Obserwatorzy

niedziela, 8 listopada 2015

Dieta bezglutenowa - 10 najczęstszych pytań

Ostatnio dostałam kilka maili z zapytaniem o dietę bezglutenową. Opisujecie mi swoje problemy i prosicie o rady: "czy muszę zmienić dietę", "jaka dieta będzie dla mnie najlepsza", "ile powinnam schudnąć". 
Kochani! Nie odpowiem wam na tak trudne pytania. Każdy z was jest inny, a ja nie jestem lekarzem ;)
Mogę wam podać rękę, ale nie przeprowadzę was na drugą stronę. Jeśli zamierzacie się odchudzać albo bardzo dużo stracić na wadze, odmienić swoje życie... czytajcie mojego bloga - udzielę wam wskazówek, będę przestrzegać czego nie robić, czego nie jeść, podam wam fajne przepisy... ale nie podejmę za was tak ważnych decyzji. Te musicie skonsultować z lekarzem, dietetykiem... 

To tak tylko gwoli wstępu, a tymczasem przedstawiam wam 10 najczęstszych pytań o dietę bezglutenową. 

www.leavespurefood.com


1. Dieta bezglutenowa - jakich produktów należy unikać?

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, a więc - pszenicy, żyta, orkiszu, jęczmienia, owsa i pszenżyta.

2. W jakich produktach ukryty jest gluten?

Niestety w bardzo wielu. Musicie dokładnie czytać opakowania. Są takie produkty, które ewidentnie gluten zawierają, ale jest wiele takich produktów, które z pozoru nie powinny go zawierać, a jednak go mają. Gluten może znajdować się w wędlinach, konserwach rybnych, daniach gotowych, wyrobach garmażeryjnych czy zupach w proszku. Gluten mogą zawierać jogurty, lody, owoce i warzywa mrożone. Niestety nie da się wymienić wszystkiego. Na szczęście na producentach ciąży obowiązek zaznaczania na opakowaniach informacji o występowaniu glutenu, więc czasami nawet nie trzeba czytać całej litanii, tylko dokładnie obejrzeć pudełko i poszukać odpowiedniego znaczka.

glutenfreeglobetrotter.com

3. Czy będąc na diecie bezglutenowej mogę pić alkohol?

Oczywiście, że tak, pod warunkiem, że nie będzie to piwo (bo w nim mamy słód jęczmienny) albo wódka zawierająca dodatki w postaci glutenu (znowu się kłania czytanie etykiet!).

4. Czy mogę nagle sam przejść na dietę bezglutenową? 

Można, to twoje życie! Ale.... nie radzę. Lepiej wcześniej skonsultować to z lekarzem, a nawet dietetykiem. Każda nieprzemyślana dieta może spowodować ubytki w organizmie w postaci witamin, składników mineralnych, a dieta bezglutenowa może spowodować niedobory: błonnika, magnezu, żelaza, cynku, kwasu foliowego.

5.  Czy dieta bezglutenowa to dobry sposób na schudnięcie?

Szczerze w to wątpię. To, że wyeliminujemy z diety gluten nie znaczy, że nagle zaczniemy chudnąć (choć niektórzy uważają, że tak się stanie). Moim zdaniem to bzdura. Porównując produkty zawierające gluten z ich bezglutenowymi odpowiednikami zobaczycie sami, że ilość kalorii jest porównywalna.


6. Czy dieta bezglutenowa pomoże mi w walce z trądzikiem?

Nie wiem skąd takie twierdzenie, ale cóż w internecie wszystko jest możliwe. Takie pytanie dostałam na maila Kochani :)
Myślę, że eliminacja cukru będzie lepszym rozwiązaniem  niż eliminacja glutenu z diety :)

7.  Czy to prawda, że gluten jest groźny dla życia?

Gluten może powodować celiakię. To choroba polegająca na zaburzeniu wchłaniania i trawienia.  Może się uaktywnić w każdym momencie życia i w każdej grupie osób.

8. Jakie są objawy celiakii?

- wzdęcia, kolki, bóle brzucha
- zmiany skórne
- osłabienie odporności
- niedokrwistość
- bóle głowy, stawów, mięśni
- wymioty

9. Jakie są powikłania nieleczonej celiakii?

- osteoporoza, obniżenie płodności, poronienia

- zaburzenia psychiczne (depresja, apatia, niecierpliwość) 

- zaburzenia neurologiczne

- padaczka

- osłabienie mięśni

- zwiększone ryzyko zachorowania na raka

10. Czy da się żyć bez glutenu?

Oczywiście, że się da. Do wszystkiego można przywyknąć. Gdy tylko nauczymy się, co nam można, a czego nie, co nam szkodzi i czego unikać życie bez glutenu wejdzie nam w krew! ;)

Jeśli musicie unikać glutenu i być na diecie bezglutenowej, a nie macie pomysłów na dania, zajrzyjcie tutaj:

 http://selkar.pl/aff/sekretydiety/kuchnia-domowa-dieta-bezglutenowa-2?from=listing&campaign-id=4

200 pomysłów na posiłki bez glutenu i pszenicy

Czy ktoś z was jest na diecie bezglutenowej albo ma celiakię?
Podzielicie się swoją wiedzą z innymi?
Może jakieś rady?

Piszcie! :)



Zapisz się do newslettera!




Share this article!

3 komentarze:

  1. Przepis na jadłospis bezglutenowy, eliminacja glutenu powinna być świadoma, a produkty nieprzetworzone.

    OdpowiedzUsuń
  2. p. 6 dieta bezglutenowa może bardzo pomóc w walce z wypryskami - często osoby z uczuleniem na gluten z powodu problemów z jelitami mają trądzik. Ale pomoże wtedy, gdy przyczyna problemów ze skórą tkwi w tym, a nie np. problemach z przysadką.

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML