Weekend zbliża się wielkimi krokami. Jak co tydzień już w piątek wieczorem zaczynamy spędzać czas rodzinnie. W miniony piątek kręciliśmy rodzinnie sushi. Cała nasza rodzina uwielbia takie przysmaki. Nawet dzieciaki z wielkim zapałem nam-dorosłym pomagają. Fajnie jest angażować wszystkich w przygotowywanie posiłków, bo to wzmacnia więzi i sprawia, że dzieci uczą się jak ważna jest wspólnota, rodzina. Jadłaś kiedyś sushi? A robiłaś kiedyś sushi w domu? Możesz mi nie wierzyć, ale sushi przygotowywane samodzielnie jest o niebo lepsze od takiego gotowego. Żaden sushi-master nie jest w stanie zrobić tak pysznej rolki jak Ty sama! W końcu kto wie lepiej niż ty, jakie połączenie najbardziej będzie ci smakowało! To co, kręcimy sushi? Może nie jesteśmy sushi masterami, ale zobaczysz na zdjęciach jak pięknie wyszło siostrze, która robiła swoje pierwsze sushi z nasza pomocą :)
Jak zrobić sushi - przepis
Do zrobienia swojego pierwszego sushi będziesz potrzebować:
ryż do sushi (300 g)
łyżka octu ryżowego
cukier i sól
prasowane algi
sos sojowy
matę do rolowania
noź do krojenia sushi
pałeczki
marynowany imbir i wasabi
ulubione dodatki do sushi (u nas zwykle: paluszki surimi, krewetki, łosoś wędzony, rzodkiew marynowana, świeży ogórek, papryka, avocado)
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Ja to robię około 5 razy. Po wypłukaniu nalewamy wodę w proporcji mniej więcej 1:1. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody. Zresztą przepis na to jak ugotować ryż jest też zawsze na jego opakowaniu. Ryż do sushi musicie przygotować na kilka godzin przed robieniem sushi, bo musi on porządnie wystygnąć i tego się nie da przyspieszyć. Pod koniec stygnięcia ryżu dodajemy łyżkę octu ryżowego, szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy dokładnie. Można ryż spróbować i jeśli uznasz, że nie zmienił smaku dodaj więcej octu.
Po przygotowaniu ryżu będzie już z górki. Przygotuj składniki, którymi będziesz wypełniać sushi. Pokrój cienko ogórka, paprykę, obierz awokado i skrop sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Obierz surimi z folii, pokrój łososia w plastry.
Sushi - układanie
Na macie układamy liść nori, a na liściu ryż - tak jak na zdjęciu poniżej.
Uważaj, by nie nakładać ryżu zbyt grubo i żeby liść nori był wypełniony po same brzegi. Gdy już to zrobisz na środku liścia układaj wybrane dodatki np. paluszki surimi i ogórka. Po ułożeniu już wszystkiego co ma się znajdować w rolce skręcamy liść przy użyciu maty (tak jak naleśnika). I rolka gotowa! Teraz wystarczy jeszcze tylko pokroić rolki. Użyj do tego bardzo ostrego noża.
Sushi podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym. Dla miłośników ostrych smaków można jeszcze dodać wasabi.
Sushi - moje rady
Jeśli dopiero zaczynasz samodzielnie kręcić sushi, radze na początek kupić cały zestaw. Można taki zestaw do sushi kupić w Internecie, ale równie dobrze w każdym większym markecie. Będzie to koszt pewnie około 30-40 zł, ale na początek się opłaca. W zestawie będziesz mieć wszystko. Liście nori, matę, pałeczki, nawet jakąś namiastkę sosu sojowego i imbiru. Najtrudniej jest zacząć, ale gdy już zrobisz swoje pierwsze sushi i będziesz mieć wszystko czego potrzebujesz, kolejnym razem będziesz musiała dokupić tylko ryż i dodatki.
! Nie przejmuj się jeśli rolki nie będą wychodzić idealnie równe, albo jeśli liść nori się przerwie. Początki zawsze są trudne. Z każdym kolejnym razem będzie lepiej. My robimy sushi już od kilku lat i pamiętam dobrze jak wyglądało na początku, a jak wygląda teraz :)
Wow!
OdpowiedzUsuń