Wiecie się się bierze głód? Jaka jest jego przyczyna?
Opowiem wam o tym dzisiaj i podam moją listę produktów, które potrafią
doskonale oszukać głód, ale niestety tylko na chwilę. Ale od początku!
Zacznijmy od tego co to jest głód i skąd się bierze?
W Wikipedii czytamy, że głód to
"...odczucie stanu organizmów wyższych związane z niedoborem pożywienia, składników pokarmowych (takich jak np. białka, tłuszcze, cukry, witaminy czy sole mineralne). Jest także popędem przyczyniającym się do zachowań skierowanych na pobieranie pokarmu i jego zdobywanie. Przeciwieństwem uczucia głodu jest uczucie sytości.
Podłożem uczucia głodu jest obniżenie stężenia takiego składnika pokarmowego, jak np. glukoza, który jest rejestrowany przez ośrodki głodu i sytości w części mózgu zwanej podwzgórzem.
Głód wywołuje zachowanie popędowe ukierunkowane na pobieranie pokarmu."
Skąd wiemy, że jesteśmy głodni?
Nasz organizm daje nam na to bardzo wyraźne sygnały. Zaczyna nas boleć
głowa, burczy nam w brzuchu, czasami może nam być z głodu zimno lub
czujemy poirytowanie.
Co robimy gdy zorientujemy się, że jesteśmy głodni? Oczywiście robimy
wszystko, by zapełnić żołądek i by pozbyć się uczucia głodu. Łapiemy się
za coś co akurat mamy pod ręką, bardzo często robimy to szybko,
bezmyślnie.. Wcale nie najadając się, a oszukując organizm i mózg.
Niestety to działa tylko na jakiś czas. I nie chcę was straszyć, ale to jest bardzo prosta droga do otyłości.
Są takie produkty, które zjedzone nawet w małych ilościach potrafią
zasycić na długo. To wszystko dzięki błonnikowi, który w nich się
znajduje. Są też takie produkty, które nawet zjedzone w dużych ilościach
sprawiają, że ciągle czujemy się głodni!
Jakie to produkty?
Oto moja lista:
1. Biały chleb
2. Snaki, przekąski, paluszki
3. Fast foody (czyli hamburgery, hot-dogi, frytki)
4. Alkohol
5. Biały makaron
6. Produkty zawierające glutaminian sodu
7. Coca-cola
8. Chrupki i płatki kukurydziane
9. Pizza
10. Słodkie napoje
Czy muszę tłumaczyć dlaczego zjedzenie jabłka albo jakiegoś innego owocu
jest o wiele lepsze niż pochłonięcie pizzy, czy zapełnienie żołądka
słodkim sokiem? To chyba jasne, że lepiej spożywać tzw. inteligentne
jedzenie, które zapełni nam żołądek na długo i zadba o naszą linię.
Postaw na: owoce, proteiny, produkty wysokobłonnikowe.
Wiecie co to jest grelina? Już kiedyś o niej pisałam, grelina to hormon
głodu, który wydzielany jest w żołądku. Jeśli spożywamy zbyt mało
kalorii grelina wywołuje uczucie głodu. Niestety to grelina jest także
odpowiedzialna za dojadanie między posiłkami albo za zjadanie
kalorycznych przekąsek po obiedzie. Jedzenie sprawia nam przyjemność,
czujemy się szczęśliwi, ale tylko wtedy gdy jedzenie nie powoduje
otyłości. Dlatego jeśli grelina mimo obfitego obiadu, wciąż "krzyczy" do
twojego mózgu, że koniecznie musisz zjeść ciastko, spróbuj ją
przechytrzyć i zjedz jabłko, albo śliwkę. Już po niedługim czasie
poczujesz sytość i będziesz szczęśliwsza, bo nie przytyjesz :)
według Ciebie jabłko nasyci na dłużej niż makaron (nawet biały)??
OdpowiedzUsuńWedług mnie lepiej zjeść między posiłkami jabłko niż michę makaronu :)
OdpowiedzUsuń