Za chwilę Wielkanoc. Widzę, że u moich koleżanek już od dobrych kilku dni nic tylko przepisy na wielkanocne pyszności. Nie będę gorsza i podrzucę wam moje trzy ulubione przepisy. Tego nie może nigdy zabraknąć na moim stole. Ciekawa jestem czy przypadną wam do gustu moje pyszności: jajka z pastą z makreli, białą kiełbasa w piwie i obłędnie pyszny pasztet od mojej przyjaciółki.
Zapraszam do degustacji!
Wielkanocne przeboje, czyli trzy obowiązkowe przepisy na Wielkanoc
--------------------------------------------------------------
Jajka z pastą z wędzonej makreli
10 jajek
makrela wędzona
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki majonezu
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtko. Żółtka mieszamy z majonezem i sosem sojowym. Makrelę oczyszczamy z ości i dodajemy do pasty. Ja do tego przepisu zużywam pół średniej makreli. Nie ukrywam, że pasty wychodzi mi zawsze więcej, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Pozostałą pastę używam do zrobienia mini kanapeczek.
Najlepszy pasztet świąteczny
4 nogi kurczaka
golonka z indyka
podgardle
ok 20 dkg wątróbki najlepiej drobiowej
3 marchewki
pietruszka
2 słodkie cebule
pół szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka ostra i słodka, majeranek
Mięso gotuję (oprócz wątróbki) tak jak na rosół razem z marchewką i pietruszką. Można dodać ulubione przyprawy, do gotowania dodaję też liść kapusty, pół pora i małego selera. Koniecznie zioła - majeranek, kminek, sól, pieprz, łyżkę warzyw suszonych, szczyptę cukru. Rosół po ugotowaniu mięsa wykorzystuję później na zupę :)
Oddzielnie smażę wątróbkę, którą najpierw moczę godzinę w wodzie lub mleku. Wątróbkę smaży się bez soli. To warto wiedzieć! Inaczej będzie gumowata. Razem z wątróbką podsmażam cebulę.
Ugotowane mięso obieram z kości, warzywa i wątróbkę przekręcam przez maszynkę, dodaje jeszcze ok 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej. Dorzucam przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka ostra i słodka oraz majeranek. Te zioła to wiecie - tak do smaku, co kto lubi. Możecie użyć innych ziół. Po przekręceniu przez maszynkę dobrze wyrabiam mięso ręką, i przekładam do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu smaruje woda. Piekę 45 min w 180 stopniach. I gotowe!
Biała kiełbasa pieczona w piwie lub winie
1 kg. kiełbasy (ja kupuję z Sokołowa bo ma bardzo dobry skład i jest gluten free)
2 cebule
gruby plaster boczku
Składniki na marynatę:
1/4 szklanki piwa bezglutenowego Kormoran (lub białego wina)
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie, polewamy kiełbasę. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę boczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na jakieś 45 min.
A Wy co planujecie dobrego zrobić na święta?
...............................................................................................................Od pewnego czasu współpracuję z NETKOBIETA i tam także możecie znaleźć moje przepisy, takich, których nie publikuję tutaj.
Świetny wpis, te faszerowane jajka wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń