Znasz kogoś, kto nie lubi szarlotki? Bo ja chyba nie :)
Szarlotka to królowa ciast moim zdaniem. Jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i co najważniejsze, do jej przygotowania nie potrzeba jakichś dziwnych składników. Ja takie przepisy lubię najbardziej. Otwieram szafkę i wszystko mam! Nie muszę biegać po sklepach i nerwowo szukać składników.
Tak też właśnie jest z tą moją szarlotką!
Szarlotka bezglutenowa z lodami
Jabłka (5 sztuk) - mam!
Jajka (2 sztuki) - mam!
Wiórki kokosowe (pół szklanki) - mam!
Mąka owsiana bezglutenowa (pół szklanki) - mam!
Erytrol (lub cukier jak kto woli) - mam!
Proszek do pieczenia (łyżeczka) - mam!
Mleko roślinne (pół szklanki) - mam!
Olej (pół szklanki) - mam!
Cynamon (łyżeczka)
No to jedziemy z szarlotką!
Jabłka ścieramy na grubych oczkach i smażymy na patelni, aż odparuje cała woda. Pod koniec, dodajemy 2-3 łyżki słodzidła. Pozostałe składniki mieszamy łyżką, bez zbędnych ceregieli. Przekładamy ciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 min, 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy usmażone jabłka i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Moja szarlotka jest pod białkową pierzynką, ale to tylko dlatego, że akurat tym razem zostały mi białka z jakiegoś innego dania. Zapewniam, że w tym przepisie nie jest to konieczne, bo i bez pianki ciasto jest naprawdę wyśmienite!
Gdybyś chciała przygotować to ciasto dokładnie tak samo jak ja, to ubij pianę z 2 białek z niewielką ilością soli i wyłóż na sam wierzch. Z pianą ciasto piecze się przez 10 minut dłużej, ale już w temperaturze ok. 160 stopni.
Ta moja szarlotka nie byłaby tak pyszna, gdyby nie dołożyć do niej lodów. Najlepiej smakuje z kawusią, małą czarną w ulubionym kubku :)
I od razu ślinka cieknie co? ;)
Na koniec zdradzę wam jeszcze jeden sekret.
Wiecie, dlaczego to ciasto jest tak pyszne? Sekret oczywiście tkwi w składnikach. każdy, kto jest na diecie bezglutenowej doskonale wie, że nie jest to łatwa dieta i przygotowanie najprostszego ciasta bywa bardzo trudne, bo te wszystkie mąki bezglutenowe, sprawiają, że ciasta są albo strasznie suche, albo strasznie twarde.
Dlatego każdy, kto zaczyna swoją przygodę z pieczeniem ciast bezglutenowych wie, że zrobić ciasto mokre, miękkie i pyszne, to prawdziwa sztuka. W mojej szarlotce najważniejsza jest mąka. Do ciasta użyłam mąki owsianej bezglutenowej.
Mąka owsiana bezglutenowa
Dlatego polecam zaopatrzyć się z mąkę owsianą bez glutenu. Ja ostatnio kupują ją w Bio Sklepie, bo jest w bardzo dobrej cenie i doskonałej jakości. Polecam więc tam zajrzeć.
Właściwości mąki owsianej
Mąka owsiana jest źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika pokarmowego, saponin, alkaloidów, flawonoidów, związków steroidowych oraz karotenu. Jeśli chodzi o witaminy, to znajdują się w niej:
- witaminy z grupy B (B1, B2, B6)
- witaminy: D, E, K,
- kwas foliowy
- minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, śladowe ilości krzemu, sodu, potasu.
Jak więc widać mąka owsiana jest nie tylko doskonała w smaku, ale i w składzie.
Jesteś na diecie bezglutenowej i szukasz inspirujących przepisów?
Moja przepisy znajdziesz także TUTAJ.
Szukaj mnie na INSTA.
Zapraszam na moje przepisy!
Placek ziemniaczany z mąką kasztanową 👇
To jest właśnie to co lubię, nowinki z naturalnych kosmetyków.
OdpowiedzUsuń