Obserwatorzy

piątek, 6 czerwca 2014

Dietetyczne i zarazem lecznicze przekąski

Dieta może być nie tylko odchudzająca, ale zarazem lecznicza. Wystarczy tylko wiedzieć, które produkty można spokojnie jeść bez ograniczeń, a których na pewno musimy unikać. Jest wiele przekąsek, owoców warzyw, które nie dość, że pomogą nam w odchudzaniu, to jeszcze ochronią nas przed chorobami. Takie owoce, warzywa doskonale nadają się na chociażby nocne podjadanie ;)
Każdy z nas ma czasami napady głodu, prawda? Nawet ci, którzy mają naprawdę silną wolę potrafią się czasem złamać. Co robisz gdy masz napady głodu, a jesteś akurat na diecie? Pewnie podjadasz? Wiesz czym to podjadanie zwykle się kończy? Grube uda, opasłe łydki i oponka wokół brzucha. Zastanów się czy naprawdę chcesz jeść między posiłkami będąc na diecie. Jeśli możesz nie rób tego, jeśli nie potrafisz się powstrzymać… przeczytaj mój artykuł, a dowiesz się jakie są zdrowe przekąski, które mają nie tylko działanie odchudzające, ale także lecznicze.

Nie jest żadną tajemnicą, że dieta i odchudzanie powinna być przeprowadzana naprawdę mądrze, by miała szanse powodzenia. Tylko przemyślane zakupy, a następnie przemyślane potrawy, które kładziesz na talerz mogą pomóc ci zrzucić kilka kilogramów i jednocześnie zachować zdrowie. Nie jest przecież sztuką się odchudzać, żywiąc źle. Już niejednokrotnie pisałam o zdrowych nawykach żywieniowych, owocach, które pomogą ci schudnąć. Dziś kolejny artykuł z tej serii, może trochę zbyt naukowy, ale zawsze warto wiedzieć więcej niż mniej ;)

Granat


Wiesz, że granaty były kiedyś uważane za jedzenie bogów? Były trudno dostępne i zwykły śmiertelnik nie miał nawet możliwości popatrzeć na nie z daleka. Na szczęście czasy się zmieniły i granaty można kupić niemal przez cały rok w dużych sklepach spożywczych . Co ci daje jedzenie granatów? Nie dość, że rozkosz dla podniebienia, to jeszcze granaty granaty przeciwdziałają miażdżycy. Niedawno czytałam raport, w którym były przedstawione wyniki badań prowadzone przez cały rok na pewnej grupie osób. Osoby te przez cały rok piły regularnie sok z granata. Po roku wyniki były naprawdę imponujące: zmniejszenie ilości złego cholesterolu w żyłach o 35%. BRAWO GRANAT! Warto jeszcze dodać, że cholesterol wpływa na gromadzenie się płytki nazębnej. Zadbaj więc o figure i zęby jedząc granat.

Buraki


Sok z czerwonego buraka zalecany jest głównie osobom w leczeniu nowotworów. Taka buraczana kuracja ma hamować rozwój komórek rakowych. Nie każdemu może posmakować taki soczek, ale warto go pić. Burak obniża ciśnienie krwi i zawiera związki, które rozluźniają naczynia krwionośne. 

Pomidory


Wiecie, że pomidory zawierają mnóstwo likopenu? Likopen to jeden z największych wrogów raka. I znowu – w kolejnym raporcie doczytałam się, że badania przeprowadzone na grupie mężczyzn narażonych na raka prostaty, wykazały, że gdy przez 3 miesiące mężczyźni ci jedli regularnie pomidory i sosy pomidorowe dostarczając 30 mg likopenu dziennie, stężenie markera odpowiadającego  za powstawanie rakowa prostaty gwałtownie spadło. Pomidory są także idealną przekąską, bo mają niewiele kalorii, a potrafią zasycić na g=długo, podobnie jak sok pomidorowy. Zamiast więc podjadać jakieś niezdrowe przekąski – zjedz pomidora z bazylią albo wypij szklankę soku pomidorowego – głód zniknie szybko i na długo!

Jogurt


Regularne jedzenie i picie jogurtu stwarza uczucie sytości, które trwa długo to po pierwsze. Po drugie jogurt tworzy dobrą florę antybakteryjną w jelitach, a po trzecie – zapobiega próchnicy. Tak więc jogurt to kolejna zdrowa przekąska, która możesz z powodzeniem wsuwać między posiłkami bez stresu, że przytyjesz.

Kapusta


Kapusta ma właściwości przeciwnowotworowe, a także leczy wrzody.  Czy to młoda kapustka, czy kapusta kiszona – warto jest jeść ja przynajmniej raz w tygodniu. Kapusta zawiera bardzo dużo witamin, a mało kalorii, a do tego ma właściwości detoksykujące. Lekarze zalecają także regularne picie soku z kiszonej kapusty by oczyścić jelita ze złogów.




Zapisz się do newslettera!




Share this article!

1 komentarz:

  1. Jeśli to pomidory z naszego ogródka uprawiane w naturalny to się zgodzę. Jeśli kupcze to już tak różowo nie jest. Otóż pomidor jest na drugim miejscu pod względem zawartości toksyn. Są to głównie pestycydy i herbicydy jakie stosowane są do ich uprawy, a jakie wnikają do miąższu. Stąd uważałbym na to warzywo :) Co do kapusty, to należy wspomnieć, że ma ona działanie gazopędne, więc osoby mające problemy z układem trawiennym powinny sprawdzić najpierw czy nie maja po jej spożyciu jakichś rewolucji. Mówię tutaj o żywej kapuście, nie kiszonej.

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML