Próbowaliście kiedyś? Nieeeeee? To koniecznie spróbujcie!
Podam wam dziś przepis na ten prosty dodatek do obiadu, jednak zanim to zrobię napiszę wam dlaczego warto jeść marchewkę o każdej porze roku.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ MARCHEWKĘ
1. Marchew zawiera dużo beta-karotenu. Beta-karoten w naszej wątrobie przekształca się w witaminę A.
2. Dzięki beta-karotenowi chronimy organizm przed rakiem, bo posiada on zdolność neutralizacji wolnych rodników, które usuwają toksyczne produkty przemiany materii.
3. Beta-karoten chroni włókna kolagenowe, dzięki czemu nasza skóra starzeje się wolniej.
4. Marchew wpływa pozytywnie na wzrok.
5. Marchew dzięki beta-karotenowi chroni naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz przed alergiami.
6. Jedzenie regularne marchewki sprawi, że twoja skóra zyska ładny kolor.
7. Marchew zawiera sporo błonnika, który jest niezbędny do przemiany materii.
8. Marchew jest doskonała na zdrową przekąskę, jeśli masz ochotę na coś słodkiego zamiast jeść słodycze, zjedz marchewkę! :)
9. Jedzenie świeżej marchewki zapobiega zaparciom i reguluje prace przewodu pokarmowego.
10. Marchewka wspomaga odchudzanie! :)
Myślę, że was przekonałam do tego, żeby jeść marchewkę, a teraz przepis.
KARMELIZOWANA MARCHEWKA
Marchew myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia.
Każdą marchewkę smarujemy miodem (najlepiej do takiej pracy zaprzęgnąć dziecko, wtedy masz pewność, że każda marchewka będzie ociekała miodzikiem! :) )
Tak przygotowaną marchewkę wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
SMACZNEGO! :)
Ps. A tutaj macie przepis na frytki z marchweki! Spróbujcie są pyszne!
Wygląda przepysznie - muszę zrobić bo lubię marchewkę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Na pewno go wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Zdrowo, smacznie i słodko, czyli w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię karmelizowaną marchewkę jako warzywo do drugiego dania. Takim przykładem może być zestaw pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, ziemniaczki, marchewka karmelizowana i kalafior. Palce lizać!
OdpowiedzUsuńA ja jem na surowo
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń