Obserwatorzy

czwartek, 10 września 2015

5 powodów dla których warto jeść kapustę

Jecie kapustę? Lubicie bigosik? A może sałatkę z kapusty? Jeśli tak, to pewnie nie będę musiała was przekonywać do jedzenia kapusty. Jeśli natomiast jej nie lubicie koniecznie przeczytajcie ten post! Podam wam dzisiaj 5 powodów dla których radzę wam włączyć do codziennej diety to cudowne warzywo! :)

fot. pixabay.com

Bogactwo witamin w kapuście!


Kapusta to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera duże ilości witaminy A, C, E, H, K, P i witamin z grupy B. Mało tego - w kapuście znajdziemy sporo mikroelementów : potas, wapń, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź i siarka. Kapusta obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczna! 

5 powodów dla których warto jeść kapustę


1. Kapusta kiszona chroni przed rakiem

Najlepiej kisić samemu, ale... komu by się chciało co? Jeśli nie kisicie to pamiętajcie, że najlepiej kupować ją na targu. Ta sklepowa z woreczka jest ... hmm... delikatnie mówiąc średnia. No i zwracajcie uwagę czy to kapusta KISZONA, czy KWASZONA - bo to też różnica! Kwaszona kapusta jest zalewana octem, by szybciej ukisła. Jest ogromna różnica w smaku, że już o właściwościach nawet nie wspomnę.

2. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty jest doskonałym sposobem na anginę

Taki sok warto pić z miodem przynajmniej raz dziennie. Można także płukać sokiem z kapusty gardło, to zadziała odkażająco i ułatwi przełykanie.

3. Sok z kiszonej kapusty leczy kaca :)

4. Koktajl z kapusty to świetny sposób na przepracowanie :)

Oto przepis na koktajl dla przepracowanych:

Fot. pixabay.com

2 liście kapusty
pół cytryny
pół pęczka natki pietruszki
1 jabłko
szczypta tymianku
szczypta cynamonu

Wszystkie składniki dokładnie zblendować, na końcu dodać zioła. Koktajl wypijany codziennie rano sprawi, że będziemy mniej zmęczeni, a naszym ciałem zawładnie ekstra energia :)

5. Przywraca prawidłową florę bakteryjną po antybiotykoterapii

To jeszcze nie wszystkie cudowne właściwości kapusty. Przytoczyłam tylko 5 moim zdaniem najważniejszych. Kapusta wzmacnia system odpornościowy, jest niskokaloryczna, likwiduje zaparcia, poprawia trawienie.

Zaprzyjaźnij się z kapustą jeśli chcesz być zdrowy! :) 



Zapisz się do newslettera!




Share this article!

6 komentarzy:

  1. Kapusta to jedno z moich ulubionych warzyw. Często robię z niej surówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dzisiaj jadam kapustkę duszoną-palce lizać:) jutro wstawię przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam kapustę kiszoną! Potrafię kilogram zjeść za jednym zamachem jak dobra! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowa, zdrowa...ale mi tylko smakuje kiszona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koktajl z kapusty brzmi ciekawie, muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest to dość inspirujące, ale trochę obawiam się smaku :P

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML