Szukacie już pomysłów na świąteczne smakołyki? Ja wczoraj znalazłam przepis na pierniczki bezglutenowe. Napaliłam się jak szczerbaty na suchary, miały być takie proste, szybkie, same ochy i achy. 15 minut roboty, a co mi tam! Zrobiłam. Jak się to to upiekło... to jedyne co mi wyszło to zapach. Szkoda, bo chciałam was uraczyć nowym przepisem na pierniczki. Niestety tamte prawie poszły do kosza, a wyszło mi ich chyba z 20. Piszę prawie, bo znam kilka sztuczek na to jak uratować ciasto, które nie wyszło. W kolejnym poście zdradzę co zrobiłam z tymi nieudanymi piernikami, a tymczasem kolejny przepis z serii świątecznych. U mnie obowiązkowo na świętach barszcz i krokiety, uszka albo paszteciki. Dziś padło na krokiety! Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać jak wam wyszło!
Aha i pamiętajcie żeby przepisy brać zawsze tylko ze sprawdzonych blogów, nie warto łapać przepisu, bo autor napisał, że w 10 minut zrobicie mega pierniczki! ;)
Najlepsze krokiety bezglutenowe
Tych krokietów nie zrobisz w 10 minut, ale za to będziesz wracać do tego przepisu nie tylko w święta, gwarantuję!
Składniki:
500g kiszonej kapusty
1 średnia cebula
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Kapustę kiszę sama, bo uważam, że nie ma lepszej kapusty jak ukiszona własnoręcznie. Jeśli będzie zainteresowanie, to w kolejnym poście podam wam mój przepis na najlepszą kiszoną kapustę ever! Taką ukiszoną kapustę ja najpierw obgotowuję 15 minut, ale wiem, że nie wszyscy tak robią, ja uważam, że jest o wiele lepsza jak jest obgotowana, bo jest wtedy mięciutka i smaczna. Gdy kapusta zmięknie odlewam ją z wody. Wody po kapuście absolutnie nie wylewam! Robię na niej kwaśnicę, jestem zwolenniczką zero waste :)
Grzybki też obgotowuję do miękkości około 10-15 minut. Gdy zmiękną odlewam i kroję w kosteczkę. Na łyżce oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, dodaję grzyby, kapustę i obsmażam całość doprawiając solą i pieprzem do smaku. Mój gotowy farsz wygląda tak:
Gdy farsz wystygnie wypełniam nim naleśniki. Jak przygotowuję najlepsze na świecie naleśniki bezglutenowe? Podawałam przepis na moim Instagramie, ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy ma Insta, więc wrzucam przepis też tutaj:
🔸️IDEALNE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE🔸️
📍0.5 szkl wody
📍0.5 szkl mleka roślinnego
📍0.5 szkl mąki ryżowej
📍0.5 szkl mąki ziemniaczanej
📍2 jajka
📍Łyżka oleju
📍Szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy na gorącej patelni z obu stron. Ciasto na te naleśniki jest mocno wodniste, ale takie ma być! Przed wylaniem na patelnię trzeba dobrze je wymieszać, bo może się rozwarstwiać!
Gotowe krokiety u mnie wyglądają tak, chociaż jeśli chcesz możesz je jeszcze obsmażyć w panierce, ja tego nie robię ze względu na dietę mojego męża, który nie powinien jeść smażonego.
Po więcej inspiracji bezglutenowych zapraszam TUTAJ.
A może masz ochotę na takie prawdziwki? 👇
Szukasz jakiegoś bezglutenowego przepisu świątecznego?
Daj znać w komentarzu, zobaczymy co się da zrobić... 😏
Dlaczego Mąż nie może jeść smażonego?
OdpowiedzUsuńBo mu wątroba dokucza, ma też złe wyniki cholesterolu. Dlatego lekarz zalecił żeby ograniczać smażone potrawy i mięso. Ze względu na męża jemy więc mniej smażonego, więcej warzyw i dań wegańskich.
UsuńTo wspaniały materiał na artykuł Autorko.
UsuńKrokiety super wyglądają i napewno wypróbuje a chciałabym jeszcze zapytać o sprawdzony przepis na pierogi i pierniczki?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Przepisów szukaj przez lupkę, która znajduje się na prawym pasku. Pierogi: https://sekretydiety.blogspot.com/2020/10/szybki-kurs-lepienia-najlepszych.html
UsuńPierniczki: https://sekretydiety.blogspot.com/2019/12/swiateczne-inspiracje-pierniczki.html