Obserwatorzy

wtorek, 8 lipca 2014

6 zasad czytania etykiet



Czym się kierujecie robiąc zakupy? Ceną? Upodobaniami? Reklamą? Czy może opakowaniem? Producenci kuszą nas pięknymi kolorowymi pudełkami, ale czy to co znajduje się w środku to wartościowy produkt? Czy ciastko, które pięknie wygląda i wybornie smakuje naprawdę jest zdrowe? Warto wiedzieć co kupujemy, bo przecież wedle znanej zasady: "Jesteś tym, co jesz". dziś powiem wam jak czytać etykiety na produktach i nie dać się wpuścić w maliny. Jako konsument musisz wiedzieć, że to co producent musi, a to co może umieszczać na opakowaniu regulowane jest przez Rozporządzenie w sprawie znakowania produktów spożywczych.
Poznaj swoje prawa, poznaj...

6 zasad czytania etykiet

1. Najlepiej spożyć przed..

Data umieszczona na opakowaniu różnie się nazywa albo data przydatności do spożycia, albo data minimalnej trwałości. 
Data minimalnej trwałości czyli "Najlepiej spożyć przed" wskazuje do kiedy żywność zachowuje odpowiednia jakość, natomiast data przydatności do spożycia wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest bezpieczne. 
Niektórzy z nas kupując zioła, ryż, kasze, mąkę przesypują je w domu do własnych pojemników. Nie zapominajmy napisać na nich dat ważności lub zachować opakowania, by nie spożywać produktów przeterminowanych.

2. Nie każde E to twój wróg

Producenci na opakowaniach umieszczają tajemnicze symbole, które trudno nam rozszyfrować. Oto lista tajemniczych E:

Barwniki: 

E-100 - kurkumia, nieszkodliwy, żółty barwnik roślinny, dodawana do 
koncentratów i przypraw. 
E-101 - ryboflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik dodawany do 
deserów i wypieków.
E-101a - fosforan 5-ryboflawinowy, sztuczna witamina B, kolor żółty
E-102 - tartrazyna, cytrynowożółty barwnik dodawany do napojów w proszku, do 
produkcji esencji owocowych, sztucznego miodu, musztardy. 
E-104 - żółcień chinolinowa, nieszkodliwy barwnik dodawany do karmelków, 
kisieli i nadzienia cukierniczego. 
E-105 - laktoflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik, dodawany do 
deserów i wypieków. 
E-110 - żółcień pomarańczowa, dodawana do marmolady, musztardy, żeli, napojów 
oraz gumy do żucia. 
E-120 - karmin, czerwony barwnik do barwienia żywności i preparatów 
farmaceutycznych. 
E-122 - azorubia, czerwony barwnik dodawany do budyniów, lodów, polewy 
cukierniczej. 
E-123 - amarant, czerwony barwnik o bardzo szerokim zastosowaniu. 
E-124 - czerwień koszenilowa, czerwony barwnik używany do barwienia ryb, w 
tym namiastek łososia, cukierków pudrowych oraz do znakowanie mięsa po uboju. 
E-128 - czerwień 2G. 
E-129 - czerwień Allura AC. 
E-131 - błękit patentowy, niebieski barwnik stosowany wyłącznie w 
kosmetykach. 
E-132 - indygotyna, niebieski barwnik, którym barwi się drażetki cukiernicze. 
E-133 - błękit brylantowy stosowany w produktach spożywczych i lekarstwach. 
E-140 - chlorofile i chlorofiliny, nieszkodliwe zielone barwniki roślinne. 
E-141 - miedziowe kompleksy chlorofili, nieszkodliwe, używane do wzmacniania 
barwy groszku konserwowego. 
E-142 - zieleń brylantowa, zielononiebieski barwnik do barwienia słodyczy. 
E-150a - karmel, nieszkodliwy, napojom nadaje barwę brunatną, podstawowy 
barwnik coca-coli, jest w każdym słodkim cieście, w kawie Inka. 
E-150b - karmel siarczynowy.
E-150d - karmel siarczynowo-amoniakalny. 
E-151 - czerń brylantowa, czarny barwnik używany do tanich odmian kawioru, 
słodyczy, żelków. 
E-153 - węgiel drzewny medyczny - do produkcji słodyczy i wypieków.
E-154 - brąz FK- sztuczny barwnik żółto-brązowy.
E-155 - brąz HT - sztuczny barwnik czerwono-brązowy.
E-160a - prowitamina A używana w słodyczach, margarynach i innych produktach 
zawierających tłuszcz. 
E-160b - biksyna, żółty barwnik pochodzenia roślinnego,dodawany do olejów 
roślinnych i żółtych serów. 
E-160c - kapsantyna, ekstrakt czerwonej papryki. 
E-160d - likopen, ekstrakt pomidora. 
E-160e - karotenoid o pogłębionej czerwonej barwie. 
E-160f - ester etylowy kwasu karotenowego.
E- 161a - flawoksantyna - żółty barwnik - uzyskiwany z roślin lub skorupiaków.
E-161b - luteina, naturalny lub syntetyczny intensywnie żółty barwnik do 
ciast i słodyczy. 
E-161g - kantaksantyna - do dekoracji do ciast i owoców kandyzowanych. 
E-162 - betanina, barwnik bordo do sosów, namiastek mięsa, przetworów 
owocowych, gumy do żucia. 
E-163 - antocyjany, naturalny barwnik winogron oraz wielu jagód, stosowany do 
poprawy, napojów, przetworów owocowych. 
E-170 - węglany wapnia, kreda. 
E-171 - dwutlenek tytanu używany do słodyczy, gumy do żucia, do polewy do 
drażetek i pierników. 
E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza - w brunatnych osłonkach kiełbas. 
E-173 - pył aluminiowy - w srebrnych kuleczkach do dekoracji tortów i 
mazurków. 
E-174 - srebro - do wyrobów cukierniczych. 
E-175 - złoto (okruszki prawdziwego złota). 
E-180 - pigment rubinowy - w woskowej osłonce serów 
E-579 - gluzozan żelaza - czarny, sztuczny barwnik
E-585 - mleczan żelaza - czarny, sztuczny barwnik

Konserwanty: 

E-200 - kwas sorbowy, nieszkodliwy, dodawany do serów, margaryny, przecierów. 
E-201 - sorbinian sodu, nieszkodliwy, dodawany do serów, musztardy, 
margaryny. 
E-202 - sorbinian potasu, nieszkodliwy, w serach, margarynach, przecierach. 
E-203 - sorbinian wapnia, nieszkodliwy, w serach, musztardach, przecierach. 
E-228 - priosiarczyn potasu - w cukrze skrobiowym, w mączce ziemniaczanej. 
E-236 - kwas mrówkowy, nieszkodliwy, dodatek do wędzonych ryb. 
E-237 - mrówczan sodu, nieszkodliwy. 
E-238 - mrówczan wapnia, nieszkodliwy. 
E-260 - kwas octowy, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, 
sałatek. 
E-261 - octan potasu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, 
sałatek. 
E-262 - dwuoctan sodu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, 
sałatek. 
E-263 - octan wapnia, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, 
sałatek. 
E-270 - kwas mlekowy, nieszkodliwy, powstaje przy produkcji wędlin typu 
salami. 
E-280 - kwas propionowy, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów 
ciastkarskich. 
E-281 - sól sodowa kwasu propionowego, nieszkodliwy, dodatek do chleba i 
wyrobów ciastkarskich. 
E-282 - sól wapniowa kwasu propionowego, nieszkodliwy. 
E-283 - sól potasowa kwasu propionowego, nieszkodliwy. 
E-284 - kwas borowy. 
E-285 - tetraboran sodu. 
E-290 - dwutlenek węgla, nieszkodliwy, dodatek do wód mineralnych. 
E-621 - glutaminian sodu, dodawany do koncentratów mięsnych, wędlin, sypkich 
przypraw. 
E-210 - kwas benzoesowy, rakotwórczy, dodatek do napojów gazowanych, 
majonezów, konserw owocowych i warzywnych. 
E-211 - benzoesan sodu, rakotwórczy. 
E-212 - benzoesan potasu, rakotwórczy. 
E-213 - benzoesan wapnia, rakotwórczy. 
E-214 - benzoesan etylu i pochodne, rakotwórczy. 
E-215 - benzoesan estru etylowego i pochodne, rakotwórczy. 
E-216 - benzoesan propylu i pochodne, rakotwórczy. 
E-217 - benzoesan estru propylu i pochodne, rakotwórczy. 
E-218 - benzoesan metylu i pochodne, rakotwórczy. 
E-219 - benzoesan estru metylu i pochodne, rakotwórczy. 
E-220 - dwutlenek siarki - niszczy witaminę B12, obecny w sokach owocowych, 
koncentratach, w winie, piwie, suszonych owocach. 
E-221 - siarczan sodu, zakłóca czynności jelit. 
E-222 - dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit. 
E-223 - meta-dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit, w mączce budyniowej. 
E-224 - meta-dwusiarczan potasu, zakłóca czynności jelit, w syropie 
skrobiowym. 
E-226 - siarczan wapnia, zakłóca czynności jelit. 
E-227 - dwusiarczan wapnia, zakłóca czynności jelit. 

E-230 -1,2-difenyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych. 
E-231 - ortofenylofenol, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych. 
E-232 -2,4-thiaxolyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych. 

E-239 - heksamina, rakotwórczy. 
E-249 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin. 
E-250 - azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów 
podpuszczkowych i topionych. 
E-251 -azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu 
E-251 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów 
podpuszczkowych i topionych. 

Antyutleniacze 

E-300 - witamina C, kwas askorbinowy, nieszkodliwy. 
E-301 - sól sodowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy. 
E-302 - sól wapniowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy. 
E-304 - kwas palmitynowy, nieszkodliwy. 
E-306 - witamina E, nieszkodliwy. 
E-307 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy. 
E-308 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy. 
E-309 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy. 
E-322 - lecytyna, nieszkodliwy. 
E-325 - sól sodowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy. 
E-326 - sól potasowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy. 
E-327 - sol wapniowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy. 
E-330 - kwas cytrynowy, nieszkodliwy. 
E-331 - sól sodowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy. 
E-332 - sól potasowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy. 
E-333 - sól wapniowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy. 
E-335 - sól sodowa kwasu winowego, nieszkodliwy. 
E-336 - sól potasowa kwasu winowego, nieszkodliwy. 
E-337 - sól wapniowa kwasu winowego, nieszkodliwy. 

E-310 - glusan propylowy, powoduje wysypki 
E-311 - glusan octylowy, powoduje wysypki 
E-312 - glusan dodecylowy, powoduje wysypki 
E-320 - butylohydroxyaminol-BHA, podnosi poziom cholesterolu, zabroniony

Więcej na ten temat TUTAJ:

Nie musisz znać tych wszystkich dziwnych nazw, po prostu kieruj się zasadą jeśli coś jest trudne do przeczytania i wymówienia na głos, to na pewno jest szkodliwe.

3. GDA, czyli wskaźnik dziennego spożycia

Dzięki temu wskaźnikowi dowiesz się ile kalorii zawiera dany produkt i jakie jest jego procent zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze. Wszystkie te dane zostały wyliczone w oparciu o naukowe zalecenia dla zdrowej, dorosłej osoby o prawidłowej wadze i umiarkowanym  poziomie aktywności fizycznej. 

4. Czytaj dokładnie listę składników

Zanim wrzucisz coś do koszyka przeczytaj dokładnie etykietę i dowiedz się jakie są jego składniki. Porównaj skład tego samego produktu różnych marek. Sprawdź czy na wykazie składników nie ma alergenów.

5. Sprawdzaj dokładnie jak przechowywać produkt

To bardzo ważna zasada, która sprawdza się w przypadku każdego produktu, a najważniejsza jest jeśli chodzi o produkty przechowywane w lodówce. Jeśli na opakowaniu napisane jest, by produkt był trzymany w zamrażalniku, to nie chowaj go do lodówki, tylko do ZAMRAŻALNIKA. Kilkukrotne zamrażanie i rozmrażanie żywności nie sprzyja jej jakości.

6. Kod kreskowy

Kod kreskowy przeznaczony jest dla czytników elektronicznych, by łatwiej było produkt zidentyfikować, jednak warto wiedzieć, że po kodzie kreskowym poznamy z jakie kraju pochodzi wybrany przez nas artykuł. Jeśli na początku kodu jest liczba 590 to na 99% produkt pochodzi z Polski. Dlaczego tylko na 99%? Bo jeśli polski producent sprowadzi produkt np. z Chin i zechce sprzedawać go pod własną marką to także może umieścić 590 na opakowaniu. Zasadniczo jednak każdy kraj ma przypisana inną wartość.
od 400 do 440 - produkty niemieckie
od 00 do 09 - produkty ze Stanów Zjednoczonych
690 i 691 to natomiast produkty chińskie



Zapisz się do newslettera!




Share this article!

3 komentarze:

  1. Piękna lista E! Od razu dodałam ten post do zakładek. Dodam jeszcze jeden, który najbardziej utkwił mi w pamięci [chociaż nauczenie się wymawiania tej nazwy płynnie zajęło mi trochę czasu]: E385 - sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego. Konserwant, mały morderca naszych nerek, występuje w prawie każdym majonezie.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze trafić na taki artykuł, przejrzałam moje rzeczy w lodówce i szczerze powiedziawszy zastanawiam się czy połowy nie wyrzucić, zazwyczaj robię zakupy w almie, ale najwidoczniej muszę rozejrzeć się za innymi sklepami

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu nie chodzi o sklep, raczej o produkty, które wybierasz. Po prostu czytaj skład zanim wrzucisz do koszyka :)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML