Wracam jak bumerang do tematu dodatków do żywności i konserwantów, bo mnie ten temat strasznie mierzwi. Staram się eliminować z mojej diety prawie wszystkie produkty zawierające konserwanty, szkodliwe dodatki i czuję się zdrowsza. Poprawiła mi się cera, nie mam problemu z kolkami czy zaparciami, mam w sobie więcej energii i radości życia. Jestem zdania, że winą za otyłość i większość chorób można obarczyć dodatki do żywności jakimi nas karmią. Niestety nie da się wyrzucić z diety wszystkiego. Większość z chemicznych dodatków jest niemal w każdym produkcie spożywczym.
Na co należy zwracać uwagę?
NIE KUPUJ NAJTAŃSZYCH PRODUKTÓW!
ZAPOMNIJ O PRODUKTACH GOTOWYCH
Przygotowałam listę produktów, których lepiej unikać jeśli chcecie być zdrowsi. Przeczytajcie i zapamiętajcie chociaż część z nich. Zawsze lepiej wiedzieć więcej...
UNIKAJ JEŚLI MOŻESZ:
Glutaminian sodu - powoduje bóle głowy, swędzenie, pocenie się, biegunkę, bóle głowy, uszkodzenia genetyczne komórek. Wycofany z użycia jako dodatek do żywności dla dzieci od 1969 r.
Azotyny - łączą się w organizmie z innymi związkami i tworzą zawiązki rakotwórcze, duże dawki powodują zgon
Propylotanina - uszkadza wątrobę i płód u kobiet ciężarnych
Red Dye 40 (Allura ed AC) - uszkadza płód, prawdopodobnie ma właściwości rakotwórcze
Sacharyna -wywołuje reakcje alergiczne, działa toksycznie na organizm, szczególnie na serce i przewód pokarmowy. powoduje raka pęcherza
Czerwienian sodu - powoduje mutacje genetyczne, w wielu krajach jest zakazany
EDTA (dwusodan wapnia) etylenodwuamina czterooctan - zaburza pracę nerek, wywołuje skurcze, wysypkę i problemy trawienne
Guma arabska - wywołuje reakcje alergiczne, zaparcia albo biegunkę
Maltodekstryna - otrzymywana ze szkodliwych smół drzewnych i skrobi, działa toksycznie
Skrobia modyfikowana - uszkadza płuca, powoduje wymioty
Mono- i diglicerydy - mogą wywoływać zmiany genetyczne w naszych komórkach i uszkadzać płód
Tanina - może wywoływać raka wątroby, używa się go do wyprawiania skór
BHA i BHT - ten konserwant z kolei powoduje dolegliwości wątrobowe i powoduje raka, a osoby odchudzające się na pewno dodatkowo zainteresuje fakt, że lubi gromadzić się w tkance tłuszczowej i utrudniać odchudzanie
Karragenina - podrażnia jelito grube, źle wpływa na geny
Karmel - jest rakotwórczy i może powodować zmiany genetyczne
Gdzie najczęściej znajdują się te obrzydliwe dodatki do żywności?
Oczywiście najlepiej wczytywać się w skład zamieszczony na opakowaniu, bo nie jestem w stanie wymienić wszystkiego, ale są takie produkty, w których szkodliwe dodatki znajdą się na pewno:
Ciastka, krakersy
Cola, napoje gazowane
Pizza mrożona
Gotowe desery
Lody i szejki
Piwo
Warzywa w sosie
Sosy do sałatek
Zupki chińskie
... ja wiem, że to tylko kropla w morzu... jednak tych produktów absolutnie unikaj!
Nie wiem jakie macie myśli po przeczytaniu tego artykułu. Ja już pisząc go miałam ochotę krzyczeć: "Boże czym nas karmią!". Nic dziwnego, że kolejki do lekarzy są stukilometrowe, nowotwory są bardziej popularne niż zwykła grypa, ludzie umierają w coraz młodszym wieku i rodzi się tyle upośledzonych albo zniekształconych dzieci :(
Smutne...
Dbajcie o siebie!
Więcej na temat zdrowego odżywiania przeczytacie tutaj:
Źródło artykułu:
Straszne jest to, że takie szkodliwe składniki są dodawane do żywności.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze że wymieniałaś wszystkie te szkodliwe dodatki.
OdpowiedzUsuń