Czy wiesz, że czosnek to nie tylko roślina o charakterystycznym smaku i zapachu?
Czosnek od wieków cieszy się sławą eliksiru młodości. Już w starożytności przypisywano mu niemal boskie właściwości. Rzymianie wierzyli, że dzięki niemu są bardziej odważni i męscy. Wierzyli też, że jest znakomitym afrodyzjakiem. Dlatego właśnie z czosnku przyrządzali napoje miłosne. W Chinach i Tybecie uważany był za przyprawę bogów. Z tego powodu często znajdował zastosowanie nie tylko w kuchni – ale także i medycynie. Już wtedy uważano, że czosnek odmładza, wzmacnia serce, chroni przed chorobami i leczy rany.
Czosnek
Zdjęcie autorstwa Cats Coming z Pexels |
Starożytni nie mylili się. Skład czosnku został ustalony dopiero w 1944 roku i od tego czasu wiemy jakie substancje odpowiadają za lecznicze właściwości czosnku.
I tak allicyna i trójsiarczek dwuallilu to substancje, którym czosnek zawdzięcza swoje bardzo silne właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Lotne związki siarki potrafią w błyskawicznym czasie uporać się z infekcjami układu oddechowego. W czosnku znajdziemy także cynk, jod, magnez, żelazo, witaminy A, B, PP, C.
To dzięki nim czosnek :
Poprawia krążenie – udowodniono, że osoby regularnie jedzące czosnek mają bardziej elastyczne naczynia. Więc jeśli cierpisz z powodu nadciśnienia – czosnek powinien być stałym elementem w twojej diecie.
Upiększa - a to głównie dzięki antybakteryjnym właściwościom czosnku. To czosnek sprawia, że osoby cierpiące z powodu chorób skóry – zaczynając na trądziku, a kończąc na egzemie – mają mniejsze zmiany na skórze i wyglądają po prostu lepiej.
Reguluje pracę układu pokarmowego - dzięki swoim właściwościom likwiduje bakterie, które powodują zatrucie i zaburzenia żołądkowe, dodatkowo stwarza lepsze warunki do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych. Nie od dziś wiadomo, ze osoby jedzące czosnek są mniej podatne na raka jelita i żołądka.
Leczy zęby – cierpisz z powodu bólu zębów?? Jedz czosnek – zwalcza nie tylko drobnoustroje, które na dobre zaatakowały nasze zęby. Likwiduje także bakterie próchnicze. Dodatkowo pomaga szybciej wyleczyć się z wszelkiego rodzaju infekcji jamy ustnej.
Poprawia kondycję płuc – jest niezwykle skuteczną rośliną w walce z przeziębieniami przechodzącymi nawet w zapalenie płuc. Potrafi poprawić pracę pęcherzyków płucnych, chroni przed przeziębieniem, z mlekiem i miodem jest w stanie wyleczyć chora krtań.
Jeśli lubisz czosnek, na pewno też zajadasz się sosem czosnkowym. Taki sos świetnie sprawdzi się do pizzy, na kanapki, jako dip do różnego rodzaju przekąsek.
Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
- 2 małe łyżeczki majonezu – świetnie się również sprawdza majonez wegański
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka koperku – może być także suszony
- sól do smaku
Majonez należy wymieszać z jogurtem, dodać sól, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, by składniki dobrze się połączyły i najlepiej go schłodzić przez godzinkę w lodówce. Ciepły sos czosnkowy nie smakuje najlepiej.
Wiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości czosnku – jednak go unika z powodu zapachu. Jest bardzo charakterystyczny i intensywny i czuć go z ust po zjedzeniu. Aby zmniejszyć intensywność tego zapachu – dobrze jest zjeść natkę pietruszki, seler czy lubczyk. W maskowaniu zapachu czosnku również świetnie sprawdza się ziarenko kawy, goździk czy jałowiec.
A na koniec mam dla Was niespodziankę!
Czosnek odmładza i upiększa, ale nie jest jedynym źródłem młodości.
Równie skuteczny w walce z czasem jest kolagen.
Jak zapewne wiecie, od pewnego czasu współpracuję z portalem dla kobiet Netkobieta.
Dzięki tej współpracy mogę się rozwijać, ale także uszczknąć też czasami coś dla siebie. ;)
I tak właśnie udało mi się ostatnio otrzymać w prezencie kosmetyki z kolagenem naturalnym o wartości 77 zł, za jedynie 1 grosz!
Jedynie co to trzeba sobie opłacić przesyłkę, ale i tak warto, zresztą poczytajcie o tym same!
Odsyłam do strony KLIKLIJ TUTAJ, gdzie znajdziecie wszystkie informacje na ten temat :)
Źródło: Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz