Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

13:36

Karkówka po cygańsku - przepis na szybki obiad

Dzisiaj przychodzę do was z super przepisem na szybki obiad. Jeśli lubisz takie obiady, które robią się same, a do tego kosztują niewiele to ten przepis jest dla ciebie wprost idealny. Przygotowanie wszystkich składników zajmie ci kilkanaście minut, a czas pieczenia to w zależności od ilość mięsa 1-1,5 h.

Znasz pewnie tą zasadę, że mięso pieczemy wprost proporcjonalnie do jego wagi. I tak jeśli masz kilogram mięsa, pieczesz go godzinę, jeśli 1,5 kilograma - półtorej itd.

Ja do mojego przepisu wykorzystałam karkówkę, ale myślę, że pasowałby tutaj także schab czy szynka. Karkówkę kupiłam na promocji. Czy ty też ostatnio kupujesz mięso tylko na promocjach? Jak widzę cenę kurczaka, szynki albo zwykłej wędliny, to mi słabo. Jak to jest możliwe, żeby żywność i rachunki przekraczały nasze zdolności finansowe :(

Ja jestem ostatnio naprawdę podłamana tymi cenami w sklepach. Dlatego wyszukuję promocji i robię zakupy tylko wtedy jak już muszę. Nie chodzę zbyt często do marketów, bo tam zawsze nałożę do koszyka więcej niż bym chciała, a potem rachunek jest 3 cyfrowy i przy kasie mi słabo :(

Jak robić tanio zakupy?


No dobra, ale dość tych dygresji. Sprawdź mój przepis. Ta karkówka wystarczy na dwa obiady dla 4 osób (2+2). Także wychodzi naprawdę ekonomicznie, a jak pysznie przy okazji, to przekonasz się sama, jak tylko ją spróbujesz!


Karkówka po cygańsku - przepis na szybki obiad



Składniki:

1,5 kg karkówki

1 duża cebula

10 dużych pieczarek

2 czerwone papryki

5 ogórków kiszonych

3 łyżki mąki kukurydzianej

łyżeczka soli zmiękczającej mięso

olej do smażenia

Sos:

1,5 szklanki wody

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 czubate łyżki keczupu

2 łyżki ostrej musztardy

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

pół łyżeczki soli

Karkówkę umyć, pokroić na plastry. W półmisku wymieszać mąkę z solą zmiękczającą. Każdy kawałek obtoczyć w mące z solą i smażyć kilka minut na rumiano. Przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego. A na nią wykładamy pokrojone warzywa: ogórka, paprykę, cebulę i pieczarki. Składniki na sos mieszamy w wysokim naczyniu i wylewamy do naczynia na karkówkę z warzywami. Wkładamy naczynie z karkówką do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 1,5 h.

A teraz kilka zdjęć z przygotowania:







I to właściwie wszystko, co musisz zrobić, by wyczarować takie piękne danie:





Sprawdź także jak zrobić KLOPSIKI WIEPRZOWO-WOŁOWE JAK Z IKEI - PRZEPIS BEZ GLUTENU.

...................................................................

Od pewnego czasu współpracuję z NETKOBIETA i tam także możecie znaleźć moje przepisy, takich, których nie publikuję tutaj.

5 komentarzy:

  1. Pyszne, smakuje tak jak wygląda i pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj oj oj, to wygląda bardzo dobrze, moje gusta smakowe. Co zajrzę na ten blog to jestem głodny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda ten przepis. Muszę wypróbować sama jutro na obiad :) Polecam też zajrzeć na stronę https://www.delimamma.pl/ jest tam wiele fajnych przepisów i innych tematycznych wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy blog, warto tu częściej wpadać.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger