Kochani, dziś podam wam mega fajny przepis dla wszystkich pożeraczy pizzowych. Jesli uwielbiacie pizzę, to musicie wypróbować tego przepisu. Przepis dostałam od kuzynki, która tak zachwalała ta pizzę, że musiałam spróbować i nie żałuję! Bo doznania jakie są razem z nią serwowane są nie do opisania :)
Nie będę już wam dzisiaj ględzić o żadnych żywieniowych ciekawostkach, bo szkoda czasu! ;)
Oto przepis na bezglutenową pizzę! TA DAAAAM!
2 szkl lekko ciepłej wody z rozrobionymi drożdżami ( 1/3 opakowania),
pół
szkl. zmielonych płatków owsianych,
3/4 szkl mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl mąki ziemniaczanej,
1 szkl mąki gryczanej,
ok 1, 5 szkl mąki kukurydzianej, trochę soli, do tego łyżka stołowa miodu
ok 1, 5 szkl mąki kukurydzianej, trochę soli, do tego łyżka stołowa miodu
Łączymy suche składniki z wodą i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę około 180-190 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto (może być lekko spękane, ale nie przejmujcie się tym), smarujemy koncentratem i układamy składniki farszu i tutaj już wasze ulubione... u mnie były to:
bakłażan
cukinia
salami
papryka
cebula
pieczarki
ser mozarella
zioła prowansalskie
Pizzę pieczemy około 15-20 minut aż do zrumienienia ciasta.
I jeszcze kilka zdjęć na zachętę! ;)
Tak wygląda moja pizza przed upieczeniem:
A tak tuż po upieczeniu:
SMACZNEGO! :)
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę smakowicie, poza tym nie zbyt skomplikowany przepis jak tylko naprawie piekarnik to trzeba będzie przepis wykorzystać
OdpowiedzUsuńSuper, że podzieliłaś się z czytelnikami tym przepisem:-)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym taką pizze :)
OdpowiedzUsuńSuper! Mam pomysł na dzisiejszy obiad! Dzieciaki będą się cieszyły, że mogą zjeść coś "niezdrowego" ;)
OdpowiedzUsuńHaha! Świetny pomysł! Dziś wrzucę też przepis na bigos z dyni także jak nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad to zajrzyj do mnie później! :)
Usuń