Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

11:36

Ciasto milionera to tylko jeden z powodów dla których warto jeść orzechy..

Sezon na orzechy! Jecie orzechy? Jakie lubicie najbardziej? Ja lubię wszystkie, ale najbardziej chyba włoskie i laskowe. Orzechy są zdrową niskokaloryczną przekąską. Z powodzeniem mogą zastąpić chipsy, chrupki, a nawet słodycze. Ostatnio postawiłam sobie za cel ograniczenie moim dzieciom słodyczy i niezdrowych przekąsek. Cóż, łatwo nie jest, bo orzechy nie są przecież słodkie, ale zauważyłam, że gdy wyboru nie mają, a meczą mnie o coś do pochrupania to coraz częściej sięgają po moja przekąskę  :)

orzechy


A moja przekąska wygląda tak. Miseczka, a w niej: kilka orzechów laskowych, kilka włoskich, garść słonecznika i pestek dyni. To jest dopiero energetyczna przekąska i bomba witaminowa w jednym!  ;)
Moja starsza córka chętnie bierze też taka mieszankę do szkoły zamiast tradycyjnego śniadania. Pozwalam jej na to bo wiem, że zje, a kanapki u nas często lądowały w śmietniku, albo zieleniały skrzętnie ukrywane w kieszonkach plecaka. Zachęcam więc do jedzenia orzechów, słonecznika i pestek dyni. Zachęcam do podawania ich dzieciom!

10 powodów dla których warto jeść orzechy laskowe


Podam wam zaraz najważniejsze powody, by jeść orzechy laskowe – moje ulubione. To samo można by napisać o pistacjach czy orzechach włoskich.

1. Zawierają dużo witaminy B6, kwasu foliowego, fosforu, potasu i cynku.

2. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-6, omega-9 oraz błonnik pokarmowy.

3. Są bogatym źródłem witamin i minerałów w tym witaminy E, manganu i miedzi.

4. Codzienna porcja orzechów laskowych dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy, które chronią go przed stresem oksydacyjnym, chorobami serca, nowotworami. Związki fenolowe zawarte w orzechach obniżają cholesterol i chronią serce.

5. Jedzenie orzechów laskowych pomaga zmniejszyć stany zapalne w orgiazmie.
6. Orzechy polecane są w diecie odchudzającej ze względu na to, że dostarczają dużo energii i utrzymują uczucie sytości na dłużej.

7. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi. Kwas oleinowy, który jest głównym kwasem tłuszczowym w orzechach laskowych, ma korzystny wpływ na wrażliwość na insulinę.

8. Orzechy pomagają regulować ciśnienie krwi. 

9. Są zdrową przekąską, można je dodawać do ciast, deserów, prażyć, piec, smażyć. Oprószając je przyprawami, np. papryką będą doskonała przekąską na słono.

10. Ekstrakt z orzechów laskowych może być korzystny w leczeniu raka szyjki macicy, wątroby, piersi i jelita grubego. [Źródło: https://www.healthline.com/]



Ciasto milionera

orzechy laskowe


To jedno z moich ulubionych ciast, bardzo proste i szybkie w wykonaniu (u mnie oczywiście w wersji bezglutenowej, ale spokojnie można użyć do zrobienia tego ciasta normalnej mąki pszennej). Ciasto zawsze robię z TEGO przepisu, bo idealnie dobrane są składniki jeśli chodzi o ilości i ciasto wychodzi mi idealnie takie jak to ze zdjęcia!

Składniki na spód:

170 g mąki kokosowej
60 g zmielonych orzechów laskowych
150 g masła

Karmel:

200 g masła
150 g cukru
80 g złotego syropu (golden syrup)
400 g słodzonego mleka skondensowanego
Czekolada mleczna do polania wierzchu ciasta i łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

Miękkie masło wymieszać z orzechami i mąką, wyłożyć na blaszkę, piec ok. 15 minut w 160 stopniach. Gdy wystygnie przygotowujemy karmel: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, do połączenia się wszystkich składników. Wylewamy na spód, odstawiamy do stężenia. Na koniec rozpuszczamy czekoladę i polewamy wierzch ciasta. Do czekolady dobrze jest dodać łyżkę oleju kokosowego, ciasto będzie się łatwiej kroić (czekolada nie będzie się łamać).

Jeśli lubicie przepisy z orzechami (i nie tylko!) zachęcam do zajrzenia na stronę Kiełki smaku, znajdziecie tam mnóstwo fajnych przepisów, np. na torcik Marysieńka…



Ziarna i orzechy stanowią tak wartościowe produkty, że zostały zaliczone przez specjalistów żywieniowych do kategorii superfood. Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają cennego błonnika oraz mnóstwa witamin i minerałów. Wykorzystaj zatem tę niewiarygodną moc ziaren i orzechów, wprowadzając je do swoich posiłków. Przepisów jest wiele - np. z sezamu, migdałów i suszonych owoców możesz zrobić energetyczne kulki sezamowe, a z nasion chia, mleka kokosowego i mango przyrządzić pyszny deser. Ziarna i orzechy warto dodawać do sałatek, pasztetów, kanapek oraz dań gorących, a także wytwarzać z nich wegańskie mleka i masła.
  

4 komentarze:

  1. Dziękuję za fajny inspirujący przepis.
    Może napiszesz co jeść, żeby poprawić pamięć ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię orzechy, często dodaje je do ciast

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto milionera - nazwa wygrywa :) Orzechy brazylijskie to jest aktualnie mój nr 1 ale takie ciacho na bazie laskowych... pewnie smakuje jak nutella :) Będę testował!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger