Obserwatorzy

wtorek, 19 sierpnia 2014

Grelina i produkty, które oszukują głód

Ostatnio spotkałam się z takim stwierdzeniem, że głód leczy, odmładza i przedłuża życie. Biorąc pod uwagę to jakie straszne rzeczy dorzucają nam do żywności - trudno nie przyznać temu racji. Leczenie głodem to prawdopodobnie najstarsza terapia świata. Zresztą wystarczy przypomnieć sobie chociaż jedną wizytę w szpitalu, kto był ten wie. Micha szpitalna nie jest zbyt obfita, często zalecane są głodówki i to nie tylko dlatego, że w szpitalach brakuje pieniędzy, ale dlatego, że dzięki przegłodzeniu organizmu możemy wrócić szybciej do zdrowia.


Wiecie się się bierze głód? Jaka jest jego przyczyna?

Opowiem wam o tym dzisiaj i podam moją listę produktów, które potrafią doskonale oszukać głód, ale niestety tylko na chwilę. Ale od początku!

Zacznijmy od tego co to jest głód i skąd się bierze?

W Wikipedii czytamy, że głód to 
"...odczucie stanu organizmów wyższych związane z niedoborem pożywienia, składników pokarmowych (takich jak np. białka, tłuszcze, cukry, witaminy czy sole mineralne). Jest także popędem przyczyniającym się do zachowań skierowanych na pobieranie pokarmu i jego zdobywanie. Przeciwieństwem uczucia głodu jest uczucie sytości.
Podłożem uczucia głodu jest obniżenie stężenia takiego składnika pokarmowego, jak np. glukoza, który jest rejestrowany przez ośrodki głodu i sytości w części mózgu zwanej podwzgórzem.
Głód wywołuje zachowanie popędowe ukierunkowane na pobieranie pokarmu."

Skąd wiemy, że jesteśmy głodni?

Nasz organizm daje nam na to bardzo wyraźne sygnały. Zaczyna nas boleć głowa, burczy nam w brzuchu, czasami może nam być z głodu zimno lub czujemy poirytowanie. 

Co robimy gdy zorientujemy się, że jesteśmy głodni? Oczywiście robimy wszystko, by zapełnić żołądek i by pozbyć się uczucia głodu. Łapiemy się za coś co akurat mamy pod ręką, bardzo często robimy to szybko, bezmyślnie.. Wcale nie najadając się, a oszukując organizm i mózg. Niestety to działa tylko na jakiś czas. I nie chcę was straszyć, ale to jest bardzo prosta droga do otyłości.

Są takie produkty, które zjedzone nawet w małych ilościach potrafią zasycić na długo. To wszystko dzięki błonnikowi, który w nich się znajduje. Są też takie produkty, które nawet zjedzone w dużych ilościach sprawiają, że ciągle czujemy się głodni!
Jakie to produkty?

Oto moja lista:
1. Biały chleb
2. Snaki, przekąski, paluszki
3. Fast foody (czyli hamburgery, hot-dogi, frytki)
4. Alkohol
5. Biały makaron
6. Produkty zawierające glutaminian sodu
7. Coca-cola
8. Chrupki i płatki kukurydziane
9. Pizza
10. Słodkie napoje

Czy muszę tłumaczyć dlaczego zjedzenie jabłka albo jakiegoś innego owocu jest o wiele lepsze niż pochłonięcie pizzy, czy zapełnienie żołądka słodkim sokiem? To chyba jasne, że lepiej spożywać tzw. inteligentne jedzenie, które zapełni nam żołądek na długo i zadba o naszą linię. 

Postaw na: owoce, proteiny, produkty wysokobłonnikowe.

Wiecie co to jest grelina? Już kiedyś o niej pisałam, grelina to hormon głodu, który wydzielany jest w żołądku. Jeśli spożywamy zbyt mało kalorii grelina wywołuje uczucie głodu. Niestety to grelina jest także odpowiedzialna za dojadanie między posiłkami albo za zjadanie kalorycznych przekąsek po obiedzie. Jedzenie sprawia nam przyjemność, czujemy się szczęśliwi, ale tylko wtedy gdy jedzenie nie powoduje otyłości. Dlatego jeśli grelina mimo obfitego obiadu, wciąż "krzyczy" do twojego mózgu, że koniecznie musisz zjeść ciastko, spróbuj ją przechytrzyć i zjedz jabłko, albo śliwkę. Już po niedługim czasie poczujesz sytość i będziesz szczęśliwsza, bo nie przytyjesz :)



Zapisz się do newslettera!




Share this article!

2 komentarze:

  1. według Ciebie jabłko nasyci na dłużej niż makaron (nawet biały)??

    OdpowiedzUsuń
  2. Według mnie lepiej zjeść między posiłkami jabłko niż michę makaronu :)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML