Obserwatorzy

piątek, 4 września 2015

Karmelizowana marchewka?! PALCE LIZAĆ!

Nie macie czasami pomysłu na dodatek do obiadu? Ja często się dwoje i troję żeby nie robić ciągle tych samych surówek, a jednocześnie zafundować rodzinie porcję warzyw każdego dnia. Dlatego wciąż szukam inspiracji... dziś wymyśliłam sobie, że zrobię KARMELIZOWANĄ MARCHEWKĘ! :)
Próbowaliście kiedyś? Nieeeeee? To koniecznie spróbujcie!

Podam wam dziś przepis na ten prosty dodatek do obiadu, jednak zanim to zrobię napiszę wam dlaczego warto jeść marchewkę o każdej porze roku.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ MARCHEWKĘ



1. Marchew zawiera dużo beta-karotenu. Beta-karoten w naszej wątrobie przekształca się w witaminę A. 

2. Dzięki beta-karotenowi chronimy organizm przed rakiem, bo posiada on zdolność neutralizacji wolnych rodników, które usuwają toksyczne produkty przemiany materii.

3. Beta-karoten chroni włókna kolagenowe, dzięki czemu nasza skóra starzeje się wolniej.

4. Marchew wpływa pozytywnie na wzrok.

5. Marchew dzięki beta-karotenowi chroni naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz przed alergiami.

6. Jedzenie regularne marchewki sprawi, że twoja skóra zyska ładny kolor.

7. Marchew zawiera sporo błonnika, który jest niezbędny do przemiany materii.

8. Marchew jest doskonała na zdrową przekąskę, jeśli masz ochotę na coś słodkiego zamiast jeść słodycze, zjedz marchewkę! :)

9. Jedzenie świeżej marchewki zapobiega zaparciom i reguluje prace przewodu pokarmowego. 

10. Marchewka wspomaga odchudzanie! :)

Myślę, że was przekonałam do tego, żeby jeść marchewkę, a teraz przepis. 


KARMELIZOWANA MARCHEWKA

 Marchew myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. 


Każdą marchewkę smarujemy miodem (najlepiej do takiej pracy zaprzęgnąć dziecko, wtedy masz pewność, że każda marchewka będzie ociekała miodzikiem! :) )


Tak przygotowaną marchewkę wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.



SMACZNEGO! :)


Ps. A tutaj macie przepis na frytki z marchweki! Spróbujcie są pyszne!



Zapisz się do newslettera!




Share this article!

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie - muszę zrobić bo lubię marchewkę w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. Na pewno go wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Zdrowo, smacznie i słodko, czyli w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię karmelizowaną marchewkę jako warzywo do drugiego dania. Takim przykładem może być zestaw pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, ziemniaczki, marchewka karmelizowana i kalafior. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML