Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

20:00

Kurczak z warzywami w beszamelowym sosie - przepis

Co dzisiaj mieliście na obiad? :)

U mnie jak to zwykle w niedzielę bywa rosół i kurczak. Tym razem jednak postanowiłam nie piec całego kurczaka tylko dodać trochę warzyw polać je beszamelem i upiec razem z piesiami kurczaka przez kilkanaście minut, aż mięsko zrobi się chrupiące. 

Danie szybkie, pyszne i nie wymagające specjalnych umiejętności. Wystarczy wszystkie składniki połączyć razem i włożyć do piekarnika, a potem już tylko delektować się smakiem.

Kurczak z warzywami w beszamelowym sosie





Składniki na 4 porcje:

opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka wiosenna z ziemniakami)
pokrojona pierś kurczaka w paski (w ulubionej przyprawie - u mnie słodka papryka)

Składniki na sos-beszamel:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki bezglutenowej (u mnie gryczana)
1/4 szklanki mleka

Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem, na wierzchu ułożyć kurczaka. Piec w 180 stopniach około 35 minut, aż kurczak się zrumieni. Z doświadczenie powiem, że jeden piekarnik upiecze w 25 minut inny będzie potrzebował 40 minut. Czas pieczenia jest tylko orientacyjnym czasem.

Jak zrobić sos?

Na patelni na małym ogniu należy roztopić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszać. Na koniec wlewamy tyle mleka, aby zrobił się gęsty gładki sos. 
Beszamel jest sosem bardzo specyficznym i szybko się przypala, więc należy go smażyć na małym ogniu.


Na koniec kilka zdjęć z przygotowań :)

SMACZNEGO!

Wypróbujcie to danie, naprawdę warto!

Kurczak z warzywami w beszamelowym sosie - przepis

Kurczak z warzywami w beszamelowym sosie - przepis

Kurczak z warzywami w beszamelowym sosie - przepis

Kurczak z warzywami w beszamelowym sosie - przepis



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 DS , Blogger