Witajcie!
Dziś mój kolejny przepis na świąteczny stół. Tym razem będzie śledzik. Ostatnio tak mnie naszło na ryby, że praktycznie co drugi dzień jemy. Zdrowo!
Chyba mój organizm czuje, że zima idzie, bo zimą zawsze pragnę śledzia :)
Dzisiaj chciałam wam podrzucić fantastyczny przepis na śledzie z grzybami. U mnie będą to prawdziwki, ale jak macie inne suszone grzybki to też wam się nadadzą.
Częstujcie się i piszcie w komentarzach czy wypróbujecie. A może macie jakiś fajny przepis na śledzie u siebie na blogu? Śmiało, podawajcie linki, ja wciąż szukam inspiracji na świąteczne potrawy!
Śledzie z prawdziwkami, najlepszy przepis!
Składniki
400 g matiasów
cebula
olej do smażenia
łyżeczka majeranku
liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
6 łyżeczek przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżki octu (opcjonalnie)
pieprz do smaku
Matiasy rzecz jasna wymoczyć, by nie były słone. Ja moczę w mleku. Cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Grzyby ugotować (ok 15 minut w niewielkiej ilości wody), odsączyć (wody po grzybach nie wylewać!), pokroić w mniejsze kawałki. Dodać grzybki do cebulki i podsmażyć na leciutkim ogniu. W międzyczasie dodać koncentrat i wodę po grzybach. Jeśli wody będzie za dużo, odparować nadmiar, albo po prostu wlewać wodę grzybową z umiarem. Dodać listek laurowy, ziele, pieprz, ocet, wymieszać i chwilkę dosłownie jeszcze zostawić na ogniu. Wszystko ma mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie zdjąć z ognia i poczekać, aż wystygnie. Do pokrojonych matiasów dodać zimny sosik z patelni i wstawić do lodówki. Najlepiej smakują po 2 dniach, gdy wszystkie smaki i aromaty się ze sobą przegryzą.
Polecam na święta!
Naprawdę pyszne!
Chcesz inny przepis na śledzika?
Zajrzyj TUTAJ.
Zapraszam cię też na mojego INSTA, znajdziesz tam więcej pysznych inspiracji!
Kurczę, ja to mam takiej natury problem, ze obawiam się jedzenia grzybów leśnych :C
OdpowiedzUsuńUuuuuu to szkoda, bo z pieczarkami nie będzie takie dobre, jeśli próbowałabyś zastąpić...
Usuń