Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

13:30

Orzeszki pistacjowe - zdrowa przekąska i wyjątkowy dodatek do wielu potraw

 


Kiedy chcemy zdrowiej się odżywiać, powinniśmy pamiętać o tym, że pełnowartościowe jedzenie nie musi być monotonne. W kuchni znajdziemy wiele dodatków, które odmieniają smak potraw i stanowią źródło cennych witamin. Takim produktem są między innymi orzeszki pistacjowe. Wyróżniaj je wysoka zawartość błonnika oraz magnezu i witamin z grupy B. Ponadto zachwycają smakiem, dodając daniom aromatu. Warto dowiedzieć się, jak wykorzystać je w codziennej kuchni i zyskać zdrowe urozmaicenie potraw przygotowywanych zarówno na słodko, jak i na słono.

Właściwości orzeszków pistacjowych, które warto znać

Niesolone pistacje ze sprawdzonych sklepów są zdrowym dodatkiem do różnego rodzaju dań, odmieniając ich smak, a także zapewniając więcej składników odżywczych. Warto wspomnieć, że orzeszki pistacjowe to cenne źródło błonnika oraz białka roślinnego. W efekcie będą idealną propozycją dla wegetarian i wegan. Ponadto wyróżniają się wysoką zawartością zdrowych tłuszczów (jednonienasyconych i wielonienasyconych) i niewielką ilością węglowodanów. Dzięki temu dobrze sprawdzą się w diecie osób, które chcą ograniczyć liczbę spożywanych kalorii, zyskując jednocześnie poczucie nasycenia.

Wspomniane zdrowe tłuszcze mają pozytywny wpływ na pracę serca i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Z kolei wysoka zawartość pozostałych składników odżywczych, takich jak potas, magnez czy witaminy z grupy B, może przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, utrzymując dobrą kondycję układu nerwowego i regulując ciśnienie krwi. Ważną zaletą nieprażonych i niesolonych orzeszków pistacjowych jest również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują one gwałtownego wzrostu cukru od razu po spożyciu.

Jak wykorzystać orzeszki pistacjowe w codziennej diecie?

Niesolone orzeszki pistacjowe to niezwykle wszechstronny składnik, który z łatwością łączy się z różnymi potrawami. Bardzo dobrze sprawdzą się między innymi w daniach przygotowywanych na słono, podkreślając ich smak i dodając wyrazistości. Wówczas ciekawą propozycją będzie sałatka z pistacjami i mieszanką zielonych warzyw - warzywa warto dobrać według własnych preferencji, a całość wykończyć dressingiem na bazie soku z cytryny. Ponadto orzeszki pistacjowe to świetny dodatek do kuchni azjatyckiej i potraw takich jak curry, stir-fry czy bułeczki bao. Zmielone pistacje sprawdzą się również jako alternatywa dla tradycyjnej panierki, bardzo dobrze komponując się z rybami lub drobiem.

Wielu osobom pistacje niesolone kojarzą się z deserami i potrawami przygotowywanymi na słodko. Trudno się temu dziwić - lody pistacjowe cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Warto jednak wspomnieć, że orzeszki można również wykorzystać w ciastach lub babeczkach. Dzięki temu w łatwy sposób odmienimy smak znanych wypieków, takich jak sernik czy ciasto marchewkowe. Co więcej, w codziennej kuchni ciekawą propozycją jest owsianka z owocami i orzeszkami pistacjowymi. Tego typu śniadanie zapewni wyjątkowe doznania smakowe oraz poczucie sytości przez długi czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 DS , Blogger