Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

13:27

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią i mąką teff PRZEPIS BEZ GLUTENU

Kto nie lubi placków!?

Ja nie znam takich szaleńców ;)

Placki, czy to na słodko, czy na słono, są świetnym pomysłem na obiad. Robi się je szybko, smakują wyśmienicie. W każdym przypadku można takie placki podawać na wiele sposobów. Placki na słodko świetnie smakują z miodem, jogurtem, owocami. Placki ziemniaczane, uwielbiane przeze mnie i moich bliskich dobrze smakują w towarzystwie różnego rodzaju sosów, mogą być to sosy mięsne, grzybowe, warzywne. U nas najczęściej jada się takie placki z sosem czosnkowym i sałatką.

Chciałam wam dzisiaj podać przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i mąki, którą ostatnio testuje i którą jestem zachwycona-mąki teff. 

O tej mące postanowiłam wam napisać słów kilka, bo mąka teff to zdrowa mąka, którą powinny włączyć do swojej diety wszystkie osoby będące na diecie bezglutenowej.


Mąka teff, co to takiego?


Teff to drobne ziarno mniej więcej wielkości ziarna maku, które występuje w różnych kolorach, od białego i czerwonego po ciemnobrązowy. Jest to starożytne ziarno z Etiopii oraz Erytrei i stanowi podstawowe ziarno ich kuchni. Zmielony na mąkę teff służy do wypieku tradycyjnego chleba injera : płaskiego, przypominającego naleśnik, sfermentowanego chleba, który uzupełnia egzotyczne przyprawy. Nie ukrywam, że mam straszną chrapkę na ten chlebek i być może niebawem uraczę was przepisem, bo zamierzam go w weekend zrobić :)

Teff przewodzi wszystkim zbożom pod względem zawartości wapnia. Jest także bogaty w oporną skrobię, nowo odkryty rodzaj błonnika pokarmowego, który może korzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi, kontrolę wagi i zdrowie okrężnicy. Szacuje się, że 20-40% węglowodanów w teff to skrobie oporne. Ziarno bezglutenowe o łagodnym smaku, teff to zdrowy i wszechstronny składnik wielu produktów bezglutenowych.

Wartości odżywcze i skład mąki teff


Teff, zwana inaczej miłką abisyńską zawiera mnóstwo cennych składników: żelazo, magnez i wapń, witaminy z grupy B,  kwas foliowy oraz błonnik. To bardzo ważne. Chociaż wydawać by się mogło, że oj tam, jakieś składniki w mące, pewnie takie jak w każdej innej. Otóż nie! Wiedzą o tym najlepiej osoby będące na diecie bezglutenowej. Wyłączając gluten ze swojej codziennej diety, u bardzo wielu osób pojawiają się niedobory witamin. Dlatego warto zainteresować się taką mąką, szczególnie jeśli często przygotowujemy takie dania jak placki, naleśniki, pieczywo. Mąkę teff dodajemy do tych dań i nie martwimy się już o to, że nie dajemy naszemu organizmowi tego czego potrzebuje. :)

Do czego używać teff?


Teff można spożywać w całości i na parze (mówimy o ziarnach), gotować lub zapiekać, a także spożywać jako dodatek lub danie główne. Można go również zmielić na mąkę, aby uzyskać doskonałą alternatywę dla mąki bezglutenowej i można go używać do wyrobu gofrów, ciastek, chleba, krakersów i asortymentu innych wypieków. Ja użyłam mąki teff do zrobienia placków. Gotową zmielona mąkę Teff można kupić np. w Biosklepie, w bardzo dobrej cenie.



Placki ziemniaczane z cukinią


500 g tartej cukinii
500 g tartych ziemniaków
tarta duża marchewka
średnia cebula
jajko
4 - 5 łyżek mąki teff
łyżeczka soli, pieprzu, majeranku

olej do smażenia

Tartą cukinię i ziemniaki solimy. Odstawiamy na chwilkę, a gdy warzywa puszczą sok, odciskamy i łączymy z pokrojoną cebulką. Dodajemy jajko i resztę składników. I ciasto na placki gotowe.
Smażymy do zrumienienia się. Podajemy z ulubionymi dodatkami.




9 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ZIEMNIAKI


Lubisz placki?

Wolisz te na słono czy słodko?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 DS , Blogger