Obserwatorzy

poniedziałek, 21 lipca 2014

Nadziewana cukinia

Weekend dobiegł końca, a krótki urlop wraz z nim. Wyjeżdżając na weekend nigdy nie zostawiam pełnej lodówki, więc pierwsze co robimy w drodze powrotnej to zatrzymujemy się przy sklepie, by kupić coś na kolacje. 
W lecie nie przepadam za ciężkimi obiadami. Stawiam raczej na warzywa sezonowe i pieczone potrawy.
U nas wczoraj na kolację była nadziewana cukinia, a u was? :)

Nadziewana cukinia



Składniki:
1 duża cukinia
pół kilo mięsa mielonego
1 mała cebulka
1 jajko
ser żółty
ulubione przyprawy (u mnie: świeże oregano, pieprz, sól, cynamon, curry, majeranek)

Cukinię dokładnie myjemy, przekrajmy na pół, wydrążamy środek łyżka i solimy. Pozostawiamy na pół godziny. W tym czasie mieszamy mięso mielone z przyprawami i pokrojoną cebulką. Dodajemy jajko i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki by mięso przeszło przyprawami. 
Cukinię faszerujemy mięsem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut, do rozpuszczenia sera. 

Można podawać z ketchupem :)

SMACZNEGO! :)



Zapisz się do newslettera!




Share this article!

5 komentarzy:

  1. ja to co wydrążę ze środka cukini dodaję do mięsa i wszystko podsmażam i takie podsmażone dodaje do cukini. Żeby było trochę lżejsze na wierzch kładę mozzarelle.

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę i mamy kolejny patent! Dziękuję za ten komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, fajny przepis, chętnie zjem dzis na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za pomysł!
    Dziś zrobiłam na obiad. :) Pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy nadziewaną cukinię :) Pomysł na szybki i smaczny obiad ! Jednak z żółtego sera My (niestety) rezygnujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML