Obserwatorzy

poniedziałek, 19 maja 2014

Inspiracje na dietetyczne obiady

Ostatnio podobał wam się mój wpis o koktajlach oczyszczających postanowiłam więc pociągnąć temat dalej i tym razem przedstawiam wam moje ulubione dietetyczne dania na ciepło. Kurczak, wieprzowina, wołowina, owoce morza - do wyboru do koloru! Moim zdaniem wcale nie trzeba rezygnować z dań mięsnych jeśli jest się na diecie, wystarczy dobrze je przyrządzać. Oto moje top 5 ulubionych dań obiadowych.

Tortilla z wołowiną i awokado


Składniki:
2 średnie limonki
1 łyżka mielonego kminku
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 steki wołowe
1 szklanki posiekanej śliwki
Pomidorki koktajlowe
¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
1 pokrojone awokado
Placki tortilla

Sok z limonki wymieszaj z kminkiem, solą, pieprzem i czosnkiem.  Pokrój wołowinę, wrzuć do woreczka wlej sos na bazie limonki. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym samym czasie, w średniej misce wymieszaj pokrojone pomidory, cebulę, awokado i sól. Wołowinę obsmaż na patelni z obu stron przez kilka minut na bardzo wysokim ogniu, tak by się zrumieniła. Przełóż mięso i warzywa wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, piecz do miękkości (około godziny, w zależności od grubości plastrów mięsa). Po upieczeniu wykładaj całość na tortillę.

Ryba w warzywach


Składniki:
Filety z dorsza
Mieszanka warzywna lub warzywa (marchewka, seler, pietruszka)
Fasola zielona i żółta

Rybę obsyp ulubiona przyprawą i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Wykładaj do garnka do gotowania na parze warzywa, a na to rybę. Można również wykonać to danie w piekarniku wykładając całość do naczynia żaroodpornego lub do parowaru.

Wołowina z marchewką i groszkiem


Składniki:
Kilka koteltów wołowych
Marchewka
Groszek
Sos:
Łyżka mąki i łyżka masła, 200 ml bulionu warzywnego, 100 ml. wina czerwonego, pieprz zielony, musztarda.

Wołowinę obsyp ulubionymi przyprawami, wrzuć do woreczka do pieczenia razem z groszkiem i marchewką. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W tym czasie przygotuj sos: łyżkę mąki zrumień na łyżce masła, dodaj bulion i wino. Gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw pieprzem i musztardą.
Mięso z warzywami polewaj sosem. Podawaj z kaszą lub w ostateczności z ziemniakami.

Gyros z kurczaka


Składniki:
Pierś z kurczaka
Ulubione warzywa
Przyprawa gyros

Pierś kurczaka myjemy, mocno nacieramy przyprawą GYROS i zawijamy w folię aluminiową tak dokładnie, żeby podczas pieczenia nie uciekła ani jedna kropelka pary. Tylko wtedy kurczak będzie soczysty. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Kurczaka najlepiej podawać z ulubionymi warzywami, surowymi lub smażonymi. Ja podaje go z pomidorem i cukinią zrobioną na parze.

Krewetki z czosnkiem


Składniki:
450 g krewetek tygrysich
4 ząbki czosnku
Łyżka masła
Sok z cytryny lub limonki

Krewetki umyć, osuszyć, rozgrzać patelnię, dodać masło i posiekany czosnek. Po chwili wrzucamy krewetki i obsmażamy przez ok. 6-8 minut. Wyjmujemy na talerz, przed zjedzeniem mocno skropić sokiem z limonki lub cytryny. Można także maczać krewetki w sosie sojowym.




Zapisz się do newslettera!




Share this article!

1 komentarz:

  1. Wołowina z marchewką i groszkiem to coś dla mnie :) Nie przepadam za kurczakiem, wolę ciemne mięso :)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML