Ziemniaki są tuczące, ziemniaki są złe! Nie jedz ziemniaków
będąc na diecie! A właśnie, że nie! Obalam mit, że ziemniaki to bezwartościowe
bulwy, które tuczą i nie mają żadnych wartości odżywczych.
Oto 9 powodów dla których warto jeść ziemniaki:
1. Ziemniaki są bogate w witaminę B6
Witamina B6 pomaga zzmniejszyć poziom homocysteiny w
organizmie. Homocysteina pojawia się we krwi w wyniku trawienia pokarmów
zawierających białko. Niewielka jej ilość
jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak zbyt wysoki
poziom homocysteiny uszkadza naczynia krwionośne, powoduje miażdżycę i choroby
zakrzepowe. Homocysteina przyczynia się do chorób serca.
2. Ziemniaki zawierają witaminę C
Oprócz witaminy B6 w ziemniaku znajduje się witamina C. To
ona chroni nas przed wirusami i przeziębieniem. Witamina C odgrywa kluczową
rolę w tworzeniu kości, zębów, płytek krwi. Dzięki witaminie C szybciej goją nam
się rany, organizm produkuje kolagen – dzięki któremu jesteśmy dłużej piękne i
młode, nasza skóra jest elastyczna. Nie zapominajmy też o kluczowej roli
witaminy C w walce z nowotworami.
3. Ziemniaki to bogactwo żelaza
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że do
prawidłowego rozwoju organizmu potrzebne jest żelazo. Żelazo dostarcza energii,
wpływa na produkcję białych i czerwonych krwinek, podnosi odporność na stres,
przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
4. Ziemniaki są dobrym źródłem magnezu
Magnez czasami żartobliwie nazywany jest „Królem życia”. Może
to i żart, ale jakże prawdziwy. Magnez potrzebny jest nam od narodzin aż do
śmierci. To magnez uczestniczy w ważnych reakcjach enzymatycznych (aktywuje
ponad 300 enzymów!), jest czynnikiem wzrostu, decyduje o wydolności układu
kostnego, nerwowego, trawiennego, krążenia. Magnez zwalcza miażdżycę i opóźnia
procesy starzenia, a jego niedobór może zmniejszyć podatność organizmu na nowotwory.
5. W ziemniakach jest potas
Skurcze mięśni, obrzęki kończyn, zmniejszona aktywność nerek
– to wszystko są objawy niedoboru potasu. Potas odgrywa bardzo ważną rolę w
organizmie. Potas przemieszcza się przez błony komórkowe i dostarcza komórkom
substancji odżywczych, a wyprowadza zbędne produkty przemiany materii. z organizmu Ponadto
potas uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Dzięki niemu prawidłowo
funkcjonuje nasz system nerwowy i mózg oraz poprawia się nasza zdolność
koncentracji.
6. Ziemniaki zawierają witaminę D
Witamina D jest bardzo ważna dla organizmu człowieka,
zwłaszcza zimą, bo pozyskujemy ją ze słońca a tego w zimie mamy mało. Witamina
D poprawia nastrój, podnosi poziom energii, przyczynia się do budowy zdrowych
kości i zębów. Witamina D także wpływa pozytywnie na skórę i na serce oraz
wspiera tarczycę.
7. W ziemniakach znajdziemy także karotenoidy
Ziemniak zawiera karotenoidy, a karotenoidy zawierają
witaminę A. Jeśli zatem chcesz mieć dobry wzrok i wzmocnić swój układ
odpornościowy wsuwaj ziemniaczki! Karotenoidy to naturalne przeciwutleniacze,
które pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, a także opóźniają procesy
starzenia. Czytałam kiedyś taki raport o przeciwutleniaczach, w którym
przedstawiono wyniki badań przeprowadzone w grupie 125 tysięcy kobiet. Kobiety
te obciążone były ryzykiem zachorowania na raka piersi. Po jakimś czasie
stwierdzono, że u 30% z badanych zredukowano do maximum ryzyko zachorowania na
nowotwór właśnie przez spożywanie regularnie karotenoidów (i to nie tylko tych
pochodzących z ziemniaka, bo inne warzywa też je mają np. marchewka, pomidory..
karotenoidy nadają warzywom kolor). Kobiety o największym stężeniu karotenoidów
we krwi mają także najmniejsze prawdopodobieństwo na nawrót raka.
8. Ziemniaki są naturalnie słodkie
Cukier, który znajduje się w ziemniaczkach, to naturalna
słodycz (aczkolwiek nie zawsze da się ją wyraźnie wyczuć). Cukier pochodzący z
ziemniaka, podczas spożycia jest powoli uwalniany do krwi co zapewnia
zrównoważone, stałe źródło energii bez skoków glukozy. Tak więc nie martwmy
się, że ziemniak powoduje otyłość, bo nie powoduje! Jeśli będziemy go spożywać
w rozsądnych ilościach jako dodatek do mięs czy sałatek, na pewno nam nie
zaszkodzi i nie wpłynie na figurę.
9. Ziemniaki da się przyrządzić na wiele sposobów
Frytki, chipsy (KLIK po przepis), z grilla, gotowane na wodzie, gotowane na
parze, kluski ziemniaczane, placki ziemniaczane, puree.. Tyle różnych
możliwości na podanie ziemniaczków, a nie wiem czy wszystkie wymieniłam.
Ziemniaków nie musisz jeść codziennie, nie musisz jeść smażonych, nikt cie
także przecież nie zmusza do robienia z nich chipsów – jeśli ich nie lubisz,
albo przestrzegasz bardzo restrykcyjnej diety, ale zapamiętaj jedno:
Jeśli ktoś ci jeszcze raz powie, że ziemniaki są niezdrowe –do
wal prosto w ryj tych 9 powodów, które ci podałam!
Niezdrowe to mogą być słodycze, napoje gazowane i papierosy –
a warzywa i owoce mogą być mniej lub bardziej kaloryczne, ale na pewno nie –
NIEZDROWE!
AMEN!
To wszelkiego rodzaju zasmażki, sosy, skwarki itd. podnoszą kaloryczność. Ja uwielbiam pieczone ziemniaki z dużą ilością przypraw :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Magda! Ja najbardziej lubię ziemniaczki na parze albo z piekarnika i też z dużą ilością przypraw :)
UsuńTutaj możesz poczytać o ziołach jakbyś chciała :
http://niezleziolkoo.blogspot.com
Bardzo podoba mi się twój blog! :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wszelkiego rodzaju witaminy z grupy A tudzież B i więcej znajdziecie we wszystkich gatunkach Mate Greenów chociażby w takich jak: Detox, Grosella i innych :)
OdpowiedzUsuńAle mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, co też nie sprzyja odchudzaniu.
OdpowiedzUsuńJa nie mam cukrzycy, a bardzo to odczuwam i nie umiem nimi się najeść.
Zgadzam się w 100 %! Ziemniak to zdrowe i smaczne warzywo. W naszej diecie stanowi dobre źródło np. witaminy C.
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto je jeść!