diety i ich sekrety , Blogger