Chciałam się z Wami dzisiaj podzielić przepisem na bezglutenowy chlebek jaglany. Idealny na diecie HASHIMOTO.
Przepis ten dostałam od koleżanki, która od lat nie je glutenu i będzie moją skarbnicą przepisów :)
Przyznam szczerze, że na początku nie wyobrażałam sobie że uda mi się upiec ten chlebek. Nie jestem niestety wytrawną kucharką, a jeśli chodzi o pieczenie - tym bardziej. Jednak przepis jest tak banalny, że nie trzeba nic robić, właściwie tylko wystarczy wszystko wymieszać i odczekać aż urośnie, a potem upiec :)
Przepis na chlebek jaglany - bezglutenowy
Składniki na jeden bochenek:
2 szklany mąki jaglanej (kupiłam w Lidlu, akurat jest promocja i można kupić pół kilo za niecałe 5 zł, także dobra cena)
Szklanka mąki ziemniaczanej
Szklanka mąki z tapioki
1,5 szklanki kefiru
pół szklanki wody lub mleka
łyżka drożdży suszonych (ja dostałam od koleżanki bezglutenowe)
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
Kefir podgrzewam na małym ogniu, dodaję mąkę jaglaną i drożdże, odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 10 minut. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki, mieszam i przelewam do blaszki. To ciasto musi postać jakieś 40 minut zanim będzie upieczone, by wyrosło.
Przed wstawieniem do piekarnika można posypać płatkami jaglanymi.
Chlebek pieczemy w temperaturze 170 stopni przez jakieś 40 minut. Warto podczas pieczenia przykryć je drugą blaszką by nie wyschło.
Chlebek smakuje całkiem nieźle! :)
Spróbujcie!
Smacznego! :)
Już wiem, co będę robiła dziś po pracy <3 Tylko muszę skoczyć na małe zakupy
OdpowiedzUsuń