Dziś przychodzę do was z przepisem, który jak dla mnie jest prawdziwym sztosem!
Uwielbiasz sushi?
Zwykle kupujesz, bo nie umiesz zwijać rolek?
A może nigdy nie próbowałaś, bo nie znosisz jednego ze składników?
W takim razie mam dla ciebie prawdziwą petardę!
Sałatka sushi!
Zrobisz ją w kilkanaście minut! Jest banalnie prosta i obłędnie pyszna!
Ostatnio rozmawiałam z koleżanką na temat japońskiej kuchni. Ja uwielbiam, to samo moje dzieci i mąż. Wszyscy dalibyśmy się pokroić za kalmary, krewetki i ostrygi. Uwielbiamy sushi, kochamy orientalną kuchnię i często serwujemy sobie takie dania. Jednak zdaję sobie sprawę, z tego że nie każdy musi lubić to co my. Moja koleżanka na przykład stwierdziła, że od dawna ma ochotę spróbować sushi, ale nie lubi liści nori. Jej zdaniem śmierdzą i nie zachęcają do jedzenia. No niestety w przypadku sushi to podstawa... tak myślałam do niedawna. Aż tu nagle odkryłam (zupełnie przypadkiem) sałatkę sushi!
Sałatka sushi
Do zrobienia sałatki sushi wystarczy kilka składników i co ważne, możesz do niej włożyć tylko to co lubisz. Jeśli tak jak moja koleżanka nie lubisz liści nori, to po prostu je pomiń. Ja do tego przepisu użyłam:
sos sojowy (opcjonalnie)
Sałatkę układamy w salaterce warstwami. Na początek idzie ryż, wykładamy połowę porcji na dnie salaterki. Ryż smarujemy sosem przygotowanym z majonezu i wasabi. Kolejne warstwy to: pokrojone liście nori, pokrojone awokado, następnie ogórek surimi i znowu liście nori. Na samą górę dajemy warstwę ryżu i znowu smarujemy majonezem z wasabi. Wysypujemy pokrojony na mniejsze kawałki imbir i posypujemy sezamem.
Sałatkę jemy polewając sosem sojowym wedle uznania.
I to tyle!
Szybciej niż sushi, a smak ten sam!
Polecam wypróbować chociaż raz.
A poniżej wrzucam kilka zdjęć z przygotowań.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz