Obserwatorzy

poniedziałek, 30 listopada 2015

Lecznicze i odchudzające właściwości pigwy


Jesienią i zimą trzeba się wzmacniać. Nie wiem jak wy, ale ja na podbudowanie odporności mam swoje sprawdzone sposoby. W tym roku króluje u nas pigwa. Pyszną herbatkę z pigwą uwielbiają nawet moje dzieci, o dziwo wchodzi im lepiej niż cytryna! :)
Pigwa to taka właśnie alternatywa dla cytryny. Pigwa jest najstarszym owocem świata - przynajmniej tak mówią. Ponoć to właśnie pigwę podała Adamowi Ewa, a nie jabłko, ale to kwestia sporna...
Pigwa nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda bo jak się okazuje ma naprawdę bardzo fajne właściwości lecznicze. Ja, przyznam szczerze, że też sama nie wpadłabym na to, by ją skosztować gdyby nie to, że dostałam kilka owoców od sąsiadki. No, a skoro już dostałam, to przecież nie wyrzucę, musiałam spróbować i tak się zaczęła moja przygoda z pigwą :)

Dlaczego warto jeść pigwę? Właściwości lecznicze i odchudzające.


Pigwa ma właściwości lecznicze jak już wyżej wspomniałam, ale i odchudzające! Miąższ pigwy zawiera duże ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika, który jest rozpuszczalny w wodzie. Po zjedzeniu pigwy w naszych jelitach tworzy się coś na kształt galaretki. Galareta ta wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny, metale ciężkie, ogranicza wchłanianie cukrów i zmniejsza kaloryczność pokarmów.

W pigwie znajdują się polifenole - mają działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, co wpływa korzystnie na leczenie górnych dróg oddechowych. Dzięki nim usuwane są z organizmu wolne rodniki, które powodują szybsze starzenie się skóry.

Pigwa zawiera także ważne składniki mineralne i witaminy:

* żelazo
* potaś
* miedź
* witaminę B
* witaminę C
* karotenoidy
* kwas asparginowy
* cysteiny
* glicyny
* alaniny


Co dobrego można zrobić z pigwy?


Ja robię z niej pyszną konfiturę do herbaty. Przepisów jest wiele. Ja wybrałam jeden z najprostszych. Czyli myjemy dokładnie owoce, wydrążamy nasiona, kroimy w drobniutką kosteczkę i zasypujemy cukrem. Cukru dodajemy dokładnie tyle, ile owoców, a więc jeśli mamy pół słoika owoców to dodajemy pół słoika cukru. Zakręcamy słoik i odstawiamy na dwa dni. Co jakiś czas trzeba potrząsnąć słoikiem, bo pigwa będzie puszczać sok, a cukier będzie się krystalizował.
Tak przygotowaną pigwę dodaje do herbaty. Jest pyszna! Wzmacnia i wspomaga odchudzanie! Czy można chcieć czegoś więcej? ;)

A wy lubicie pigwę? :)




Zapisz się do newslettera!




Share this article!

2 komentarze:

  1. Moja babcia robi podobnie. Pigwa naprawdę jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój przyszły teść właśnie szykuje nalewkę z pigwy... :D degustacja za pięć lat! :)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML