Witajcie!
Dzisiaj mam dla Was prawdziwą bombę! Przepis - bezglutenowy oczywiście, na tort kanapkowy. Przepis oryginalny pochodzi z Instagrama, od takiej babeczki, którą od pewnego czasu podglądam, bo ma fajne pomysły na zdrowe jedzonko. Chociaż jej przepisy nie są bezglutenowe, to dają mi inspirację, przerabiam je po swojemu i dzięki temu mogę zaserwować swojej rodzince pyszne jedzonko.
Zrobienie takiego tortu, wbrew pozorom jest dziecinnie proste. Tort wygląda wytwornie, ale zrobisz go szybciutko. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich, które właściwie każdy ma w lodówce (i tym już mnie ten przepis zachwycił, bo nie lubię wyszukanych przepisów, których nie mogę zrobić, bo składniki są jakieś z kosmosu!). Żałuję teraz, że nie zrobiłam zdjęć jak zrobić taki torcik krok po kroku, ale to zobaczycie w linku, który podałam powyżej. Szczerze, to nie sądziłam, że wyjdzie mi z tego takie arcydzieło, więc nie widziałam potrzeby fotografowania, mój błąd. Mam nadzieję, że wybaczycie. Dlatego moje zdjęcia będą przedstawiać tylko to jak torcik finalnie wygląda, a to jak smakuje to już ocenisz sama jak go sobie zrobisz 😂
No właśnie, a jak zrobić taki torcik? Oto przepis!
Tort kanapkowy bez glutenu
12 kromek pieczywa bezglutenowego (ja kupuję w Żabce - jasny chlebek bezglutenowy Schar)
puszka tuńczyka
4 jajka ugotowane na twardo
ogórek kiszony
kilka plasterków szynki
szczypiorek do dekoracji
majonez - kilka łyżek
2 serki Almette chrzanowe
sól i pieprz
Na początku należy zrobić trzy pasty. Każda z nich powinna być inna. Ja sobie wymyśliłam jedną jajeczną, jedną z tuńczykiem i jedną z wędliną, ale tak naprawdę to możesz sobie wymyślić jakieś inne, z takich składników jak lubisz. Ten torcik robiłam pierwszy raz, kolejnym razem zrobię inne pasty - wszystkie rybne. To, że można sobie po swojemu, wedle uznania wymyślać pasty, też mi się bardzo podoba. W taki sposób można robić tort kanapkowy wiele razy i za każdym razem będzie smakował inaczej! SUPER!
No dobra, to robimy pasty!
Pasta jajeczna: 3 jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce, dodaję łyżkę majonezu, sól, pieprz
Pasta z tuńczykiem: tuńczyka z puszki mieszam z łyżką majonezu, dodaję sól i pieprz
Pasta z wędliną: 3 plasterki wędliny i ogórka kroję drobno, dodaję łyżkę majonezu, sól i pieprz
Tort kanapkowy - przygotowanie
Układamy w rzędzie 3 kromki chleba. Na kromki wykładamy pierwszą przygotowaną wcześniej pastę. Przykrywamy kolejnymi trzema kromkami i smarujemy chleb druga pastą. Potem kolejna warstwa chleba i ostatniej pasty. Na samej górze powinien być chleb. Gdy już wyłożycie wszystkie kromki chleba smarujecie po wierzchu i po bokach serkiem Almette (albo innym kanapkowym). I zostaje już tylko dekoracja. U mnie po bokach był szczypiorek, a na wierzchu wędlina, kurki marynowane, kukurydza...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz