Obserwatorzy

środa, 22 listopada 2017

Odtruwanie wątroby w chorobie Hashimoto

Odtruwane wątroby to jeden z planów leczenia choroby Hashimoto o którym przeczytałam w książce HASHIMOTO. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie.

Kupiłam tą książkę już dawno i codziennie ją studiuję, bo daje mi odpowiedzi na wiele pytań związanych z dietą w chorobie Hashimoto. To najlepsza pozycja książkowa o Hashimoto na jaką udało mi się trafić. Mam nadzieję, że jeśli będę realizować plany krok po kroku to uda mi się przywrócić moją tarczycę do zdrowia! Bardzo na to liczę! Tak jak obiecałam będę co jakiś czas zdradzać wam co w tej książce przeczytałam, ale nie liczcie, że powiem o wszystkim! To chyba byłoby nieuczciwe wobec autorki ;)

A skoro już o niej mowa - autorką książki jest kobieta, która sama zachorowała na Hashimoto i to mnie bardzo przekonuje, bo nie wymyśla nic z głowy, nie gdyba, tylko podaje sprawdzone na sobie samej sposoby. Izabella Wentz pisze, że gdy zachorowała na Hashimoto leczenie, które zaproponował jej lekarz nie było do końca skuteczne, dlatego zaczęła szukać terapii wspomagających. Pomyślała, że tarczycę warto wspomagać dietą, a ponieważ jest dietetykiem nie był jej to temat obcy. Jak napisała jedna z recenzentek, ta książka to przewodnik w drodze po zdrowie.

No dobrze, a teraz konkrety, na które zapewne czekacie ;)

Odtruwanie wątroby w chorobie Hashimoto


odtruwanie wątroby


Odtruwanie wątroby to tak zwany plan wsparcia wątroby.

Składa się z kilku kroków. W kroku pierwszym należy usunąć z diety pokarmy, które mogą być czynnikami wyzwalającymi chorobę (gluten, nabiał, cukier, soja, kofeina, alkohol) - tak podaje autorka, opiszę te produkty bliżej w kolejnym artykule.

Krokiem drugim jest wprowadzenie do diety leczniczych pokarmów. Żeby nic nie przekręcić, żeby nic niemądrego od siebie nie dodać (nie czuję się ekspertką w temacie Hashimoto - przynajmniej na razie! ;) ) napiszę wam dokładnie to co napisała autorka książki:


1. Gorąca woda z sokiem z cytryny. Sok z cytryny ma właściwości oczyszczające – wspomaga żołądek i ułatwia odtruwanie wątroby. Zalecam popijanie leków na tarczycę gorącą wodą z cytryną, ponieważ kwasowość owocu pomoże je przyswoić. Sok z cytryny jest dość kwaśny, więc jeśli nie dajesz rady wypić takiego napoju możesz sobie dosłodzić np. miodem lub syropem klonowym
2. Zielone Smoothie u źródła. To zielone smoothie jest pełne składników odżywczych wspomagające tarczycę i ułatwiających odtruwanie organizmu oraz łagodzenie stanów zapalnych. Łączy w sobie hipoalergiczne źródło białka (źródło grochu) z tłuszczem z mleka kokosowego i błonnikiem z warzyw.
Ponieważ smoothie jest rozdrabniane na maleńkie cząstki, znacznie łatwiej je strawić niż zwykłe śniadanie, co sprawia, że składniki odżywcze są łatwiej przyswajalne i dostarczają ci więcej energii. Chociaż smoothie jest blendowane, pamiętaj, by i tak je przeżuwać – to uruchomi proces trawienia.
Wszystkie składniki w moim przepisie pełnią określoną funkcję.
    • Baza mleka kokosowego to hipoalergiczne źródło dobrych tłuszczów, które może pomóc zmniejszyć stany zapalne i ustabilizować poziom cukru we krwi.
    • Awokado to kolejny składnik tłuszczowy i regulujący poziom cukru we krwi. Poza tym nadaje smoothie konsystencję puddingu.
    • Warzywa to źródło błonnika i mikroelementów. Są szybciej przyswajane dzięki zastosowaniu blendera do ich rozdrobnienia.
    • Sól morska wspomaga nadnercza, często nadwyrężone u osób z chorobą Hashimoto.
Ludzie, którzy wypróbowali Zielone Smoothie u Źródła, mówią, że zaspokaja głód, pomaga się rozluźnić i uspokoić, a także dodaje energii. Jeśli chcesz, możesz zrobić drugą porcję i wypić ją na lunch.
3. Buraki - zawierają dużo związków fitochemicznych, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie oraz wspomagają odtruwanie. Są szczególnie wskazane dla osób z mutacją genu MTHFR, gdyż jest w nich dużo kwasu foliowego i betainy, które pomagają obniżać poziom homocysteiny i usprawniają przebieg procesu metylacji. Staraj się jeść jedną lub dwie porcje buraków w tygodniu. Ponieważ zawierają one dużo naturalnego cukru, spożywaj je zawsze ze źródłem zdrowego tłuszczu lub białka.
4. Warzywa kapustne. Powszechne wśród ludzi zajmujących się tarczycą jest przekonanie, że pokarmów goitrogennych, na przykład warzyw kapustnych, należy unikać, ponieważ osłabiają działanie tarczycy. Pyszne i zdrowe warzywa, takie jak kapusta, brukselka, brokuł, jarmuż i kalafior, mają złą sławę ze względu na dawne definicje pojęć naukowych i przestarzałe podejście do chorób tarczycy.
O ile nie występuje nadwrażliwość na warzywa kapustne, ich spożywanie jest korzystne przy hashimoto, nie powinny mieć też wpływu na działanie tarczycy. Jeśli ktoś rzeczywiście zmaga się z niedoczynnością tarczycy ze względu na niedobór jodu, nadal może spożywać te warzywa, o ile są ugotowane lub sfermentowane. Gotowanie i fermentowanie warzyw prowadzi do rozkładu składników hamujących wchłanianie jodu.
 Hashimoto – soja. Spożycie soi jest kojarzone z podwyższonym poziomem przeciwciał przeciwtarczycowych.
5. Kolendra to naturalny chelator, co oznacza, że wiąże się z określonymi toksynami i pomaga w ich wydalaniu z organizmu. Ułatwia łagodne usuwanie toksyn i jest pyszna jako dodatek do sałatki, awokado, zielonego soku, smoothie czy salsy. Chlorella i spirulina także są naturalnymi chelatorami, jednak nie zalecam ich osobom  z chorobą Hashimoto, ponieważ zawierają dużo jodu i mogą wpływać na układ odpornościowy.
6. Błonnik - wspomaga naszą zdolność wydalania toksyn i nadmiaru hormonów. Większość osób toleruje naturalny błonnik obecny w owocach i warzywach, należy jednak uważać na ten sprzedawany w formie suplementów (na przykład z inuliną, fruktooligosacharydami – FOS i z babką płesznik), ponieważ mogą one zaostrzać zespół nieszczelnego jelita oraz zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Jeśli dotąd nie jadłaś zbyt dużo błonnika, zalecam, byś powoli i stopniowo zwiększała jego ilość w diecie.
7. Kiełki i siewki. Kiełki i siewki roślin zawierają naturalne enzymy rozkładające toksyny. W ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci uznano zastosowanie enzymów pochodzących z roślin za metodę pomocną w usuwaniu toksyn i substancji zaburzających gospodarkę hormonalną. Chociaż większość badań wykonano poza organizmem ludzkim, eksperyment z zastosowaniem sproszkowanych kiełków brokułu wykazał, że wzmacniają one efekt odtruwania zz substancji zanieczyszczających pochodzących z powietrza – może to być szczególnie istotne dla osób mieszkających w dużych miastach, gdzie jest sporo toksyn.
Wykazano też, że siewki rzodkiewki usuwają nawet do 85% bisfenolu A, substancji chemicznej występującej w plastikach i zaburzającej pracę tarczycy.
8. Soki z zielonych warzyw i chlorofil. Zielone soki są pełne uzdrawiających składników odżywczych! Ponieważ są płynne, zawarte w nich substancje łatwo jest strawić i przyswoić. Soki są bogate nie tylko w witaminy – to także wspaniałe źródło chlorofilu, zielonego barwnika zawartego w roślinach. Odkryto, że chlorofil korzystnie wpływa na zdrowie na wiele sposobów, między innymi odtruwa, łagodzi stany zapalne i stres oksydacyjny, podwyższa poziom żelaza we krwi, a nawet neutralizuje przykre zapachy. Soki to wspaniały sposób na to, by dodać sobie energii o dowolnej porze dnia! Zielone soki powinny się składać głównie z warzyw. Żeby poprawić ich smak, można dodać do nich trochę owoców, na przykład zielonych jabłek. Używając specjalnego urządzenia, czyli wyciskarki, która pracuje warzywa, zamiast je rozdrabniać, możesz przygotować zapas soku na cały dzień.
9. Żywność fermentowana. Żywność fermentowana jest pełna probiotyków wspomagających pracę jelit i odtruwanie organizmu. Zawarte w niej bakterie mogą korzystnie wpływać na równowagę flory jelitowej i pomóc pozbyć się takich objawów, jak zaparcia, problemy trawienne czy niepokój. Uwielbiam jogurt z fermentowanego kokosa, fermentowaną wodę kokosową czy kiszoną kapustę, wybieraj tę, która jest przechowywana w chłodziarce. Bakterie probiotyczne są w stanie przetrwać w temperaturze pokojowej jedynie kilka tygodni.
10. Kurkuma. Kurkumina, składnik aktywny kurkumy, świetnie odtruwa organizm z różnych metali i toksyn. Kurkuma ma pyszny smak, a gdy dodasz ją do gorącej wody, otrzymasz napój, który wspaniale zastąpi herbatę. Sproszkowana kurkuma ma działanie przeciwzapalne, odtruwające, antyoksydacyjne antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zazwyczaj kurkumina działa w organizmie jedynie przez godzinę, jednak odkryłam, że jeśli połączy się ją z piperyną, alkaloidem występującym w pieprzu, pozostanie ona w organizmie znacznie dłużej.
Prostym sposobem na włączenie kurkumy do diety jest dodawanie jej do potraw (pamiętaj, by dodać trochę pieprzu). Po zatruciu arsenem stosowałam kurkuminę, by pozbyć się toksyn z organizmu. Uważam, że jej dodawanie do potraw pomogło mi usunąć arsen z mojego ciała w ciągu miesiąca i zapobiec długotrwałym szkodom.
Zalecam kurkumę  osobom z chorobą Hashimoto jako wsparcie wątroby i funkcji zapalnych organizmu. Możesz pić herbatkę z kurkumy dwa razy dziennie i zajadać się kurczakiem tandoori wiele razy w tygodniu.
11. Owoce jagodowe. Owoce jagodowe zawierają mnóstwo związków fitochemicznych i przeciwutleniaczy, nie podnoszą też tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak inne owoce. Ponadto są bogatym źródłem mio-inozytolu, składnika odżywczego o udowodnionym działaniu poprawiającym pracę tarczycy i regulującym poziom cukru we krwi. Wiele osób uwielbia jeżyny, czarne jagody, maliny i truskawki, ale może zasmakują ci malinojeżyny, porzeczki czy agrest. Jeśli możesz, postaraj się kupować organiczne owoce mające ograniczony kontakt z pestycydami.
Zalecam spożywanie os ½ do 1 szklanki owoców jagodowych dziennie (w zależności od poziomu cukru w twojej krwi). Warto jeść je wieczorem. Jeśli rano spożyjesz zbyt dużo owoców, może dojść do gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, a to sprawi, że później poczujesz się zmęczona. Umiar jest bardzo ważny nawet w przypadku owoców, ponieważ nadmiar fruktozy bywa zwykle kojarzony z insulinoopornością i stłuszczeniem wątroby.

Źródło: HASHIMOTO. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie.

Odtruwanie wątroby - przepis na zielone smoothie

odtruwanie wątroby


1 szklanka mieszanych zielonych warzyw
2 duże marchewki
1 awokado
1 łodyga selera naciowego
1 ogórek
pęczek bazylii
1 szklanka mleka kokosowego
1 miarka odżywki z białego grochu
sól morska do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.

Ten przepis też pochodzi z książki o Hashimoto. Przyznam, że jeszcze nie próbowałam takiego smoothie robić, bo nie wiem gdzie mogę kupić tą odżywkę z białego grochu, a nie chciałabym żadnego składnika pomijać.

Jeśli chodzi o listę produktów w mojej diecie. Większość z tych 11 produktów zjadam codziennie. No wiadomo, że z racji takiej, że jest zima nie jem owoców jagodowych chociaż są dostępne w Biedronce czy Lidlu, ale jakoś mnie nie przekonuje jedzenie letnich owoców w zimie.

Jakie zmiany u mnie?

Waga wciąż w dół! I to mnie bardzo cieszy! :)
Poza tym lepiej sypiam, nie czuję się napuchnięta, nie mam problemów z wypróżnianiem, nie mam bólów głowy i brzucha i znacznie mi się poprawiła cera :)
Chociaż ta cera to może i trochę zasługa kolagenu, bo dałam się namówić na kupno kolagenu pure, który tak ostatnio wszędzie reklamują. Tak czy siak dieta plus odpowiednia pielęgnacja robią swoje! :)

Ja jestem zadowolona!
Jestem jak najbardziej na tak i szczerze polecam przeczytanie książki o Hashimoto każdej osobie, która cierpi na niedoczynność tarczycy. Zresztą, pozostali też mogliby od tak, dla siebie przeczytać tą książkę, jest tam całe mnóstwo super rad! Będę wam w kolejnych postach pisać na ten temat więcej także zapraszam :)






Zapisz się do newslettera!




Share this article!

3 komentarze:

  1. smakowicie wygląda to zielone smoothie :), jestem pod wrażeniem tak szerokiego zastosowania soku z cytryny

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa, lubie czasem się przeczyścić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sądzę, że te porady są naprawdę bardzo przydatne :)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML