Co dzisiaj mieliście na obiad? :)
U mnie jak to zwykle w niedzielę bywa rosół i kurczak. Tym razem jednak postanowiłam nie piec całego kurczaka tylko dodać trochę warzyw polać je beszamelem i upiec razem z piesiami kurczaka przez kilkanaście minut, aż mięsko zrobi się chrupiące.
Danie szybkie, pyszne i nie wymagające specjalnych umiejętności. Wystarczy wszystkie składniki połączyć razem i włożyć do piekarnika, a potem już tylko delektować się smakiem.
Kurczak z warzywami w beszamelowym sosie
Składniki na 4 porcje:
opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka wiosenna z ziemniakami)
pokrojona pierś kurczaka w paski (w ulubionej przyprawie - u mnie słodka papryka)
Składniki na sos-beszamel:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki bezglutenowej (u mnie gryczana)
1/4 szklanki mleka
Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem, na wierzchu ułożyć kurczaka. Piec w 180 stopniach około 35 minut, aż kurczak się zrumieni. Z doświadczenie powiem, że jeden piekarnik upiecze w 25 minut inny będzie potrzebował 40 minut. Czas pieczenia jest tylko orientacyjnym czasem.
Jak zrobić sos?
Na patelni na małym ogniu należy roztopić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszać. Na koniec wlewamy tyle mleka, aby zrobił się gęsty gładki sos.
Beszamel jest sosem bardzo specyficznym i szybko się przypala, więc należy go smażyć na małym ogniu.
Na koniec kilka zdjęć z przygotowań :)
SMACZNEGO!
Wypróbujcie to danie, naprawdę warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz