Ostatnio bardzo mi podchodzą przepisy bezmięsne. Mięso można zastąpić na wiele sposobów. Ja najczęściej zastępuję je fasolą, warzywami, kostką sojową, tofu. Dzisiaj chciałam wam pokazać jak łatwo i szybko można zrobić wegański obiad, który będzie jednocześnie bezglutenowy, bo jak wiecie nie jadam glutenu od kilki lat.
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM
Opakowanie makaronu bezglutenowego
Pół pora
Marchewka
1/4 małego selera
2 łyżki kukurydzy
Kawałek fety rozgniecionej widelcem
Przecier pomidorowy (u mnie ten z Biedry z kartonika sprawdza się najlepiej!)
Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka słodka, czosnek, 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego)
Najdłużej będzie się gotował makaron więc zacznij od niego. A tymczasem na patelni na łyżce oleju podsmaż pora, tarte na grubych oczkach warzywa. Zalej przecierem, dopraw. Na końcu sypnij kukurydzą. Podawaj z fetą, ale niekoniecznie. Moje dzieci na przykład jedzą bez.
Sos jest bardzo intensywny jeśli go posmakujesz i będzie dla Ciebie zbyt ostry. Możesz przełamać smak dodając dwie łyżki jogurtu kokosowego.
KOTLECIKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE
Składniki:
3 małe ziemniaczki gotowane
1 średnia marchewka gotowana
1 mała cebulka krojona w kosteczkę
łyżeczka warzyw suszonych
jajko, sól pieprz
Ziemniaczki i marchewkę rozgnieć widelcem. Dodaj podsmażoną na masełku cebulkę. Dodaj pozostałe składniki, dopraw według własnego uznania i formuj kotleciki. Moje akurat smażyłam na patelni bez tłuszczu dlatego są takie chrupkie i brązowiutkie.
JAK SIĘ POZBYĆ CELLULITU JEDZĄC CUKINIE?
A na koniec coś na słodko!
PLACUSZKI KUKURYDZIANE Z JABŁKAMI
Składniki:
1 jajko
Pół szklanki mąki kukurydzianej
2 miarki odżywki białkowej (u mnie malinowa)
Pół szklanki mleka sojowego
Jedno pokrojone w kosteczkę jabłko bez skórki
Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na rumiano z obu stron. Placuszki pięknie rosną dzięki odżywce, są chrupiące i słodkie mimo tego że nie ma w nich cukru!
A najlepiej smakują ze skyrem! 👌
Smacznego!
Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na mojego instagrama!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz